ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 14:14

İngiltere'nin Suriyeli mültecilere kapılarını açması


İngiliz hükümeti, dün ülkeye alınan ilk grup Suriyeli mülteci sayısını ve nereye yerleştirildiklerini açıklamazken, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) İngiltere Temsilcisi Velid Safur, sayı ve yer konusunda hiçbir fikrinin olmadığını, kendisinin de bilgilendirilmediğini söyledi.
AA'ya konuşan Safur, konuyla ilgili sorularına henüz bir yanıt alamadığını belirterek, "Biraz önce Dışişleri Bakanlığı'nda toplantıdaydım ve bu soruları sordum. Ama bana detayları bilmediklerini ve konuyla İçişleri Bakanlığı'nın ilgilendiğini söylediler. Sayıyı öğrenmek istediğimi ve Suriyeli mültecilerle irtibata geçmek istediğimi söyledim. Sorularımı Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla İçişleri Bakanlığına iletmiş oldum. Yanıt bekliyorum" diye konuştu.
İngiltere'nin daha önce, üç yıl içerisinde yaklaşık 500 Suriyeli mülteciyi kabul edeceğini söylediğini belirten Safur, İngiliz hükümetinin konuyu kendi işi olarak gördüğünü ve bu nedenle detayları açıklamadığını düşündüğünü kaydetti. Safur, Suriyeli mültecilerin Sheffield, Gloucester gibi uzak ve sakin yerlere yerleştirilmiş olabileceklerini tahmin etti.
Uluslararası toplumun ve İngiltere'nin Suriye krizine ve Suriyeli mültecilerin durumuna çok önem vermediğini ve Suriye krizinin önemini yitirdiğini ifade eden Safur, Batı'yı Suriyeli mültecilere yeterli yardımda bulunmamakla eleştirdi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı ise AA muhabirinin "Suriyeli mültecilerin tam sayısı ve nereye yerleştirdikleri" sorularına, dün yaptıkları açıklamadan başka daha fazla detay veremeyeceklerini söyleyerek yanıt verdi.
İngiliz hükümeti dün ilk grup Suriyeli mültecinin ülkeye geldiğini açıklamıştı. İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire yaptığı yazılı açıklamada, "İlk grup Suriyelinin Birleşik Krallık'a geldiğini teyit etmekten dolayı memnuniyet duyuyorum. 'Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme Planı'yla en korunmasız durumda olan Suriyelilerin hayatlarında büyük değişiklikler olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Birleşik Krallık'a 'Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" planı çerçevesinde gelen kişilerin beş yıl boyunca koruma altında olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Yardımlar arasında kamu fonlarından yararlanma, iş piyasasına girme ve ailesiyle bir araya gelme olasılığı bulunuyor" denilmişti. Bir sonraki Suriyeli mülteci grubunun ise gelecek ay Birleşik Krallık'a gelmesi bekleniyor. İngiliz hükümeti, plan çerçevesinde gelecek üç yıl boyunca birkaç yüz Suriyeli mülteciye yardım etmeyi hedefliyor.
İngiltere'nin Suriyeli mültecileri ülkeye alma kararını, Birleşmiş Milletler'in eleştirileri ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin talebinin ardından almıştı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER