ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 18:51

Kalkınma Ajansları bir araya geldi

Kalkınma Ajansları bir araya geldi


Kalkınma Ajansları Konferansı’nın ikincisi Gaziantep’te gerçekleştirildi. Konferansta, Türkiye’nin kalkınma sürecinde neler yapılması gerektiği masaya yatırıldı.

    Zeugma Konferans Salonları’nda gerçekleştirilen konferansa Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı Başkanı Bülent Özkan katıldı.

    Türkiye’nin kalkınma sürecinde çok ciddi aşamalar kat ettiklerini dile getiren Kemal Madenoğlu, “Biz Kalkınma Bakanlığı olarak bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Kalkınma ajansları modeli demokratik, katılımcı, yereli merkeze alan bir yaklaşımla kurgulanmış ve tüm yerel aktörleri sistemin içine alan bir sistem ortaya konmuştur.” dedi.

    Ortalama yüzde 5’lik bir büyüme kaydettiklerini dile getiren Madenoğlu, hazırladık yeni çalışma ile yaklaşık 25 temel alanda eylem planı hazırlığına gittiklerini söyledi. Madenoğlu, “Kalkınma Ajansları koordinasyonunda 7 bin kişi ile yerelde çalışmalar yapıldı. Hangi konular üzerinde gidilmesi gerektiği üzerinde teknik çalışmalar yürüttük. 4 esas temel başlık altında 25 tane kritik sorunu belirledik. 25 temel alanda Türkiye olarak eylem planlarını hazırlıyoruz. Böylece ihracat, kamu harcamaları, sağlık, tasarruf ve yereldeki kalkınma ile ilgili eylem planları neredeyse hazır. Önümüzdeki bir ay içerisinde hükümetin önüne koyacağız ve bunların neredeyse hepsi birer reform paketi niteliği taşıyor.” açıklamalarına yer verdi.

    900 BİN SURİYELİ VAR

    Suriye’deki olaylardan özellikle bölge halkını etkilediğine dikkat çeken Kilis Valisi Süleyman Tapsız, şuan itibariyle 900 bin Suriyelinin Türkiye’de olduğunu açıkladı. Tapsız, “2011 yılından beridir Suriye’de devam eden çatışmalarda 160 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Bölgemiz Suriye’deki yaşanan hadiselerden ekonomi, turizm alanında etkilenmeye devam ediyor. Bölgemiz tahammül eden bir imtihan sürecinden geçiyor. Türkiye’de 22 kampta şuanda 223 bin Suriyeli misafir ediliyor. Suriye’dekilerin toplam sayısı bugün itibariyle 900 bin olduğu tahmin ediliyor.” ifadelerine yer verdi.

    Kilis’te 2 tane Suriyeli kampının bulunmasına rağmen diğer illere göre yoğunluk olarak farklı bir konuma sahip olduğunu dile getiren Tapsız, Kilis nüfusunun 89 bin olmasına karşın, Kilis’te 90 bin Suriyeli’nin yaşadığının bilgisini verdi.

    Gaziantep’te yaklaşık 175 bin Suriyelinin kayıtlı olduğunu belirten Gaziantep Valisi Erdal Ata da, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin 4’te birinin Gaziantep’te yaşadığını kaydetti. Alanında uzman kişiler 4 gün boyunca sürecek olan etkinlikte çeşitli konferanslar verecek.













KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER