ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2017 Pazartesi 10:12

İstanbul, Karadeniz ülkelerinin liderlerini ağırlıyor

İstanbul, Karadeniz ülkelerinin liderlerini ağırlıyor

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 25. Kuruluş Yıldönümü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İstanbul'da başlıyor


Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İstanbul'da başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvede, ekonomik iş birliği konuları ve kurumsal reform çalışmaları ele alınacak.

KEİ Zirvesine 12 üye ülkenin yanı sıra gözlemci ülkeler ile sektörel diyalog ortağı ülkelerin temsilcileri katılacak. Üye ülkelerden cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, dışişleri bakanı ve bakan yardımcısı düzeyinde katılım olacak. Zirvede, gözlemci ülkelerden ABD, Almanya, Belarus, Çekya, Fransa, Hırvatistan, İsrail, İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya ve Tunus'tan da katılımcıların olması bekleniyor.

İran, Karadağ, Japonya, Kore, Macaristan ve Slovenya da sektörel diyalog ortağı ülkeler olarak zirveye katılacak.

Toplantı sonunda, üye ülke liderlerince örgütün 25. kuruluş yıl dönümüne vurgu yapan zirve bildirisinin kabulü öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, zirve sırasında KEİ üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile ikili temaslarda bulunacak.

Zirveye 327'si Türk olmak üzere 821 delege katılacak. 494 yabancı delegenin 228'ini Rus vatandaşları oluşturuyor. Zirveyi takip etmek için ise 365'i Türk, 73'ü Rus olmak üzere 522 basın mensubu akredite oldu.

- KEİ

Türkiye'nin girişimleri ile 25 Haziran 1992'de İstanbul Zirvesi sırasında yayımlanan bir deklarasyonla kurulan KEİ'nin Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 12 üyesi bulunuyor.

Türkiye, KEİ'nin kurucu üyeleri arasında yer almanın yanı sıra kuruluşundan beri örgütün bölgede ve uluslararası alanda etkinliğinin ve öneminin artırılması, üye ülkeler arasında güçlü iş birliği imkanlarının oluşturulması, ekonomik iş birliği yoluyla hassas siyasi ilişkilere sahip üye ülkeler arasında diyalog kanallarının tesis edilmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER