ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2014 Perşembe 16:33

İDO'dan iiddialara yanıt

İDOdan iiddialara yanıt

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Kumburgaz'da kaybolan 5 gencin deniz otobüsündeki yolcular tarafından görülüp kaptana ihbarda bulunulduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.


İDO, kayıp 5 genç ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kemal Reis-5 deniz otobüsünde bir yolcudan geminin kaptanına bir ihbar ulaşmıştır. Bu ihbara göre, yolcular geminin açıklarında hareket eden bir şey gördüklerini, bunun içinde insan barındıran bir kayık yahut başka bir araç olabileceğinden şüphe ettiklerini bildirmişlerdir" ifadelerine yer verdi.

"KAPTANA BİR İHBAR ULAŞMIŞTIR"

Yapılan açıklama şu şekilde:
"İDO’nun 17 Ağustos Pazar günkü, saat 17:00 Avşa kalkışlı Avşa-Marmara Adası-Yenikapı seferini yapan Kemal Reis-5 deniz otobüsünde, seyir sırasında, bir yolcudan geminin kaptanına bir ihbar ulaşmıştır. Yolcu tarafından, gemi personeli aracılığıyla kaptana iletilen bu ihbara göre, yolcular geminin açıklarında hareket eden bir şey gördüklerini, bunun içinde insan barındıran bir kayık yahut başka bir araç olabileceğinden şüphe ettiklerini bildirmişlerdir"

"HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLAMAMIŞ"

"Bunun üzerine, zorlu hava şartlarında gerçekleşen deniz yolculuğuna rağmen, kaptan gerek radar, gerekse, dürbün ve gözle tüm kontrollerini gerçekleştirmiştir. Kaptanın yaptığı kontrollerde herhangi bir bulguya rastlamamış, bunun üzerine kaptan, yolcuların yaptığı ihbarı esas alarak, derhal Kıyı Emniyeti’ni, bağlı sektör Marmara’yı 14. Kanal’dan aramış, bulundukları koordinatı ve ihbar edilen olayın mevkiini bildirmiştir, ihbarın alındığının teyidini yapmıştır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur"

VALİ MUTLU: GENÇLERİMİZ İÇİN FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kumburgaz'da kaybolan 5 genci arama çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Mutlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "4 gündür yoğun aramalarımıza rağmen bulunamayan gençlerimiz için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Allah'tan ümit kesilmez, ailelerimize sabırlar. Marmara'da kaybolan 5 gencimizi, bugün de 1 helikopter 1 uçak 4 Sahil Güvenlik 3 Deniz Kuv.Komt.lığı gemisi ve diğer birimlerle yoğun arıyoruz" dedi.

3 MAYIN GEMİSİ ARAMA ÇALIŞMALARINA KATILIYOR

Kumburgaz sahilinde deniz bisikletiyle denize açılan ve 4 gündür haber alınamayan 5 genç için arama çalışmaları yoğunlaştı. Arama çalışmalarına bu sabah itibariyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 3 mayın tarama gemisi katılıyor. Mayın gemileri, sonar cihazlarıyla deniz dibini taranarak arama çalışmalarına devam ediyor.

Kaybolan gençler için Kumburgaz sahilinde kurulan kriz masasından arama çalışmalarıyla ilgili olarak basın açıklaması yapıldı. Kriz masasından açıklamayı Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı ile Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu yaptı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, 3 adet mayın gemisiyle arama-tarama çalışmalarının kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. Karadayı, Sahil Güvenlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ekipler ile gönüllü arama kurtarma kuruluşlarının da katıldığı çalışmaların havadan ve denizden sürdürüldüğünü açıkladı.

MARMARA DENİZİ'NİN 4'TE 3'Ü ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI

Konuşmasında, "Kurtarma çalışmasından, hedef alıcı arama kurtarma çalışmasını doğru geçtik" diyen Karadayı şöyle konuştu: "Çalışmalarda bütün teknolojik araçlar kullanılıyor. Şu ana kadar deniz yüzeyinde arama-kurtarma çalışmaları yürütülüyordu. Bu sabah itibariyle deniz altında arama çalışmalarına başladık. Çünkü deniz yüzeyindeki aramalar sonuç vermedi. Belli ki kaybolan bedenler suyun altında. Marmara Denizi'nin yaklaşık 4 de 3'ü üzerinde arama-kurtarma çalışmaları yapıldı. Bugün itibariyle arama çalışmaları 3 de 1'lik bir alana indirildi. 2 gün önce can yeleğinin bulunduğu yerden akıntıları hesap ederek nereye doğru gitmiş olabileceklerine dair çeşitli ipuçları da oluştu. Akıntılar ve rüzgar hesap edildiğinde bugün çalışmalar Beylikdüzü-Büyükçekmece-Silivri arasında bir hat üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca İmralı Adası ile Kapıdağ Yarımadası arasındaki bir hat arasında da çalışma yapıyoruz."

DENİZ YÜZEYİNDEKİ ARAMADAN SU ALTINA GEÇİLDİ

Çalışmaların ilk 3 gününde su üzerinde yapılan aramaların canlı araması olduğunu söyleyen Hüseyin Karadayı, bugünden itibaren ise su altında aramaya başladıklarını ifade etti. Kaybolan gençlerin ailelerine ilk günden itibaren bilgileri paylaştıklarını da sözlerine ekleyen Karadayı, bugün ya da yarın bir sonuç alınabileceğini kaydetti.

Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, ise çalışmalar hakkında harita üzerinden basın mensuplarına bilgi verdi. Akıntılar ve rüzgarın hesaplanarak çalışmaların belli bir alana yoğunlaştığını kaydeden Zamanoğlu, mayın gemilerinin su altında yüksek bir teknoloji donanımıyla dünyanın en iyi sistemlerine sahip olduğunu dile getirdi.

Öte yandan kaybolan gençlerin aileleri de Kumburgaz sahilindeki bekleyişi devam ediyor. Aileler kriz masasına gelerek çalışmalar hakkında da bilgi alıyorlar.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER