ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2013 Salı 07:43

İstanbullunun yol alışkanlığı değişiyor

İstanbullunun yol alışkanlığı değişiyor

Marmaray bugün açılıyor...


 

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oluyor. Devlet zirvesinin tam kadro katılacağı törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda devlet adamı katılacak. Görkemli açılış töreninin ardından tüm konuklar Üsküdar'dan Yenikapı'ya geçecek.

Boğaz'ın iki yakasını dbirbirine bağlayan Marmaray bugün resmen açılıyor. Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak dünyanın en büyük ve önemli projelerinden "Marmaray"ın açılışını Cumhurbaşkanı Abdulla Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan birlikte yapacak.

ULUSLARARASI AÇILIŞ

Görkemli açılışa devletin zirvesinin yanı sıra bir çok yabancı devlet adamı da katılacak. Saat 15.00'te Üsküdar'da yapılacak açılış törenine katılacaklar arasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta da yer alıyor. Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun da katılması beklenen görkemli açılışa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 35 ülkenin ulaştırma bakanlarını davet etti.

TÖREN ÜSKÜDAR'DA

Tören, Üsküdar'daki istasyonda gerçekleştirilecek. Törenin ardından konuklar, Üsküdar'dan trene binecek ve Yenikapıya'ya kadar seyahat edecek. Seyahat, 8-10 dakika arasında sürecek. Yabancı konuklar bu istasyonda MARMARAY kazıları sırasında çıkan arkeolojik eserleri de inceleyecek.

JAPONYA BAŞBAKANI DEV UÇAKLA AÇILIŞA GELDİ

Japonya Başbakanı Shinzo Abe de Türkiye'ye geldi. Saat 15:30 da Boeing 747-47C tipi Japon Hava Kuvvetleri'ne bir uçakla İstanbul'a gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Vali Yardımcısı Celalettin Yüksel ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. Japon Başbakanı Abe'yi taşıyan dev uçağa Türk ve Japon bayrağının takıldığı gözlendi.

1 MİLYON 200 BİN KİŞİ KULLANACAK

3 MİLYON
Bugünkü açılışla 15 milyon günlük hareketlilik olan İstanbul'da 3 milyon kişi raylı sistem kullanacak. 4-5 yıl sonra 5-6 milyon kişi raylı sistem kullanacak.

1.5 MİLYON
Tam kapasiteye ulaştığında günde 1.5 milyon kişi taşıyacak.

Geçiş Bedeli: 1.95 TL

3.5 MİLYAR TL
Köprülerde fazla beklemede yakılan yakıt ve işgücü kaybı tutarı.

400 KM
5 yılda İstanbul'un ulaşacağı raylı sistem uzunluğu

YÜZDE 20
Marmaray'la raylı sistemin İstanbul'daki ulaşım payı yüzde 20'ye çıkacak.

2 AY
2 ay sonra Taksim-Hacıosman metrosuyla entegre olacak

14 DAKİKA
Kazlıçeşme, Ayrılıkçeşme arası 14 dakika sürecek.

İSTANBULLULARIN ULAŞIM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞECEK

Marmaray'la İstanbullular'ın ulaşım alışkanlıkları değişecek. İETT 181 hattı Marmaray'a entegre etti. Ayrıca metro, metrobüs ve deniz ulaşımı için 5 yeni hat oluşturarak sistemleri birbirine bağladı. Marmaray yarın vatandaşın kullanımına açılacak

İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek olan Marmaray'ın diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonunu sağlayacak yeni İETT otobüs hatları hatları tanıtıldı. İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Muzaffer Hacımustafaoğlu, Kazlıçeşme İstasyonu Otobüs Peron Alanı'nda düzenlenen toplantıda Yenikapı'dan Marmaray ile günlük 120 bin ile 300 bin arasında yolcu beklediklerine belirtti.

RİNG SEFERLER YAPILACAK

Hacımustafaoğlu, "Kapasitemiz budur. Bunların bir kısmı Yenikapı da inecek. İnen yolcularımızın şehrin muhtelif yerlerine toplu taşıma araçları ulaşımlarını sağlayacak. Aksaray Metrosu'na ulaşacak ring seferlerimiz var. Aynı şekilde İDO'ya ring seferlerimize olacak. Taksim yönüne zaten otobüslerimiz var" dedi.

ARAÇ SAYISI ARTACAK

Marmaray'ın 181 hatla entegre edildiğini ifade eden İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, "181 hatla Marmaray'ı entegre ederken bin 419 otobüs ve 8 bin 727 seferlerde biz bu hattın aktif işletilmesi için hizmetlerimizi devam ettireceğiz. Tüm bu faaliyetleri yaparken 5 yeni güzergah oluşturduk. Bu hatlara 30 araç koyduk. Yolcu arttıkça araç sayısını artıracağız" diye konuştu.

DENİZE BAĞLANTI

Baraçlı şöyle konuştu: "Bunları yaparken hem Bakırköy deniz otobüsleri istasyonu hem Cevizlibağ raylı sistem istasyonu bununla beraber metrobüs istasyonlarıyla ilgilide entegrasyon çalışmaları var. Başlangıçtaki yolcu sayısı arttıkça bizde araç sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Böylece hem metrobüste hem de diğer hatlarda entegrasyonu sağladığımızda hatlarla ilgili olan iyileştirme çalışmalarını da bu şekilde gerçekleştirmiş olacağız."

KAZLIÇEŞME'DEN TOPKAPI VE MERTER'E 

Transfer Merkezi adı verilen aktarma noktası Kazlıçeşme. Şimdilik buraya gelen yolcularımızın, Topkapı-Edirnekapı yönlerine erişimi sağlanacak. Zeytinburnu içerisinden Merter civarına otobüsler konuldu. Halkalı'ya otobüsler konuldu. Havalimanına otobüsler konuldu. 10 dakikada bir bu seferler yapılacak.

YENİKAPI'DAN HAVALİMANI VE BAŞAKŞEHİR METROSUNA

Marmaray Denizi geçtikten sonra Yenikapı'da hem İDO ile denize, hem havalimanı metrosu ve Başakşehir metrosuyla entegre oluyor. Başakşehir metrosuna entegrasyon 3 ay sonra yüzeye çıkmadan Yenikapı istasyonundan Başakşehir'e kadar gidilecek. Yine bu istasyondan Taksim yönüne otobüsler mevcut.

TİCARİ SEFERLER YARIN

TCDD, Marmaray'da ticari tren seferlerin başlayacağı 30 Ekim'e hazırlık yapıyor. Bilet fiyatları sadece MARMARAY için 1.95 TL. Aktarmalı kullanım için 1.40 TL olarak belirlendi. Biletleri, belediye şirketi belli bir süre için MARMARAY geçişlerinin "bedelsiz" olabileceğine dikkat çekti. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER