ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ocak 2014 Cumartesi 16:41

İzmir sahil şeridinde "kiralık bisiklet" dönemi


İzmir'de, İnciraltı'ndan Mavişehir'e kadar olan 60 kilometrelik sahil şeridinde, isteyen herkesin bisiklet kiralayarak ulaşımını sağlayabileceği sistemin ilk etabı törenle açıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZULAŞ tarafından işletilecek "Bisiklet Kiralama Sistemi'nin (bisim)", İnciraltı-Alsancak Limanı arasını kapsayan 11 kiralama noktasından oluşan ilk etabının açılışı, İnciraltı Kent Ormanı'nda düzenlenen törenle yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, bisiklet kullanımının, dünyadaki tüm modern kentlerde arttığını belirterek, kendilerinin de bu yönde projeler hayata geçirdiklerini ifade etti.
Bu çerçevede İnciraltı'ndan Mavişehir'e kadar olan 60 kilometrelik sahil şeridinde, kesintisiz bisiklet yolu yapımı için çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmaların Turan Üst Geçidi ile Meles Deltası geçişlerinin yapılmasıyla tamamlanacağını belirten Kocaoğlu, Mavişehir'den Doğal Yaşam Parkı ve İzmir Kuşcenneti'ne kadar olan kesimin de projeye dahil edilmesiyle İzmir'de yaklaşık 100 kilometrelik bir kesintisiz ve güvenli bisiklet yolunun hizmete girmiş olacağını söyledi.
İnciraltı- Mavişehir arasında kurulan Bisiklet Kiralama Sistemi ile vatandaşlara, toplam 29 noktadan ister üyelik yoluyla isterse kredi kartıyla bisiklet kiralayarak, rahatça ulaşımını sağlama imkanı sunduklarını dile getiren Kocaoğlu, sistemde ilk etapta İnciraltı ile Alsancak İskelesi arasındaki 11 bisiklet kiralama noktasının 311 bisikletle hizmete girdiğini, kısa sürede kiralama noktasının 29'a, bisiklet sayısının da ihtiyaca göre artırılacağını kaydetti.
Kentin sahil kesiminde yapılan bu işlemi kentin tamamına yaygınlaştıracaklarını, bu noktada ilçe belediyelerine de görev düştüğünü ifade eden Kocaoğlu, "Umuyorum ilçe belediye başkanlarımız da kendi sınırları içerisinde sanıyorum bu konuya eğilecekler ve bisikletin yaygın şekilde kullanılmasını sağlayacaklardır çünkü çağın gereği, yaşam kalitesini artırmanın gereği budur" dedi.
- Eleştirilere yanıt verdi
Kocaoğlu, yerel seçim sürecinde kendilerine yöneltilen eleştiri ve suçlamalara da cevap verdiği konuşmasında, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın bir basın kuruluşunu ziyaretinde, "vatandaşlar yolda önümüzü kesip ruhsat alamadıklarını, belediyenin rüşvet istediğini söylüyorlar" ifadelerine tepki gösterdi.
Büyükşehir belediyesinin inşaat ruhsatı verme yetkisinin bulunmadığını, ruhsatı ilçe belediyelerinin verdiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
"İlçe belediyelerinde de bugüne kadar ben böyle bir şey duymadım. Sanıyorum şehirler arasında bir karışılık oldu. Herkes sözünü, kime söylediğini bilecek. Biz 2,5 senedir hesap veriyoruz. Haksız olarak baskı altında tutulduk. Arkadaşlarımız cezaevlerinde tutuklu kaldılar, 22 ay tutuklu kalan arkadaşlarımız var. Bu biraz da laf atayım da nereye gitsin mantığı ama bu laf İzmir çukurunda atılırsa hiçbir yere gitmez, kim söylüyorsa üzerinde kalır."
- "Belediye şirketlerinin zarar etmesi doğal"
Kocaoğlu, son dönemde kendilerine yöneltilen bir diğer eleştirinin de belediye şirketlerinin zarar etmesi ve merkezi idarece gönderilen kaynakların, yatırımlar yerine bu zararların kapatılmasında kullanılmasıyla ilgili olduğunu dile getirerek, belediye şirketlerinin zarar etmesinin, kamu görevi yapmalarından kaynaklandığını ve bunun doğal olduğunu savundu.
Toplu ulaşımda tam bilet bedelinin 2 lira olduğunu ancak ücretsiz taşımacılık hizmeti verilen engelliler, polisler, posta görevlileri, 60 yaş üstü kesimler ile indirimli tarife uygulanan kesimler dikkate alındığında tam bilet gelirinin 1 liraya gerilediğine işaret eden Kocaoğlu, aradaki farkın şirket bilançosuna zarar olarak yansıdığına, bunun da belediye tarafından sübvanse edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
- "Biz kamulaştırdık onlar sattı"
Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema tarafından dile getirilen, "İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılı bütçesinin yüzde 90'ının merkezi hükümet tarafından gönderilen kaynaklardan oluştuğunu, bu oranın İstanbul'da yüzde 75, Ankara'da yüzde 80 olduğu" yönündeki eleştiriyle ilgili ise bu rakamları incelediklerini ve İstanbul ile Ankara'nın bütçesine merkez idarece gönderilen kaynak dışında sağladığı kaynağın gayrimenkul satışından kaynaklandığını saptadıklarını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin son 5 yıl içerisinde İDO ve İETT arazisi satışı dahil 4 milyar 133 milyon lira, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de son 3 yılda yaptığı gayrimenkul satışlarından 776 milyon lira gelir elde ettiğini ve bunları bütçelerine eklediklerini belirten Kocaoğlu, kendilerinin ise son 5 yılda 941 milyon liralık kamulaştırma yaptıklarını kaydetti.
Kocaoğlu, aynı milletvekilinin 2012 yılında merkezi hükümetin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,6 milyar lira kaynak gönderdiğini ama belediye bu parayı harcayamadığı için 450 milyon lirasının iade edilmek zorunda kalındığına yönelik sözlerine ise "Bunun kuyruğu yok çünkü böyle bir mevzuat yok" diye karşılık verdi.
- "İnciraltı sağlık merkezi olmalı"
Belediye olarak kent kalkınmasını hedeflediklerini ve bunu da kentliyle birlikte planlayarak hayata geçirmeyi ilke edindiklerini ifade eden Kocaoğlu, İnciraltı'nı da bu anlayışla dünyanın sağlık merkezi olarak planlamak istediklerini söyledi.
Kocaoğlu, İzmir'e belediyenin tutumu yüzünden yatırımcı gelmediğinin ileri sürüldüğünü ancak bunun gerçek dışı olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
"Basmane Çukuru'nda problem var, hala var. Ama Ahmet Priştina döneminde başlayarak Salhane Turan bölgesini planladık. Bugün yatırımcı için Basmane çukurunun esamesi okunmuyor. Orada gökdelenler, oteller yükseliyor. Siz eğer doğru planlama yapsanız, siz rantı bir tarafa itip kentlinin geleceğini onun refahını, onun lokmasını büyütmeyi hedef alırsanız yapmayacağınız iş yoktur. Biz yerelde kalkınmayı rehber almışız ve bugün dünyada hiçbir metropolünün yapmadığı 400 milyon liralık yatırımla Gaziemir'de fuar alanını gerçekleştiriyoruz."
- "Bürokratlarla dolaşma"
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın, seçim çalışmaları çerçevesinde, eski bakanlığına bağlı kurumlarca kentte yapılan yatırımlarda incelemelerde bulunmasını da eleştirdi.
Bunun demokratik açıdan yanlış bir tutum olduğunu ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Adalet ve Kalkınma Partisi'nin belediye başkan adayı, bölge müdürleriyle il müdürleriyle beraber şantiyeleri dolaşıyor. Bu yanlıştır. Bürokrat adayın yanında gezmez. Bu üçüncü seçim, siz benim yanımda seçim çalışması yaparken bürokrat gördünüz mü? Olmaz önce koltuğu törenle teslim ettiğin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan'a ayıptır. Bir telaş içinde böyle şeyler yapılmaz. Böyle yapa yapa bu devlet bu hale geldi. Bürokrat ağırlığı, devlet ağırlığı, ordusunda olacak, polisinde olacak müsteşarında olacak ve memleket güçler ayrılığıyla yönetilecek. Bu yapılmazsa ve son dönemdeki olaylar yaşanırsa halimiz, ülkemizin geleceği çok kötü bir noktaya varıyor."
Partililerden, gece gündüz çalışmalarını ve ilçe belediyelerinde aday kim belirlenirse onun arkasında durmalarını isteyen Kocaoğlu, "Genel merkez o günkü verilere göre bir değerlendirme yapıyor. Bu birinin iyi, diğerinin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Biz adaylarımızın arkasında duracağız ve 30 ilçeyi alacağız, açık ara fark yapacağız. Vatandaşı sandığa götüreceğiz ve öyle bir sonuç alacağız ki Ankara'da iyi diyenler, İzmir demeyecek" ifadelerini kullandı.
Kocaoğlu, konuşmasının ardından İnciraltı bisim noktasından üyelik kartını kullanarak ilk bisikleti teslim aldı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER