ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Aralık 2012 Cuma 15:43

Kalkınma yardımları 27,5 kat arttı

Kalkınma yardımları 27,5 kat arttı


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, birçok ülkenin, kalkınma yardımları faaliyetlerini askıya alırken, Türkiye’nin kalkınma yardımlarını 27,5 kat artırdığını söyledi.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koodrdinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 2012 Danışma Kurulu Toplantısı, Rixos Otel’de yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Serdar Çam, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay ve üyeler katıldı. Danışma Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA’nın çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, bütçe imkanları ile kalkınma yapılırken Türk halkının gönül hazinesinden yardımları gerçekleştirdiğini söyledi.

Yardımların neredeyse yüzde 100’ünün halkın desteği ile yapıldığını kaydeden Bozdağ, “Kalkınma yardımları, dünya barışı için zorunluluk, yardımlar günümüz ince güçlerinden bir tanesidir. Ülkelerin yardımlar ile kendi tecrübelerini aktarması son derece önemlidir." dedi. TİKA’nın 32 tane ofisi bulunduğunu dile getiren Bozdağ, şöyle konuştu: “TİKA, yüzden fazla ülkede iş birliği çalışmaları yürütmektedir. TİKA, diğer kamu kurumları aracılığı ile iş birliğini yönlendirmektedir. Türkiye, yardım miktarını 27,5 artırarak 2 bin 363 milyar dolara çıkarmıştır. Yardım artışları, resmi kaynaklardan yararlanılarak ilk defa 1 milyar dolara çıkmıştır.” dedi.

Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında, kalkınma yardımlarını en fazla artıran ülke olduğunu kaydeden Bozdağ, TİKA’nın faaliyet gösterdiği ülkelerde, AK Parti hükümetleri dönemine kadar 224, AK Parti hükümetlerinin ardından 10 bin 86 yardım yapıldığını ifade etti. Bozdağ, 2011 yılında gerçekleştirilen bin 471 projenin Balkanlar, Ortaasya, Kafkasya ve Ortadoğu olduğunu bildirdi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Ecdadımız o kadar çok eser yapmış ki biz onları kaldırmaya yetişemiyoruz. Bütün çalışmaları anlatmaya kalksak vaktimiz yetmez. Biz Atatürk’ün hatıralarına sahip çıkıyoruz. Gelecek nesillerimize aktarmaya çalışıyoruz. Türkiye, artık alan el değil, Türkiye veren eldir. TİKA Türkiye’dir. Nerede varsa, Türkiye oradadır. Yardımlar elbirliği içerisinde hep beraber gerçekleştiriyor. Bu yardımları, Türkiye, halkı ve hükümeti adına yapıyor.”
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER