ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Aralık 2014 Çarşamba 21:07

Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın torunlarını ziyaret etti

Kılıçdaroğlu, Mevlananın torunlarını ziyaret etti

Kılıçdaroğlu, tören öncesinde Mevlana'nın 19. kuşak torunları ile Anemon Otel'de bir araya geldi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Konya'ya geldi. CHP'nin ziyaret talebi üzerine Anemon Otel'de gerçekleşen buluşmada, Kılıçdaroğlu'na Geleneksel Mevlevi Helvası ikramı yapıldı. Programa, Postnişin Mehmet Çıpan, Mevlana'nın 19. kuşak torunu Faruk Yarkın Çelebi ve mevleviler katıldı.

CHP'NİN 70 YIL SONRA EN ÜST DÜZEY ZİYARETİ

Helva ikramının ardından bir konuşma yapan Postnişin Mehmet Çıpan, CHP'den mevlevilere 70 yıl aradan sonra en üst düzey ziyaret gerçekleştiğini ifade etti. Çıpan, şunları söyledi: "Cumhuriyet Halk Partisi, Türk demokrasisi ve tarihi açısından önemli bir yapıdır. Milli mücadele yıllarında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk 5 döneminde mevlevilerin ve Hz. Mevlana torunlarının, CHP'ye ve Milli Mücadeleye ciddi katkı ve katılımları vardır. Son mevlevi postnişini Bahaeddin Veled İzbudak Çelebi, CHP'nin ve Meclisin kuruluşunda yer almış 4 dönem milletvekilliği yapmıştır. 1940'lı yıllarda cerayan eden hadiseler ve Türkçülük akımının gelişmesiyle oluşan fikir ayrımıyla mevleviler ile CHP'nin ilişkileri kesintiye uğramıştır. Bu sebeple, tam 70 yıl sonra 17 Aralık 1944'ten 17 Aralık 2014'e kadar devam eden bu süreçten sonra gerçekleşen en üst düzeydeki bu ziyaret elbette bizler için de çok önemlidir, sağolun."

'CHP, MEVLEVİLERİN DE İNANÇ VE DEĞERLERİNİ SAVUNMALI'

Postnişin Çıpan, CHP'nin sadece Alevi-Bektaşilerin değil, Mevlevi ve Kadirilerin de inanç ve değerlerini savunması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Halkçılık ilkesi gereği, gücünün tamamını Türk halkından alan ve halkının tamamından alan güçlü bir CHP bir çok sebeple gereklidir. CHP Türk gelenek ve görenekleriyle halkımızı çok büyük kısmının tabi olduğu İslam kurallarını ve insanlarımızın bu kurallarla biçimlenen yaşam ve düşünce şeklini iyi tahlil etmeli. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anadolu İslam Kültürüne saygı ve hürmet beyanatlarıyla bu konudaki tutumunu basından takip etmekteyiz. CHP Genel Merkezi'ne mescit açılması bile bu konudaki iyi niyeti tamamen ortaya koymaktadır. Bizler bütün CHP yöneticilerinden ve milletvekillerinden de Ramazan-ı Şerif'e, namaza, oruca, bilhassa ehli sünnet yaşamın kurallarına aynı Sayın Kılıçdaroğlu'nun olduğu gibi daha özenli saygı görmeyi bekliyoruz. Sizlerden ricamız, toplumun tamamına eşit uzaklıkta değil, eşit yakınlıkta olmanızdır."

Çıpan, konuşmasının ardından CHP'li heyeti dua etmek için ayağa kalkmaya davet etti ve duasını yaptı. Daha sonra karşılıklı hediyeler verildi ve program sona erdi.



















KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER