ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Mart 2014 Perşembe 18:24

İlker Başbuğ harekete geçti

İlker Başbuğ harekete geçti

İlker Başbuğ'un avukatı, Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanak 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "tahliye talepli" dilekçe sundu.


Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından müvekkilinin tahliye edilmesini talep ettikleri dilekçeyi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Avukat Sezer, Silivri Cezaevinde müvekkili İlker Başbuğ ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesinin, müvekkilinin "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine" hükmettiğini hatırlatan Sezer, "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurumuza ilişkin biraz önce elimize ulaşan kararı, sadece müvekkilimiz açısından değil, benzer şekilde hakkı ihlal edilen ve bu şekilde gerekçesiz kararlarla cezaevinde tutulan pek çok masum insan için de uygulanması gereken hak ihlalinin yapıldığını gösteren önemli bir karar. Emsal bir karar olmasını diliyorum" diye konuştu.

Müvekkili Başbuğ'un tahliyesi için dilekçeyi mahkemeye sunacağını söyleyen avukat Sezer, şunları söyledi:

"Aslında böyle bir dilekçe vermeye gerek yok. Bireysel başvurumuzda Anayasa Mahkemesinin hak ihlalini tespit etmekle beraber bu kararın bir örneğini mahkemeye göndermesini de talep etmiştik. Bu talebimiz de kabul edilmiş. Bu ihlalin ortadan kaldırılması gerekiyor şu saatten itibaren. Bugün ayın 6'sı, sayın Başbuğ'un tutukluluğunun üzerinden 26 ay geçmiş durumda. Çok ciddi bir süre. Ancak Sayın Başbuğ'dan çok daha uzun süre tutuklu olan ve benzer şekilde suçsuz şekilde bu cezaevinde, bu dosyalardan dolayı tutulan insanlar var. Ben onların da bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını diliyorum. Bu hukuken incelenecek bir durum olursa derhal ama derhal müvekkilimin tahliyesi konusunda bir karar verilmesi gerektiğine inanıyorum."

"BAŞBUĞ, ÖNEMLİ BIR KARAR OLARAK DEĞERLENDİRDİ"

Bir gazetecinin "Karar mahkemeye ulaştı mı?" sorusuna Sezer, "Ben biraz önce mahkeme kalemine sorduğumda henüz UYAP üzerinden mahkemeye karar ulaşmış değil" karşılığını verdi.

"Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bu durumu nasıl değerlendiriyor?" sorusu üzerine Sezer, 31 Aralık 2013'te yerel mahkemeye yaptığı işlemin hukuksuz olduğunu, haksız yere insanların tutulduğunu içeren bir dilekçe verdiğini, mahkemenin her zaman olduğu gibi aynı gün "karar verilmesine yer olmadığına" dair karar verdiğini, bu karara hukuku ve kanundaki maddeleri göstererek itiraz ettiğini hatırlattı.

Avukat Sezer, itirazından sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma savcısına dosyayı gönderdiğini, savcının müvekkilinin tahliye edilmesi gerektiğine dair mütalaa sunduğunu belirterek, "Bugün bu karar, Anayasa Mahkemesinin kararı, dilekçelerimiz ve beyanlarımız dikkate alınarak, haksızlığın derhal giderilmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

"İlker Başbuğ'un tahliye olma ihtimali var mı? Bu duruma tepkisi ne oldu?" sorusunu Sezer, "Olma olasılığı demeyelim de bizce tahliye edilmesi gerekir derhal. Bireysel başvuruya ilişkin ilk günden beri İlker Başbuğ'un bilgisi var. Önemli bir karar olarak değerlendirdi. Sonucunu bekleyeceğiz" diye cevapladı.

Açıklamanın ardından avukat İlkay Sezer, Başbuğ'un tahliye edilmesini talep ettikleri dilekçeyi, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinin karşısındaki büyük duruşma salonunda bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine sundu.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER