ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Ağustos 2013 Perşembe 00:48

Hüsnü Mübarek tahliye edildi

Hüsnü Mübarek tahliye edildi

devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek darbeciler tarafından tahliye edildi.


Mısır'da, Arap Baharı diye tabir edilen gösteriler sonrası görevinden ayrılan devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, Mursi'nin de devrilmesiyle yönetime gelen darbecilere bağlı mahkeme tarafından tahliye edilmesine karar verildi.

Mısırlı yetkililer, Mübarek'in tutuklu bulunması için yasal zemin kalmadığı için bugün içinde serbest bırakılacağını belirtti.

85 yaşındaki Mübarek, koltuğunu kaybettiği 2011 yılındaki isyanda, çok sayıda protestocunun ölümüne neden olan sert müdahalelerin emrini vermekle suçlanıyordu.

DEVRİK LİDERİN AVUKATI AÇIKLAMIŞTI

Hüsnü Mübarek'in avukatı aleyhindeki bir davadan suçsuz bulunduklarını belirterek "Müvekkilim yolsuzluk suçlamasından aklanması halinde bu hafta serbest kalabilir" dedi.

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, bir yolsuzluk suçlamasından aklandığı bildirildi. Mübarek'in avukatı Ferid El Dib, müvekkilinin bu hafta sonuna kadar serbest bırakılacağını söyledi.

Avukat El Dib, bu açıklamaları mahkemenin Mübarek hakkında geri kalan suçlamadan birinden suçsuz bulmasının ardından yaptı.

El Dib, Mübarek'in tutuklu kalması için diğer bir yolsuzluk davası olduğunu ve onun da bu hafta zarfında düşeceğini söyledi.

Mübarek'in avukatı, “Geri kalan basit bir idari işlemdir ve onun da 48 saatten fazla sürmemesi gerekiyor. O’nun (Mübarek) bu hafta sonuna kadar bırakılması gerekiyor.” dedi.

Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Mübarek’i (85) ayrıca ülkedeki 2011 devriminde göstericileri öldürme suçlamalarından yeniden yargılanma bekliyor.

28 AY TUTUKLU KALDI

Mısır'da tutuklu yargılandığı tüm davalardan beraat eden devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 28 aylık tutukluluk süresini hastane ve hapishanede geçirdi.

Mısır'da yaklaşık 30 yıl yönetimde kaldıktan sonra 25 Ocak Devrimi'yle iktidarı bırakan Mübarek, 13 Nisan 2011'de Mısır Başsavcılığının kararıyla tutuklandı.

Başsavcılık, devrim sırasında düzenlenen gösterilerde "silahsız göstericilerin üzerine ateş açılması emrini vermekle" suçlanan Mübarek'in, sağlık sorunları nedeniyle tutukluluğunu Şerm eş-Şeyh Hastanesinde geçirmesine karar verdi. Mübarek, 3 Ağustos 2011'deki ilk duruşmasına kadar kaldığı hastaneden Mahkeme Başkanı Ahmed Rifet'in kararıyla silahlı kuvvetlere bağlı Universal Tıp Merkezine nakledildi.

Mahkeme, 2 Haziran 2012'de Mübarek'i göstericileri öldürme davasında suçlu buldu ve ömür boyu hapse mahkum etti. Mübarek'in avukatı Ferid ed-Dib, kararın bozulması için Yargıtayda temyize gitti. Mahkeme 13 Ocak 2013'te kararın bozulmasına ve Mübarek'in yeniden yargılanmasına karar verdi.

Geçen nisan ayında Dib, Mübarek'in Mısır yasalarının izin verdiği azami 2 yıllık tutukluluk süresini doldurması nedeniyle tutuksuz yargılanmasını talep etti ve bu talep mahkeme tarafından kabul edildi.

Mübarek göstericilerin öldürülmesi davasına ek olarak yolsuzlukla ilgili 3 ayrı davadan daha yargılandı. Mübarek, 27 Nisan'da haksız kazanç elde etme davasından, 19 Ağustos'ta da Ahram gazetesinden 2006-2011 yılları arasında "milyonlarca Mısır cüneyhi değerinde hediye almakla" suçlandığı davadan beraat etti.

Mübarek, 28 aylık hapishane sürecini Şerm eş-Şeyh Hastanesi, Universal Tıp Merkezi, Maadi Askeri Hastanesi ile Tora Hapishanesinde geçirdikten sonra hakkında tahliye kararı verildi.

EV HAPSİNDE TUTULACAK

Mısır'da geçici hükümetin Başbakanı Hazim el-Biblavi, başkomutan vekili sıfatıyla tutuklu yargılandığı son davadan beraat eden devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev hapsinde tutulmasına karar verdi.

Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Biblavi'nin ülkede ilan edilen olağanüstü hali göz önünde bulundurarak, Mübarek'in ev hapsinde tutulması talimatını verdiği ifade edildi.

Tutuklu yargılandığı davalardan beraat eden Mübarek'in birkaç saat içinde ev hapsine alınması bekleniyor. Biblavi'nin bu talimatının ardından Mübarek'in serbest bırakılması, Başsavcılığın vereceği nihai karara bağlı olacak.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER