ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Haziran 2014 Perşembe 15:15

Kerkük'ün kontrolü peşmerge güçlerinde

Kerkükün kontrolü peşmerge güçlerinde

IKBY Peşmerge Bakanı Mustafa, "Peşmerge güçleri Kerkük'ün genelinde kontrolü ele almış durumda. Havice'den itibaren Kerkük'e herhangi bir saldırı yapılmaması için bölgede kalmaya devam edeceğiz" dedi.


Musul'u IŞİD'e terk eden, merkezi Irak ordusunun Kerkük'teki mevzilerini bırakıp kaçtığı ortaya çıktı.

IKBY Peşmerge Bakanı Mustafa, Kerkük'ün Havice ilçesine bağlı bazı nahiye ve köylerde peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasında yer yer çatışmalarıda 10 peşmergenin öldüğünü söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, yaptığı açıklamada Kerkük'ün Havice ilçesine yakın bölgelerde çatışmaların meydana geldiğini belirterek, "Peşmerge güçleriyle IŞİD arasındaki çatışmalarda 10 peşmergemiz şehit olmuş, 20'si de yaralanmıştır" dedi.

Her iki tarafın bir kaç saattir karşılıklı olarak havan toplarını attıklarını belirten Mustafa, "Peşmerge güçleri Kerkük'ün genelinde kontrolü ele almış durumda. Şu anda bulunduğumuz bölgenin ilerisine doğru gitmeyeceğiz. Havice'den itibaren Kerkük'e herhangi bir saldırı yapılmaması için bölgede kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de bazı ilçe ve nahiyelerini ziyaret etti. Çatışmaların Kerkük'e yansımaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirten Vali şunları kaydetti:

"Halkın rahat olması ve paniğe kapılmaması gerekir. Güçlerimiz gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Irak'ın genelinde çatışmaların başlamasında Başbakan Nuri el-Maliki sorumludur."

Salahaddin'e bağlı 10 ilçe IŞİD'in elinde

Öte yandan Salahaddin iline bağlı 10 ilçe ve nahiyenin, IŞİD ve silahlı grupların eline geçtiği bildirildi.

Emniyet ve hükumet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkenin kuzeydeki Salahaddin iline bağlı daha önce düşen Tikrit'in yanı sıra Süleymanbeg ve Yesrib'in de aralarında bulunduğu 10 ilçe ve nahiye, ordunun kontrolünden çıktı. Söz konusu bölgeleri IŞİD militanlarıyla silahlı grupların kontrol ettiği kaydedildi.

Salahaddin'e bağlı 14 ilçe ve nahiyeden sadece Samarra, Beled, ed-Decil ve Tuzhurmatu'nun yönetimin kontrolünde kaldığı, özellikle Samarra ilçesinin özel kuvvetler tarafından korunduğu ifade edildi.

AA muhabirine konuşan "askeri uzman" Muhammed Ali, "Samara kentine şu ana kadar saldırı olmadı. Şiilerce kutsal sayılan İmam Ali el-Hadi'nin mezarı nedeniyle oraya saldırı olursa ülkede iç savaş tehlikesi olur" dedi.

IŞİD'den yapılan açıklamada ise "Saldırıların sonu, Başbakan Nuri el-Maliki'yle hesaplaşmak için Samarra ve Bağdat'ta değil, Bağdat ve Necef'te olacak" ifadeleri kullanıldı. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER