ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Haziran 2014 Pazartesi 08:47

Kerkük'te Türkmenlerin endişeli bekleyişi sürüyor

Kerkükte Türkmenlerin endişeli bekleyişi sürüyor

IŞİD, Türkmen nüfusun yoğun olduğu Telafer'i kuşattı. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtilirken halk kenti boşaltmaya başladı. Kerkük'te de Türkmenlerin endişeli bekleyişi sürüyor.


IŞİD, Türkmen nüfusun yoğun olduğu Telafer'i kuşattı. Havan toplarıyla kasabayı döven IŞİD, gece Şii Türkmenlerin mahallelerine sızdı. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtilirken halk kenti boşaltmaya başladı. Kerkük'te de Türkmenlerin endişeli bekleyişi sürüyor. Yeni Şafak'tan Çetiner Çetin'in haberine göre Irak'ın petrol zengini kenti Musul'dan başlayarak birçok noktada kontrolü eline geçiren ve Türkiye'nin konsolosu dahil 49 diplomatımızı rehin alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Türkmen nüfusu da tehdit ediyor. Bir haftadır kenti kontrolü altına tutan IŞİD, dün gece Musul'un Türkmen kasabası Telafer'e saldırdı.

Şİİ MAHALLELERİNE GİRDİLER

IŞİD, Telafer'de daha önce yerel polis tarafından gözaltına alınan bazı militanlarının serbest bırakılması talebine olumsuz karşılık verilmesi üzerine saldırıya geçti. Telafer'i havan topu saldırılarıyla ateş altına alan IŞİD militanları akşam saatlerinde de Şii Türkmenlerin yaşadığı bölgelere girdi. Irak ordusu çekildiği için kasabayı, 5 bin kadar polis gücünün savunduğu öğrenildi. Çatışmalarda çok sayıda Türkmen'in öldüğü iddia edildi.

HALK KENTİ BOŞALTIYOR

IŞİD militanlarının kuşattığı Telafer'e ulaşım sağlanamıyor. İki ateş arasında kalan Türkmeler kenti terk edip Kürt bölgesine kaçmaya başladı. Özellikle Şii Türkmenlerin kenti boşalttığı kaydedildi. IŞİD'in peşmerge bölgesine gitmeye çalışan sivillere saldırmasından endişe ediliyor. Türmenlenlerin yardım teklif eden peşmergeyle masaya oturduğu belirtildi. Telafer'e 20 km uzaklıkta Sincar'a konuşlanan peşmerge tetikte bekliyor.

KERKÜK ATEŞ HATTINDA

Korku yalnızca Musul'da hakim değil. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 7'sine sahip Kerkük'ün de etnik ve mezhep merkezli savaş alanına dönüşmesinden korkuluyor. Enbar vilayetinin bazı ilçeleri ile Musul ve Tikrit kentlerini kontrol altına alan IŞİD'in şimdiki hedefi Kerkük ve başkent Bağdat. Önceki gece Kerkük'ün çevresindeki ilçelere sızmayı başaran 300'ü aşkın IŞİD militanının ilk olarak Şii Türkmenlerin yaşadığı Beşir kasabasını hedef alacağı düşünülüyor.

İRAN KONSOLOSU ORADA

Türkmenlerin yoğun yaşadığı Beşir, Türkalan, Tazehurmatu, Çardağlı, Kızılyar, Kümbetler bölgelerinin IŞİD saldırılarına açık olduğunu ileten Türkmen yetkililer, Beşir'de Türkmen gençlerin kendi aralarında 'Sahfa' ordusu adı altında birlikler kurduğunu söyledi. Bu arada Bağdat'a doğru çatışma alanlarını genişleten IŞİD'in Kerkük'e sızmasını önlemek için Kürt yönetimi bölgeye peşmerge sevkıyatını sürdürüyor. IŞİD militanlarının Kerkük'ün Arap kasabası Havice'de kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor. Irak ordusuna bağlı uçaklar ise IŞİD mevzilerini bombaladı. Öte yandan IŞİD'in Sünni-Şii çatışmasını körükleyen saldırıları sürerken, İran'ın Süleymaniye Başkonsolosunun Kerkük üzerinden Şii Türkmen kasabaları Beşir ve Türkalan bölgelerine gittiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI TAHRİK

Irak ve Suriye'deki ilerleyişi endişeyle izlenen IŞİD, bir yandan da sosyal medyayı propaganda aracı olarak kullanıyor. Sünni ve Şii alimlerin karşılıklı olarak halkı silahlanmaya çağırdığı bir dönemde IŞİD kaynaklı olduğu öne sürülen görüntüler örgütün Twitter sayfasından paylaşıldı. IŞİD'in yaptığı açıklamaya göre Tikrit'teki operasyon sırasında 2 bin 500 güvenlik görevlisinin esir alındığı ve bin 700'ünün kurşuna dizilerek infaz edildiği iddia ediliyor.

IRAK'TA ÜÇLÜ TELAFER PAZARLIĞI

Al Jazeera Türk'e konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Türkmen aşiretler, Irak hükümeti ve peşmergeler arasında IŞİD'in saldırdığı Telafer'le ilgili günlerdir toplantı yapıldığını söyledi. Salihi'ye göre peşmerge, Türkmen aşiretlerin silahlarını teslim etmesi karşılığında Telafer'in etrafındaki IŞİD birliklerine müdahale edeceğini söylüyor. Türkmenler ise peşmergenin IŞİD'i Telafer dışında tutmasında, içerideki güvenliğin de Türkmenlerce yürütülmesinde ve silahlarının kendilerinde kalmasında ısrarcı.

NUCEYFİ: IŞİD MUSUL'U TERK EDECEK 

Musul'un IŞİD ve diğer silahlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından Irak Kürdistan Bölgesine sığınan Vali Etil Nuceyfi, en geç bir hafta içinde IŞİD militanlarının kentini terk edeceğini iddia etti. IŞİD'in halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını Yeni Şafak'a aktaran Nuceyfi, 'Örgüt kendine göre bir yaşam yönetmeliği ilan etmiş. Bu yönetmelik halkın hak ve özgürlüklerini sınırlandırıyor. Yine kentte ciddi ihtiyaç sıkıntıları var. Halk bir süre sonra örgütü istemeyecektir' dedi.

KERKÜK VALİSİ: KONTROL BİZDE

Yeni Şafak'a açıklama yapan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kontrolün kendilerinde olduğunu belirterek, IŞİD'in kente sızmasını önlemek için önlem aldıklarını kaydetti. Kürt yönetiminden desteğin arttığını ifade eden Kerim şöyle konuştu: 'Kuzeydoğu, kuzeybatı ve güney tarafları peşmergelerin kontrolü altında. Kerkük'ün güneybatısında Irak ordusu askerleri yerlerini terk ettiklerinde oraya yerleşen IŞİD militanları var. İsyancılarla bazı çatışmalar yaşandı ama cepheler şu anda sakin.' Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin sağkolu Behrem Salih Kerkük'e giderek Kürtlerle görüşme yaptı.

ZERKAVİ'NİN KARDEŞİ YAKALANDI

Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin kentinde 10 IŞİD militanının yakalandığı bildirildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, söz konusu militanların arasında Irak'ta 2004 yılında kurulan ve daha sonra da adını IŞİD olarak değiştiren El-Kaide bağlantılı Tevhid ve Cihad örgütünün kurucusu olan ve 2006'da öldürülen Ebu Musab ez-Zerkavi'nin küçük kardeşinin de bulunduğu belirtildi. Öte yandan Selahaddin Valisi Abdullah, birçok kasabayı aşiretlerin de desteği ile geri aldıklarını açıkladı.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER