ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Ağustos 2013 Pazartesi 11:21

Kaçırılan 2 Türk pilotla ilgili çok çarpıcı iddia

Kaçırılan 2 Türk pilotla ilgili çok çarpıcı iddia

Suriye'de kaçırılan Lübnanlı Cemil Salih'in eşinin kardeşi Muhammed Ali Salih'in, Türk pilotların kaçırılması olayına karıştığı şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi.


Lübnanlı aktivist Hayat Avali, Suriye'nin Azaz kenti yakınlarında kaçırılan Lübnanlılardan birinin akrabasının, Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgisi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını söyledi.

Avali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'de kaçırılan Lübnanlı Cemil Salih'in eşinin kardeşi Muhammed Ali Salih, Türk pilotların kaçırılması olayına karıştığı şüphesiyle gözaltına alındı" dedi.

Lübnanlı ailelerin Türk pilotlarının kaçırılmasıyla bir ilgisinin olmayacağını vurgulayan Avali, gözaltına alınan Sallih'in serbest bırakılmaması durumunda ailelerin ayaklanabileceği uyarısında bulundu. İstanbul'dan Beyrut'a yolcu taşıyan THY uçağının personelini havalimanından otele götüren servis aracını durduran silahlı grup, Türk pilot Murat Akpınar ile pilot yardımcısı Murat Ağca'yı kaçırmış, diğer mürettebatı serbest bırakmıştı.

Olayı, "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" olarak tanımlayan grup üstlenmişti. Lübnan'dan İran'a ziyarete giden 11 Lübnanlı, geçen yıl mayıs ayında İran'da İmam Ali Rıza'nın türbesini ziyaretlerinin ardından karayolu ile ülkelerine dönerken Suriye'nin Azaz kenti yakınlarında kaçırılmıştı. Kaçırılanlardan ikisi daha sonra Türkiye'nin ara buluculuğuyla serbest bırakılmıştı.

OLAYLA İLGİLİ ÇARPICI İDDİALAR

Lübnan ’ın başkenti Beyrut’ta cuma günü kaçırılan Türk Hava Yolları’nda görevli iki pilot Murat Ağca ile Murat Akpınar hakkında yeni iddialar ortaya atıldı.

Taraf Gazetesi Hizbullah ’a yakınlığıyla bilinen Diyar Gazetesi'ne dayandırarak verdiği haberde iki pilotun da Bekaa Vadisi’nde tutulduğunu yazdı. Lübnan’da Hizbullah’ın yayın organı olarak bilinen El Nahar Televizyonu, kaçırma olayının iki haftadır planlandığını öne sürdü. Habere göre, bu süre içinde Türk Hava Yolları personelinin havaalanından ayrılma saatleri ve gidiş geliş güzergahları takip edildi


Yine Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen yayın organlarından Diyar gazetesi ise her iki pilotun da Bekaa Vadisi’nde tutulduğunu yazdı. Gazetenin iddiasına göre, pilotlar başkent Beyrut’un 85 kilometre kuzeydoğusundaki Baalbek kentinin banliyölerinde tutuluyor. Ağca ile Akpınar’ın ayrı evlerde tutulduğu da iddialar arasında...

Gazete bu bölgenin Hizbullah’ın kontrolünde olduğunu belirterek, “Lübnan ordusunun bu bölgeye girebilmesi için ancak bir katliam yapması gerektiğini” yazdı. Bölge, Suriye sınırına da yakın. Baalbek ile Şam arasında sadece 75 kilometre var.

“MUTLAKA KURTARACAĞIZ”

Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, Türk pilotların kaçırılmasının, Lübnan’ın güvenlik ve istikrarına yönelik ağır bir darbe olduğunu belirterek, “Pilotlar mutlaka kurtarılacak. Bu olay iki ülke ilişkilerini etkilemeyecek” dedi. Olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Mansur, “Bu olayı mutlu bir şekilde nihayetlendirmek için Türkiye ve Lübnanlı yetkililer arasında görüşmeler devam ediyor. Lübnan güvenlik güçleri olayın açıklığa kavuşması ve kaçıranların kimliğinin tespit edilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyor” diye konuştu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER