ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Nisan 2014 Çarşamba 17:46

İçme suyu kaynaklarının sanayi amaçlı kullanılması


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Arıtma Tesisleri Daire Başkanı İbrahim Bal, TÜPRAŞ'ın Sapanca Gölü'nden su çekmesine ilişkin, "Bu, bir kere haksız rekabettir, ikincisi içme suyu kaynağını olumsuz şekilde kullanılması yanlış, üçüncüsü de özellikle kurak mevsimlerde, şimdiki zamanda böyle bir şey yapmak, resmen cinayettir" dedi.
Bal, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından konferans salonunda düzenlenen "Su Kaynaklarının Korunması ve Havza Yönetimi" konferansında yaptığı konuşmada, Sapanca Gölü'nün hem içme suyu hem de sanayi amaçlı kullanıldığını söyledi.
Sapanca Gölü Havzası'nın yerleşime açık olduğunu, bu nedenle imar ve belediyelerden kaynaklı çevre kirliliğiyle ilgili sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Bal, "Her havza farklı unsurların tehdidi altında. Sapanca Gölü de İstanbul ve Ankara'nın tam ortasında, ulaşım kolaylığı, doğal güzelliği ve cazibe merkezi olması, özellikle ikinci konut baskının artmasını sağlıyor" diye konuştu.
Bal, havzayla ilgili mevzuatta yapılaşmanın birtakım kriterlere bağlı olduğunu ancak Körfez ülkelerinden gelen turistlerin havza çevresinden gayrimenkul satın aldıklarına işaret ederek, her havzaya özgü koruma planlarının oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Havzaların öncelikle insani tüketim amaçlı kullanılması gerektiğini vurgulayan Bal, sanayi tesislerinin ise ikincil su kullanımına özendirilerek buna ilişkin teşvik verilmesi gerektiğini anlattı.
- "Suyun kurak mevsimlerde sanayi için kullanılması cinayettir"
Atık suyun arıtılarak tekrar kullanılması, evsel atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun sanayi kullanımına tahsisi veya deniz suyunun tercih edilmesi işlemlerinin mali yük getireceğini belirten Bal, şunları dile getirdi:
"Yapacak bir şey kalmazsa bugün ekonomik olmayan şey, yarın zorunluluk olarak karşımıza çıkacaktır. Dolayısıyla sanayi tahsislerinin özellikle içme suyu kalitesi bulunan göllerden olmasını doğru bulmuyorum. Sapanca üzerinden hiç doğru bulmuyorum, kimse kusura bakmasın. TÜPRAŞ'ın tek dayandıkları şey şu: 1950'li yıllarda burası Amerika ortaklığıyla kurulmuş ve o yıllarda Bakanlar Kurulu kararı alınmış. Bu kararda da diyormuş ki o belge kendilerinde de yok, 'Prosesin su ihtiyacı Sapanca Gölü'nden temin edilecektir.' Ancak zamanında burası kamu kuruluşuydu. Özelleştikten sonra da buradan su alması kabul edilemez. Bu, bir kere haksız rekabettir, ikincisi içme suyu kaynağını olumsuz bir şekilde kullanılması yanlış, üçüncüsü de özellikle kurak mevsimlerde, şimdiki zamanda böyle bir şey yapmak, resmen cinayettir."
Tüpraş yetkililerinin gölden yıllık 7,5 milyon metreküp su çektiklerini, 3 milyar dolar yeni yatırım yaptıklarını, 15 milyon metreküp daha su çekeceklerini beyan ettiklerini hatırlatan Bal, "Peki, bu işin sonu var mıdır? 'Yarın 3 milyar dolarlık daha yatırım yaptım, 30 milyon metreküp su çekeceğim.' Bunun sonu yok, kesinlikle durdurulması gerekir" şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER