ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2013 Çarşamba 15:50

İşte Menderes'in idamını onaylayan karar

İşte Menderesin idamını onaylayan karar

Adnan Menderes'in İmralı Adası'nda idam edilmeden 1 gün önce idam kararı Resmi Gazete'de yayınlanmış. İdam kararı ise 2 gün önceden onaylanmış.


Cunta tarafından 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları, düzenlenen törenlerle anılıyor. 52 yıl önce idam edilen Menderes ve arkadaşlarının idam kararı ise 16 Eylül 1961 tarihli Resmi Gazete'de yer aldı.

 Yüksek Adalet Divanı'nca verilen ölüm cezaları hakkında Milli Birlik Komitesi Kararı'nda, "Yüksek Adalet Divanı'nca ve ittifakla ölüm cezasına çarptırılan sakıt Reisicumhur Celâl Bayar, sakıt Başbakan Adnan Menderes, sakıt Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve sakıt Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölüm cezalarını tasdik etmiş." deniyor. 27 Mayıs döneminde Genelkurmay Başkanı olan Rüştü Erdelhun'un ölüm cezasının ise müebbet ağır hapse çevrildiği ifade ediliyor.

 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrası haklarında idam kararı verilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, dualarla anılıyor. İdamlarının üzerinden tam 52 yıl geçti. Menderes ve arkadaşlarının idam edilmeden bir gün önce önce verilen kararı, Resmi Gazete'nin 10908. sayısında yer aldı. 16 Eylül 1961 Cumartesi günkü Resmi Gazete'de, idam kararları 'Türkiye Cumhuriyeti Milli Birlik Komitesi Kararı' başlığıyla veriliyor.

  'Yüksek Adalet Divanınca verilen Ölüm Cezaları Hakkında Milli Birlik Komitesi Kararı'nda, Karar No: 75 olarak belirtiliyor.

Resmi Gazete'de idam kararları şu ifadelerle anlatılıyor:

"Milli Birlik Komitesi 15 Eylül 1961 Cuma günü saat 18 de Devlet ve Milli Birlik Komitesi Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel'in Başkanlığında toplanarak Yüksek Adalet Divanı'nca verilen ölüm cezalarını havi dosyayı 12/6/1960 tarih ve 1 sayılı Anayasa'nın 6'ncı maddesi gereğince tetkik etmiştir.

Yüksek Adalet Divanı'nca ve ittifakla ölüm cezasına çarptırılan sakıt Reisicumhur Celal Bayar, sakıt Başbakan Adnan Menderes, sakıt Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve sakıt Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölüm cezalarını tasdik etmiş ve ancak bunlardan Celâl Bayar'ın 65 yaşını bitirmiş olması dolayısıyla ölüm cezasını müebbet ağır hapse tahvil eylemiştir. Keza diğer ekseriyetle ölüm cezasına çarptırılan Refik Koraltan, Agah Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır Dülger, Emin Kalafat, Baha Akşit, Osman Kavrakoğlu, Zeki Erataman ve Rüştü Erdelhün'ün cezalarını da müebbet ağır hapse çevirmiştir. 15/9/1961."

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER