ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Aralık 2014 Perşembe 12:26

İnternet erişimi Başbakan talimatıyla engellenebilecek

İnternet erişimi Başbakan talimatıyla engellenebilecek

Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na sakıncalı içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından yeni düzenleme için harekete geçti.


Yeni düzenlemede, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasının gerektiği hallerde erişimin Başbakan veya Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla engellenebileceğinin yer alması bekleniyor. Bu durumda, talimat gereği ilgili içeriğe erişim engellenecek ve bu karar daha sonra mahkemeye sunulacak. TİB, savcılıklara içerikle ilgili suç duyurusunda bulunabilecek ve mahkeme kararına uymayan servis sağlayıcılara ağır para cezası verilecek.

Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeler doğrultusunda, internete erişimin hangi acil hallerde nasıl engellenebileceğini yeniden düzenlemek için harekete geçti. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği, TİB Başkanı’nın kamu düzeni ve milli güvenlik için 4 saat içinde erişimi engelleme yetkisi Başbakan ya da bakana devredilecek. Engelleme kararı daha sonra mahkemeye sunulacak.

Meclis’e hemen getirilmesi beklenen düzenlemelere göre, mahkeme kararını uygulamayan servis sağlayıcılara ağır para cezaları verilecek ve cezalar yabancı şirketler için de geçerli olacak. TİB de zararlı gördüğü içerikle ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yeni internet düzenlemesine ilişkin, "Anayasamızın 22. maddesine tamamen uygun bir düzenleme, (daha önce çıkarılan kanunun) Anayasa Mahkemesinden dönme nedeni, kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda daha önceki düzenlemede karar mercini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı olarak koymuştuk. Burada bir değişiklik yaptık. Bu konuda karar vermesi gereken 'ilgili bakan ve bakanlıktır' diye düşündük. Ben herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tamamıyla Anayasamızın 22. maddesine uygun" dedi. 

Elvan, "Eğer herhangi bir içerik veya yer sağlayıcısı, mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılmasını ve yahut o ilgili bölümün engellenmesini sağlamıyorsa 500 bin liraya kadar ceza uygulaması getireceğiz" dedi.

 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER