ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Aralık 2014 Perşembe 15:11

İHD: 5 yılda 110 kişi vurularak öldürüldü

İHD: 5 yılda 110 kişi vurularak öldürüldü

İHD) Diyarbakır Şubesi, 2009-2014 yıllları arasında 110 kişinin sınır hatlarında vurularak öldüğünü, 130 kişinin kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak biçimde yaralandığını açıkladı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2009-2014 yıllları arasında 110 kişinin sınır hatlarında vurularak öldüğünü, 130 kişinin kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak biçimde yaralandığını açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan "2009-2014 Yılları Arasında Sınır Hatlarında Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri' başlıklı rapor, basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören ile şube yöneticileri katıldı. Rapora göre, 2009 ve 2014 yıllara arasında sınır hatlarında askerlerin açtığı ateş ve silahlı kişilerin saldırıları sonucu 110 kişi vurularak öldü. Aynı sürede 130 kişi ise kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak biçimde yaralandı.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şırnak

"Roboski katliamının 3'üncü yıldönümündeyiz. Bu ülkede soğuk bir kış gecesi, çoğu çocuk olmak üzere 34 sivil Kürt yurttaş, sınır hattında savaş uçakları ile bombalanarak katledildi. Tarihin sayfalarına kanlı bir vahşet, acımasız bir katliam olarak geçen bu insanlık dışı saldırının üzerinden tam 3 yıl geçti. Kavramların anlatmak için karşılık bulmakta zorlandığı bu katliamın failleri, aradan geçen 3 yıla rağmen hala ortaya çıkarılmadı. Devlet aklı ve siyasal iktidar, katliamın faillerini sır gibi sakladı. Etkin bir soruşturma olmadığı gün gibi ortada olan bu süreçten elbette, adalet çıkması beklenemezdi. Failler ve sorumlular ortaya çıkarılıp yargılanmadıkça bu acı hiç dinmeyecek, unutulmayacak."

HER 3 OLAYDAN 2'Sİ ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

Sınır hatlarında her 3 olaydan 2'sinin ölümle sonuçlandığını ifade eden Bilici, sınır ticareti, akrabalık bağları ve ziyaretleri, sınır hatlarına yakın bölgelerde ikamet etme ve hayvan bakıcılığı, savaş ve göç gibi nedenlerle sınır hatlarından geçiş yapanlara, sınır hatlarında bulunan güvenlik güçlerinin uyarı yapmadan yaşam hakkına yönelik saldırıda bulunduğunu öne sürdü. Bilici, şöyle devam etti:

"Vurulan insanların baş, karın ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyebilecek vücut bölgelerinden vurulmaları düşündürücüdür. Rojava kantonlarında yaşayan 100 binlerce Kürt yurttaşın, Türkiye ve bölgede bulunan Kürtlerle yakın akrabalık bağları var. Ziyaretler amacıyla geçişler tel örgülü sınır boylarından yapılıyor. Bu geçişlerde sınırda nöbet tutan askerlerin, sınır geçişinde bulunan yurttaşları baş ve göğüs bölgelerini hedefleyerek vurduğu görülmektedir. Aynı durum İran askerleri açısında da geçerlidir. Türkiye'nin İran, Suriye ve Irak'ta yaşayan Kürt yurttaşların ülkemizdeki akrabalarını ziyaret edebilecekleri şekilde yasal açılımlar yapması gerektiğine inanıyoruz. Birleşmiş Milletler'in bu konu ile ilgili bir çalışma başlatması gerektiği düşünüyor ve çağrıda bulunuyoruz."

"ROBOSKİ İLGİLİ ETKİN SORUŞTURMA YAPILSIN"

Sınır hatlarına ilişkin yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili istekleri oluğunu belirten İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, şöyle konuştu:

"Roboski katilamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadır. Katliamların aydınlatılması ve toplumsal barış inşa edilmesi için 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır. Savaş ve göç sebebiyle sınır hatlarına yakın bölgelerde yaşanan silahlı çatışmalar sebebiyle, sınır hattına yakın bölgelerde yaşayan insanların güvenlikleri sağlanmalıdır. Ülkemize mülteci veya sığınmacı talebi ile gelen insanların güvenlikleri sağlanmalıdır, sınır hatlarında bekletilmemeli, geçişlerine koşulsuz izin verilmelidir."








KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER