ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Nisan 2013 Perşembe 23:06

Karayılan PKK'nın çekilme tarihini açıkladı

Karayılan PKKnın çekilme tarihini açıkladı

PKK'nın Kandil sorumlusu Murat Karayılan, PKK üyelerinin sınırdışına 8 Mayıs'tan itibaren çekilmeye başlayacağını açıkladı.


Murat Karayılan, Kandil'de düzenlediği basın toplantısında geri çekilmenin 8 Mayıs'ta başlayacağını açıkladı. Karayılan, silahların bırakılması için Abdullah Öcalan'ın 'özgürleşmesi'ni şart koştu.

Karayılan, Abdullah Öcalan'ı dünyanın en etkili 100 isim arasında gösteren Time dergisine ve tanıtım yazısını kaleme alan Garry Adams'a da teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Murat Karayılan'ın Kandil'de okuduğu bildiride, sürecin üç aşamadan oluşacağı belirtildi. Açıklamada, ilk adımın ateşkes ve teröristlerin geri çekilmesi olduğunu, ikinci aşamada ise Türkiye'nin gerçek anlamada demokratikleşmesi için anayasal çözüm çerçevesindeki reformların yapılması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, "Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi ve demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması gereklidir." ifadelerine yer verildi.

Örgüte yakın bir internet sitesine konan açıklamada, "Özellikle Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir." denildi.

Normalleşme süreci olarak altı çizilen üçüncü aşamayla ilgili şu ifadeler kullanıldı: "Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir."

KİMLER KATILDI?

Aralarında yabacı basın mensuplarının da bulunduğu çok sayıda gazeteci Erbil'den karayoluyla Kandil Dağı yakınlarındaki Kandil beldesine gitti. PKK adına beklenen açıklamayı Murat Karayılan, Zeki Şengali ve Hacer Zagros yapıyor.

Karayılan sürecin kesintiye uğramaması için 6 madde açıkladı:

1 - Gerilla güçlerimiz hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini pratikleştirecektir.

2 - Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 8 Mayıs 2013 tarihinde başlayacaktır. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, gerillanın hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenecektir.

3 - Geri çekilmede güçlerimizin gelip üsleneceği yer Güney Kürdistan (Irak Kürdistanı)'dır. Güney Kürdistan’a çekilecek olan gerilla güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Federe Kürdistan Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden beklemekteyiz.

4 - Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi bir zorunluluktur. Geri çekilen gerilla güçlerimize yönelik herhangi bir saldırı, operasyon,bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde güçlerimiz misilleme hakkını kullanacaklardır

5 - Gerilla güçleri çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, Kürdistan’da herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir.Bununla birlikte,geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Önderliğimize mektuplarla ifade ettiğimiz ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.

6 - Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.

SÜREÇ ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK

KCK açıklamasında Demokratik çözüm süreci olarak ifade edilen sürecin üç aşamadan oluştuğu belirtildi: "Uygulanmakta olan ateşkes ve gerilla güçlerimizin başarılı bir biçimde geri çekilmesiyle birlikte birinci aşama sona erecek ve ikinci aşama başlamış olacaktır."

İkinci aşama, sorunun kalıcı çözümü için, daha çok devletin ve hükümetin yükümlülüklerini yerine getireceği aşama olarak belirtildi. Bu süreçte atılacak bazı adımlarsa şu şekilde formüle edildi: "Anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlarla Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözüme kavuşturulmasının koşulları doğmuş olacaktır. Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi ve demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması gereklidir."

Yeni ve demokratik bir anayasanın bu sürecin gelişmesindeki öneminin altının çizildiği açıklamada, şu tespitlere yer verildi: "Özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir."

Normalleşme süreci olarak altı çizilen üçüncü aşama ise Karayılan tarafından şöyle formüle edildi: "Bu görevin gerçekleşmesiyle birlikte, üçüncü aşama olan 'normalleşme süreci' başlamış olacaktır. Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir”

‘SAVAŞI BİTİRECEK TOPLANTI’

Basın toplantısının yapılmasını ve çekilmenin bütün dünyaya deklare edilmesini bizzat Abdullah Öcalan, Kandil’e yolladığı son mektupta istedi. Toplantıya KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’nın yanı sıra diğer üst düzey PKK yöneticilerinin de katılarak, “Hepimiz sürecin arkasındayız” mesajını vermesi bekleniyor. Toplantı Kuzey Irak’ta bulunan PKK yöneticileri tarafından, “30 yıllık savaşı bitirecek basın toplantısı” olarak değerlendiriliyor.

‘OSLO’DA SEÇiMLER iÇiN ANLAŞTIK’ 

PKK’nın üst düzey yöneticilerinden ve Oslo’daki görüşmelerde örgütü temsil eden Mustafa Karasu, devletle PKK arasında yapılan görüşmelerin detaylarını Fırat Haber Ajansı’na açıkladı. Karasu, 5 Mart’ta Oslo’da yapılan görüşmede hem Nevruz’un hem 29 Mart seçimlerinin rahat geçmesi için anlaşmaya vardıklarını, seçimlerin ardından 13 Nisan’da resmen ateşkes ilan ettiklerini söyledi. Karasu, görüşmelere önceleri MİT Müsteşar Yardımcısı’nın ekibiyle geldiğini, 2009 Ağustos’unda ise devlete yol haritasının verildiği süreçten sonra Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görüşmelere katıldığını ve devlet adına bir taahhütte bulunulmadığını söyledi. Görüşmelerin de uluslararası aracılar tarafından sağlandığını söyleyen Karasu, “12 Haziran 2011 seçimlerinden önce Oslo’da bir görüşme daha olacaktı. Fakat o görüşme olmadı. Zaten seçimden sonra da hiç görüşme olmadı” dedi.

BM ‘Devreye girelim’ dedi, Türkiye reddetti

PKK kaynakları Birleşmiş Milletler’in, sınır dışına çekilme sürecinde devreye girmek için teklifte bulunduğunu iddia etti. İddiaya göre BM, sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve çekilmeyi izlemek için bir heyet gönderme teklifinde bulundu. Ancak, Türkiye, bunun PKK’yı meşrulaştıracağı anlamına geleceği gerekçesiyle reddetti.

Anadolu Ajansı ilk kez Kandil’de

KANDİL’deki tarihi basın toplantısı için 100’ün üzerinde gazetecinin BDP Erbil Temsilciliği’ne isim bildirdiği öğrenildi. Başvuranlar arasında Türkiye’de yayın yapan basın kuruluşlarının yanı sıra; çok sayıda ülkeye servis yapan BBC, Reuters, El Cezire, AP gibi ajans ve televizyonlar da yer alıyor. Öte yandan Türkiye’nin resmi ajansı Anadolu Ajansı da ilk defa PKK’nın bir etkinliğini izleyecek.

Toplantının Kandil’in hangi bölgesinde yapılacağı ise son dakikaya kadar gazetecilere bildirilmedi. Basın toplantısı için dün Kandil’de hazırlıklar tamamlanırken; toplantının güvenliği PKK tarafından sağlanacak. 

İŞTE SON DAKİKA TWİTLERİ;

*PKK kaynaklı bir haber kaynağı "Şu anda gelen son bilgiye göre basın toplantısını izlemek için Kandil'e gelen basın mensubu sayısı 200 ü geçmiş durumda" dedi

Baki GÜL ‏: DAHA TOPLANTI BAŞLAMAMIŞ. KANDİL'DE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

TELEFONLAR TOPLANDI

*PKK kaynaklı haber ajanslarından biri gazetecilerin telefonların toplandığını açıkladı.

Baki GÜL : Kandil'de heronların sesi uzaklaşmış... ama bekleme sürüyor şimdilik

*Aslı Aydıntaşbaş: Şu anda telefonlarımızı alıyorlar, sanırız gidiyoruz

GAZETECİLERE YEMEK VERİLDİ

*PKK kaynaklı bir yayın kuruluşu gazetecilere öğlen yemeği verildiğini. Menüde tavuk, pilav, salata ve meşrubat yer aldığını duyurdu

Mustafa TAŞKIN : kandil'da 200'e yakın gazeteci basın toplantısı öncesi gerillalların ikram ettiği öğlen yemeğini yiyor

Baki GÜL : gerillalar çok güzel yemekler yapmışlar. et yemiyenlere dağ salatası, gerilla pilavı artık sen düşün diğerlerini.

EMRE USLU FOTOĞRAF İSTEDİ GAZETECİLER PAYLAŞMADI

Emre Uslu ‏: Madem barış var gel biz de barışalım ama twitter gerillacılığını bırakacaksın ilk şartım.2. şartım da şu Kandilden foto palyaş

Baki GÜL : (Emre Uslu'ya) twitter'de gerillacılığın zararı yok. sonuçta fikir alanı. fotoğraf ve görüntü gelirse anf ve http://nucetv.com da paylaşılır

Baki GÜL : (Önder Aytaç'a) keske gidebileydin kandil'e o gerillaları göreydin. konusabileydin, her biri iki üç dil biliyo. felsefe, siyaset hayran olurdun

HERONLAR DOLAŞIYOR

*ANF haberinde "KCK tarafından bugün yapılacak basın toplantısının bölgede uçan Heronlar nedeniyle iptal edileceği yönünde belirtiler ağırlık kazanmaya başladı" diyerek iptal edilebileceğinin sinyalini verdi.

Günay Aslan ‏: Dünya Kandil'den gelecek açıklamayı bekliyor ama,Kandil de bölgede uçurulan heronların geri çekilmesini bekliyor!Aksi durumda açıklama kalır

Cüneyt Özdemir : Gazeteciler Heron söylentisi nedeni ile Kandil'deki tarihi basın toplantısına çıkamıyormuş. Korkmayın yahu canlı yayın içindir o Heron...

CANLI YAYIN ARAÇLARI ALINMADI

Adnan ONAY ‏: PKK Kandil'de kendi demokrasisini(yani sansür) uyguladı ve canlı yayın araçlarının girişine izin vermeyerek, geri gönderdi.

Ali Barış Kurt ‏: kandil'den bildiren erdal er,keşif uçakları geri çekilmezse basın toplantısının ertelenebileceğini söyledi. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER