ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ekim 2014 Çarşamba 17:48

İlk hacı kafilesi yurda döndü

İlk hacı kafilesi yurda döndü

Kutsal topraklarda hac vazifelerini yerine getiren hacılar, yurda dönmeye başladı.


Atatürk Havalimanı'na inen hacılar, yakınlarına sarılıp hasret giderdi. Hacılar, yaşları 12 ya da 69 olsa da ibadetlerin en güzelini ve en anlatılmazını yaşadıklarını söyledi.

Hac farizası için kutsal topraklara giden binlerce hacı, kafileler halinde yurda dönmeye başladı. İlk hacı kafilesi, Cidde uçağı ile saat 14.00'de Atatürk Havalimanı'na geldi. Yurda dönen hacıların ortak sözü, "Anlatılamaz, yaşamak gerek." oldu. Hacılar arasında 7 yıldır bekleyen de var geçen sene yazılıp bu sene ismi çıkanlar da var. Henüz yaşı 12 olan Beyza Aydın, annesi Seval ve babası Selçuk Aydın ile birlikte hacca gittiğini söyledi. Ailesinden kendisini de götürmelerini istediğini ve çok mutlu olduğunu belirten Aydın, Türkiye'yi çok özlediğini söyledi. Birçok yaşlı insan ile birlikte hac ibadetini yerine getirdiğini belirten Beyza Aydın, böyle bir tecrübe yaşadığı için çok mutlu olduğunu vuruguladı. Beyza'nın babası Selçuk Aydın ise 4 yıllık beklemenin ardından ailesi ile birlikte hacca gitmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Beyza'nın babası Seval Aydın ise "Bol bol dua ettik. İslam aleminin bütünlük içerisinde olması için, ülkemiz için." diye konuştu.

66 yaşındaki kardeşi Mehmet Ünal ile birlikte geçen yıl hac için başvuruda bulunduklarını belirten 69 yaşındaki Behçet Ünal (69) da fazla beklemeden sıranın kendisine gelmesinden duydukları mutluluğu anlattı. Behçet Ünsal, "Enteresan bir duygu. İnsan oraya tekrar tekrar gitmek istiyor. Giderken o duyguların böyle olabileceğini bilemiyorsun." diye konuştu. Mikrofonlara duygularını anlatan bazı hacılarda, "Allah size de nasip etsin. Başka bir duygu." dedi.

Orada başka bir maneviyat olduğunu belirten Aslan Acar, "Haram yok. Hiçbirşey yok. Düşünün ki 6 milyon insan var. Hepsi birbirine saygı gösteriyor. Bir izdiham yaşanmıyor. Birşey yaşanmıyor. Burada ufak bir maçta bile neler yaşanıyor ama orada 6-7 milyon insan bir araya toplanıyor. Hepsi birbirine hürmet ediyor, saygı gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Asıl haccın hac yaptıktan sonra başladığını belirten ilahiyatçı yazar M.Fatih Çıtlak ise "Necip Fazıl'ın çok güzel bir sözü var. 'Namaz, namaz kılındıktan sonra başlar. Oruç, tutulduktan sonra başlar. Hac da hac mevsiminden sonra başlar' diye. Bendeniz bu hususta herkes gibi ancak dualarla, Rabbimi niyaz ederek böyle bir beklenti içerisindeyim. Böyle bir niyazım var. Fakat ne olursa olsun, bazı şeyler tutulamasa bile, hakkıyla yerine getirilemese bile insanın, ömründe o haccı yaşaması herhalde çok özel bir şey. Allah bunu hepimiz için hayreylesin." ifadesini kullandı.

Hacılar, getirdikleri zemzem suyu ve hurma paketlerini aldıktan sonra kendilerini bekleyen yakınları ile birlikte Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı.






KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER