ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 12:36

Kamyonlar durdurulmadan tespit edilecek


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, 2013’te hayata geçirilecek uygulama ile seyir halindeki kamyonun kaç ton yük taşıdığının araç durdurulmadan belirleneceğini söyledi. Yüceulu, 2003’te kara yollarında ölüm oranının 5,75 iken 2012’de bu oranın 3’e gerilediğini açıkladı.

Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda, Bursa ve Balıkesir’deki nakliye kooperatifleri ile taşımacılık sektöründeki diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile buluştu. Yolcu ve yük taşımacılığının durumunun masaya yatırıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, bir gazetecinin ‘Yol kenarlarında denetim istasyonlarınız var; ama seyir halindeyken kamyonun kaç ton yük taşıdığını belirlemeye yönelik çalışmanız var mı?’ yönündeki soruyu cevaplandırdı. Konunun Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasası’nda yer aldığına işaret eden Yüceulu şunları kaydetti: “AB’den aldığımız yardımın yanı sıra kendi öz kaynaklarımızla seyir halinde aracı durdurmadan tonajını ölçmeye yönelik çalışmamız var. 2013’ün sonuna doğru hayata geçireceğimiz uygulama ile artık kamyonu durdurmadan, araç seyir halindeyken yol kenarındaki denetim istasyonlarımıza 500 metre öteden tonajını belirleyeceğiz, belgelerin kayıtlı olup olmadığını da tespit edeceğiz. Sistemle birlikte levhalarla, tonajı aşan kamyon sürücüsü ‘kırmızı şeride geçin’ diye uyarılacak. Çalışmamız sürüyor. Yeni yılın sonuna doğru uygulamayı hayata geçireceğiz. Seyir halindeki kamyonu durdurmadan yoluna devam etme adına bilgilerini elde edeceğiz. Eğer aracın tonajı yoksa yol kenarındaki denetim istasyonuna uğramadan yoluna devam edecek.”

YOLLARDAKİ ÖLÜM ORANI DÜŞTÜ

Ali Rıza Yüceulu, yeni yollarla birlikte kara yollarındaki ölüm oranının düştüğünü açıkladı. 2003 yılında kara yollarında tonaj/kilometre olarak ölçülen rakamlarda ölüm oranın 5,75 olduğuna işaret eden Yüceulu, “2012 sonuna baktığınızda bu oran 3 olarak ölçüldü. Geçen sene 3,75 idi. Avrupa ortalaması da zaten 3. Biz, bunu Avrupa ortalamasının altına indirmek istiyoruz.” dedi.

Kış lastiği uygulamasını da değerlendiren Genel Müdürü Yüceulu, geçen sene karlı havalarda yolların kayan kamyon ve TIR’lar yüzünden kapandığına dikkat çekti. Yüceulu, “Kış lastiği uygulaması ile kara yollarımız daha güvenli hale gelmiştir.” diye konuştu. Yüceulu, toplantı sonunda AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’e plaket verdi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER