ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2013 Çarşamba 15:17

İsrail istedi, Mısır ordusu hemen yaptı

İsrail istedi, Mısır ordusu hemen yaptı

Alınan son bilgilere göre Mısır ordusunun İsrail'in isteği üzerine Gazze sınırı yakınlarına çok sayıda zırhlı askeri araç göndereceği öğrenildi.


Mısır'da isyan bitmek bilmiyor. Halkın 3'te 2'sinin desteğini arkasına alan Mursi, Ordunun muhtırasına sert şekilde cevap verince gösteriler daha da şiddetlendi. Generallerden yapılan açıklamalara göre darbe masaya yatırıldı hatta darbe sonrası için planlar da yapıldı.

MISIR ORDUSU İSRAİL İSTEĞİNİ ANINDA YERİNE GETİRDİ

Öte yandan alınan son bilgilere göre Mısır ordusunun, Gazze sınırı yakınlarına çok sayıda zırhlı askeri araç göndereceği bildirildi. 

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Mısır ordusunun, Sina Yarımadası'nda güvenliği sağlamak ve Gazze'den geçiş yapma potansiyeli olan silahlı gruplarla mücadele etmek için sınırdaki güçlerini zırhlı araçlarla destekleme talebinin İsrail tarafından kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, Mısır ordusunun zırhlı araçları Gazze sınırı yakınlarında konuşlandırma kararının, tarafların koordinasyonuyla alındığı kaydedildi.

İsrail emniyet birimleri, Mısır'da yapılan geniş çaplı gösteriler nedeniyle pazar günü Sina Yarımadası'nda emniyet zaafı yaşanabileceği ve bu durumun İsrail'e yansıyabileceği uyarısında bulunmuştu.

MISIR ORDUSUNUN YOL HARİTASI

Mısır'da Ordunun iktidarla muhaliflere uzlaşma için verdiği 48 saatlik süre bu akşam doluyor.İlk olarak Ordunun her hangi bir darbe girişiminde bulunması beklenmiyor. Tarafların uzlaşamamaları halinde 3'lü zirvede masaya yatırılan plan devreye sokulacak.

Buna göre Başbakan Hişam Kandil'le bakanlar kurulunun istifası istenecek. Ordu, teknokratlardan oluşan bir hükümet kuracak.

Hükümetin Başbakanı olarak şu an Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olarak görev yapan Abdülfettah el Sisi'nin atanması bekleniyor.

Bununla birlikte Ordu anayasal düzenlemeleri askıya alacak. Kurulacak olan hükümetin anayasa referandumu yapması ardından da Mısır'ı yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürmesi planlanıyor.

Güç paylaşımı planında ordunun muhaliflerle diyalog kapısını açık tutacağı da vurgulanıyor.

Anayasa askıya alınacak, Meclis lağvedilecek ve 1 yıllık geçici bir başkanlık konseyi oluşturulacak.Konseyde Anayasa Mahkemesi başkanı, savunma bakanı, siyasal partiler, gençlik örgütleri, El Ezher ve Kıpti Kilisesi'nden temsilciler yer alacak. Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin devam etmesi üzerine halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulunarak, taraflara uzlaşma sağlamaları için 48 saat süre tanımış, siyasi çözüm bulunamadığı takdirde ordunun gelecek döneme ilişkin bir yol haritası sunacağını bildirmişti.

ÇATIŞMALARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan Başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ve yanlıları arasında çıkan çatışmalarda en az 7 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi.

MURSİ'DEN ORDUYA ÇAĞRI

Gösteriler devam ederken Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise orduya, "48 saat içinde uzlaşma sağlanmaması durumunda yol haritası sunacağı" açıklamasını geri çekmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Mursi'nin anayasal meşruiyette ısrarcı olduğu ve anayasanın dışına çıkılmasını reddettiği" vurgulandı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi'nin her türlü iç ve dış dayatmayı reddettiği, ordu yönetimine de dün yaptıkları uyarı açıklamasını geri çekmeleri çağrısında bulunduğu kaydedildi. Mursi'nin açıklamasının Nasır City'deki destekçileri tarafından coşkuyla karşılandığı gözlendi. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER