ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Şubat 2014 Cuma 15:42

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Karabük'te


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bugün geldiğimiz noktada Avrupa'da Maastricht kriteri denilen kritere uyan ülkelerden biri Türkiye, birçok Avrupa Birliği üyesi bunu başaramazken, Türkiye çok şükür bunu başarıyor" dedi.
Yılmaz, Karabük'teki bir restoranda sivil toplum kuruluşu başkanları ve iş adamları ile yaptığı toplantıda, ülkenin son 10 yılda çok önemli mesafeler aldığını belirterek, bu konunun yoruma açık olmadığını, rakamların her şeyi ortaya koyduğunu söyledi.
Ekonomik büyüklüğün 2002 yılında 230 milyar dolar olduğunu anlatan Yılmaz, bu dönemde kişi başı milli gelirin 3 bin 500 dolar, ihracatın da 36 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Yılmaz, söz konusu dönemde Türkiye'nin bütçesi büyük açık veren bir ülke olduğuna vurgu yaparak, "Borçlarımızın milli gelirimize oranı yüzde 74 mertebesindeydi. Faizler ve enflasyon yüksekti, işsizlik yüksekti. Bütün bunları belli bir yaşın üstünde olanlar yaşayarak hatırlıyorlar. Türkiye 10 yıl içinde çok büyür bir değişim gerçekleştirdi. Maili disipline çok önem veren ülke oldu. Geliri ile gideri arasında büyük farklar olan ülke olmaktan çıkıp, bütçe disiplini sağlayan, geliri ile gideri arasında denge kuran bir ülke haline geldi. Bugün geldiğimiz noktada Avrupa'da Maastricht kriteri denilen kritere uyan ülkelerden biri Türkiye, birçok Avrupa Birliği üyesi bunu başaramazken, Türkiye çok şükür bunu başarıyor. Borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 74'ten geçen yıl itibariyle yüzde 35'e kadar geriledi" diye konuştu.
Faizler ve enflasyonun tek haneli rakamlara indiğine işaret eden Yılmaz, artık küçük değişikliklerin bile tartışma oluşturur hale geldiğini kaydetti.
- "Kişi başına milli gelir, 10 bin 500 doları aştı"
Bakan Yılmaz, geçmişte bir ay ya da iki ayda gerçekleşen enflasyonun bugün artık bütün yılda gerçekleşir hale geldiğini anlatarak, "Türkiye artık daha istikrarlı bir ülke haline geldi. Bankacılık sistemimizi düzenledik, güçlendirdik. Eskiden olduğu gibi şunun, bunun müdahalesine açık bir yapı olmaktan çıkardık. Bütün dünyada finans sistemi çökerken, birçok gelişmiş ülkenin bankaları dökülürken, batarken, Türkiye çok şükür bir tek bankası batmayan, finansal anlamda istikrarı çok güçlü olan bir ülke olarak yoluna devam etti. Bugün geldiğimiz noktada ekonomimizin toplam büyüklüğü geçen yıl itibariyle söylüyorum, son çeyrek açıklanmadığı için net bir rakam söyleyemiyorum ama 800 milyar doların üzerine çıktı" şeklinde konuştu.
Kişi başına milli gelirin 10 bin 500 doları aştığını dile getiren Yılmaz, ihracatın 150 milyar doları geçen Türkiye'nin artık çok daha farklı bir lige ulaşan ülke konumunda olduğunu söyledi.
- "Türkiye reform yorgunu olmamalı"
Kalkınma Bakanı Yılmaz, dünyada ülkeleri birbirinden ayırırken üç grubun bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bir düşük gelirli dediğimiz ülkeler var, bir orta gelirli ülkeler, bir de yüksek gelirli ülkeler var. Türkiye bundan 10 yıl önce ortanın altında olan bir ülkeydi, son 10 yıldaki başarılarla üst orta grubuna çıkan ülke haline geldi. İkinci ligin liderliğine oynayan, birinci lige çıkmaya aday bir ülke durumunda. Dünyada bunun kritik eşiği 13 bin dolardır. Kişi başına gelirinizi 13 bin doların üzerine çıkarırsanız üst lige çıkmış oluyorsunuz. Türkiye çok şükür son 10 yılda yaptığı reformlarla, izlediği ekonomik politikalarla her şeyden önemlisi siyasi istikrarıyla bu noktala ulaştı. Bunun için ne kadar şükretsek azdır, büyük bir başarı sağladık, milletçe bunu başardık. Bu yeter mi? Yetmez. Türkiye reform yorgunu olmamalı, 'bunları başardık artık biraz da oturalım dinlenelim' dememeli. Pedala basmayı bıraktığımız anda bisiklet devrilir. Reformlarımıza devam etmeliyiz, demokrasi alanında, ekonomi alanında, sosyal politikalarda her alanda, değişime dönüşüme devam etmemiz gerekiyor."
Yılmaz, siyasi istikrar içinde Türkiye'nin bunu yaptığı sürece 2023 vizyonuna adım adım yaklaşacağını vurguladı.
(Sürecek)
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER