ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 17:00

"Kanserin birebir sebepleri sigara ve alkoldür"

"Kanserin birebir sebepleri sigara ve alkoldür"


Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Opr. Dr. İlhami Beyaztaş, kanserden korunmak için birebir sebebi olan sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi. Kanserin dünyada yetişkin nüfusta, bütün ölüm sebepleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Beyaztaş, tetikleyen en önemli sebeplerin sigara ve alkol olduğunu ifade etti. Opr. Dr. Beyaztaş, “Kanser, yüzyıllardır var olan bir hastalık olup sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle günümüzün de en önemli sorunlarından biridir. Dünyada 7 milyon kişi, kanser sonucu ölmektedir. Kanseri tetikleyen en önemli sebeplerden biri de sigaradır. Başta akciğer olmak üzere ağız boşluğu, gırtlak, böbrek, idrar kesesi, rahim ağzı ve pankreas kanserlerinin gelişiminden sorumlu tutulmaktadır. Kanserin yol açtığı tüm ölümlerin yüzde 30'u, sigara ve diğer tütün ürünlerine atfedilmektedir. Sigara içmeyi bırakmak, kanser ve diğer kalp, damar ve akciğer hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltmak için yapılabilecek en önemli korunmadır.” dedi.

Beslenme bozuklukları ve obezitenin de kansere sebep olduğunu vurgulayan İlhami Beyaztaş, “Sağlıklı beslenme şartlarına uymadığımız zaman özellikle hızlı ve dengesiz beslenme obeziteye sebep olmaktadır. Bu yüzden obeziteyle ciddi bir şekilde mücadele etmek önemli. Bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek ve radyasyona dikkat etmek şarttır. Gereksiz yere cep telefonu kullanmaktan kaçınmak, güneş ışığının zararlarını bilmek ve etkili olduğu saatlerde dışarıya korunarak çıkmak gereklidir.” diye konuştu.

Kanserde erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu hatırlatan Tıbbi Hizmetler Başkanı Beyaztaş, şunları kaydetti: “Denizli Devlet Hastanesi’nde Radyoterapi Merkezi ve Zafer Gökşin Onkoloji ve Hematoloji Merkezi’nde radyasyon onkoloji ile medikal onkoloji klinikleri hizmet veriyor. Buralarda toplam 35 yatak ve 26 koltuklu kemoterapi ünitesi bulunuyor. Günlük ortalama 100 hasta muayene edilmekte olup 40’a yakın kişi de kemoterapi görmektedir. Bu kliniklere yardımcı bir merkez olan Kanser Erken Tanı ve Tedavi Merkezi (KETEM)’nde de kanserlerin erken tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Ayrıca Denizli ve ilçelerindeki hastanelerimiz bünyesinde bulunan sigara bırakma polikliniklerimiz, tıbbi tedavi ve danışmanlık desteği vermektedir.” 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER