ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 15:47

Kayseri müftüsünden yılbaşı kutlamalarına tepki

Kayseri müftüsünden yılbaşı kutlamalarına tepki

Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Milli Piyango’nun haram olduğunu belirtirken, "İlla bunun bizim ağzımızdan dile getirilmesine gerek yok. Bunu her vatandaşımız bilir. Haram parayla yapılan ibadette, hayırı da İslam uleması hoş görmez" dedi.


Maraşlıgil, yılbaşı kutlamaları ile ilgili gazetelere açıklama yaparken "Noel Baba bizim neyimiz?" diye sordu. Müftü Maraşlıgil, Müslümanlar'ın, Hıristiyanlar'a benzememesi gerektiğini anlatırken, "Yılbaşı geldiğinde gazete, televizyonlarda resimler görüyoruz. Şekil verici maddeler alınıyor, trafiğe çıkılıyor, insanlar hayatını kaybediyor diye konuştu. 
 
Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, müftülük hizmeti binasında düzenlediği basın toplantısında 2 Ocak 2015 Cuma gününü cumartesiye bağlayan gecenin Mevlid Kandili olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
 
"Mevlid demek, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) doğduğu zaman dilimi demektir. Yani 2 Ocak gecesi Peygamberimiz (SAV) dünyayı şereflendirmiştir. 1443. doğum yıldönümüdür. Peygamberimizden önce, zulümler vardı, kan davaları vardı. İnsanlar köleler , asiller gibi sınıflara ayrılıyordu. Kadınlar bir mal telaki edilirdi. Batılı ülkelerde affedersiniz, bir evcil hayvan telaki ediliyordu. Ama Peygamberimiz geliyor ve cenneti anaların ayakları altına koyuyor. Kölelik diye bir şey kalmadı. 1935 yılına kadar batılı insanlar kendi eşlerini satmışlardır. Tarih kitapları bunları kaydediyor. O dönem faiz, rüşvet, hırsızlık, zina gayri ahlaki şeyleri artık kaldırıldı. Kur’an, sünnet insanların en huzurlu şekilde yaşamalarının kapılarını araladı. Bu nedenle bu önemli günün hayırlar getirmesini, dökülen kanların, akan gözyaşlarının dinmesini, insanlığa barışın gelmesini temenni ediyoruz. Bu nedenle bugünleri dualarla, zikirlerle geçirmeliyiz."
 
"YILBAŞINDA NEYİN SEVİNCİNİ YAŞIYORSUNUZ?”
 
Yılbaşı kutlamaları ile ilgili de açıklama yapan Müftü Maraşlıgil, Hıristiyan alemninde 1 Ocak tarihinin İsa peygamberin doğum günü olarak kutlandığını belirterek, şunları söyledi:
 
"Aradaki farkı idrak etmeliyiz. Hıristiyanlar, peygamberlerinin doğumunu havai fişeklerle, içki içerek, kumar oynayarak kutlamaya çalışıyor. Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında peygamberlerin doğum gününü kutlama konusunda dağlar kadar, uçurumlar kadar farklar var. Bu konuda vermek istediğimiz mesaj; Müslümanlar asla Hıristiyanlar'a benzememelidir. Biz İsa aleyhisselamın doğum günü kutlayacaksak Hıristiyanlar gibi kutlamayalım. Her yılbaşı geldiğinde, televizyon, gazetelerde resimler görüyoruz. Neyi kutluyor, sevincini yaşıyorsunuz? Günahlarla bir insan mutluluğa ulaşabilir mi? Bizim toplumumuzda böyle bir şey yok. Şekil verici maddeler, sabaha kadar alınıyor, insanlar trafiğe çıkılıyor, sonra kazalarda insanlar ölüyor. Alkollüyken bir kişinin imanlı olup olmadığını düşünmememiz gerekiyor. Müslümanlar olarak inançlı insanlar bu gibi şeylerden uzak durmalıdır."
 
"NOEL BABA BİZİM NEYİMİZ?"
 
Yeni yılın ilk günü olan Perşembe sabahı namazda gençlerle buluşma toplantıları yapacaklarını, bu buluşmalarının devam edeceğini dile getiren Maraşlıgil, şöyle devam etti:
 
"O kadar kesilen çamlar, ağaçlar var. Allah aşkına Müslüman kültürü ile ne alakası var? Noel baba bizim neyimiz? Bizim inancımızla en ufak bağlantısı olmayan şeyler. Bunlara dikkat etmemiz lazım. Yılbaşı İsa aleyhisselamın doğum günüyse kutlayalım. Ama sevgi ile onun ötesinde Hıristiyanlar'a benzememeye çalışalım. Çünkü onların görevi bizi kendilerine benzetmek. Uyanık olmalı vatandaşlarımız. Bu kapsamda yeni yılın ülkemize, İslam alemine, dünya insanlığına barışlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyoruz. Miladi bir yıl sonuçta. Kuran-ı Kerim’de bu yıla da işaret vardır."
 
Maraşlıgil, gazetecilerin Milli Piyango’nun haram olup- olmadığına yönelik sorusu üzerine, bunu herkesin bildiğini, haram parayla ibadet ve hayır İslam ulemasının hoş karşılamadığını harama ilgi gösterilmesine hoş bakılmadığını söyledi.
KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER