ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 16:06

Hendek'te 'acele kamulaştırma' gerginliği

Hendekte acele kamulaştırma gerginliği

Evlerinin kamulaştırılmasını istemeyen vatandaşlar, keşif heyetine tepki gösterdi. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile keşfi yapan kadın hakim arasında tartışma çıktı.


Sakarya'nın Hendek ilçesinde, Bakanlar Kurulu'nun kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bazı binalarla ilgili acele kamulaştırma kararı almasının ardından bilirkişi heyetince keşif çalışması başlatıldı. Evlerinin kamulaştırılmasını istemeyen vatandaşlar, keşif heyetine tepki gösterdi. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile keşfi yapan kadın hakim arasında tartışma çıktı.

Bakanlar Kurulu, Kemaliye Mahallesi'nde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan bazı taşınmazların, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Hendek Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması yönünde karar aldı. Karar gereği, acele kamulaştırma uygulanacak taşınmazlarda bugün keşif yapıldı.

Evlerinin kamulaştırılmasına karşı çıkan vatandaşlar, keşfe gelen heyetle tartıştı. Polis, geniş güvenlik önlemi aldı. Keşif devam ederken, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç mahalleye geldi. Özkoç, kamulaştırma kararı alınan bir evin bahçesinde çalışma yapan kadın hakimden bilgi almak istedi. Bilgi alamayan Özkoç, hakimle tartıştı. Talebinin tutanak altına alınmasını isteyen Özkoç, kendisinden 'bir şahıs' diye bahseden hakime kimliğini göstererek tepki gösterdi.

Özkoç, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşın sıkıntısının kendi sıkıntıları olduğunu belirterek, "Bir avukat, nasıl bir kişi için müvekkilim diyorsa ben de milletin vekili olarak görev yapıyorum. İnsanlar bana yetki vermişlerdir. TBMM'ye gitmişimdir. Bu konuda görev yapan bütün kamu kuruluşları, kimliğim gösterdiğim andan itibaren hangi görevde olurlarsa olsunlar benim sorduğum soruya cevap vermek zorundadırlar. İnsanlar ben geldim. Yaptım. Bitti. Her istediğimi yaparım. Millete karşı 'her istediğimi yaparım olmaz' Hukuk çevresinde yapacağız. Kentsel dönüşüm çerçevesinde bazı haklarınız olabilir. Görevinizi yapabiliyor olabilirsiniz. Ama milletin de hakları var. Milletin de haklarını savunmak zorundayız. Millet emlak vergisini vermiş. Tapusu elinde. Çoluğuna çocuğuna miras bırakmak istiyor. Sen milleti hiç muhatap almıyorsun. Ben hakim kararıyla geliyorum. Görevimi yapıyorum. Çıkartıp atacam. Milletin vekilini de muhatap almıyorsun. Böyle bir şey olmaz. Ya milleti ya da vekilini muhatap alacaksın." diye konuştu.

"ACELE KAMULAŞTIRMAYLA VATANDAŞIN MALLARI ELLERİNDEN ALINMAK İSTENMEKTE"

Evleri kamulaştırılmak istenen vatandaşların avukatı Gökhan Bilgin ise Kemaliye Mahallesi'nin Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan olarak ilan edildiğini söyledi. Bu karar aleyhine Danıştay'da açılmış davaların sonuçlanma aşamasında olduğunu belirten Bilgin, şunları kaydetti: "Bu zaman zarfında Bakanlar Kurulu'nca Hendek Belediyesi tarafından acele kamulaştırma kararı aldırıldı. Bununla ilgili de Danıştay'da yürütmeyi durdurma kararı verilmek üzere dava var. Her nedense bir oldu bittiye getirilip kararlar beklenmeden vatandaşın acele kamulaştırma yoluyla malları elinden alınıp yıkılmak istenmekte. Yaklaşık 300 haneyi ilgilendiren bir konuda, 10-15 kişinin rızası alınarak bu uygulama yapılmaya çalışılmakta. Halk da ona tepki veriyor. Acele kamulaştırma kararıyla ilgili keşif yapılmakta. Yapılan bu keşfin hızı ve yapılış zamanı açısından bizim sıkıntımız."

"KAMULAŞTIRMA KİŞİLİK MENFAATLERİ GÖZETİLEREK YAPILDI"

Kamulaştırmanın, kişilik menfaatleri gözetilerek yapıldığını savunan Bilgin, "Birbirine bitişik. Birinin altı risk alanı öbür binanın değil. Böyle bir şeyi kabul etmenin imkanı yok. Hemen öbür tarafındaki bina da belediye. O da risk alanı dışında. Arada 4 metre bir yol var. Yolun sol kısmı olduğu gibi risk alanı. Bu dört metre yol neyi ayırıyorsa artık. Kişiler dikkate alınarak risk alanı ilan edilmiş. Belediye kendisine ait bir bina. Yanındaki bina toplumun bildiği eski ilçe başkanlarına ait bina var. Belediye binası en azından 80-90 yıllık bir bina. 2012 yılın ruhsat ve iskan verilmiş binalar acele kamulaştırılmaya tabi tutulmuş durumda. İki senelik binalar risk alanı ilan ediliyor."

Binası kamulaştırılmak istenen bir ev sahibi ise kendilerine bildiri yapılmadan evine el konmak istendiğini belirterek; evinin dededen kaldığını, doğup büyüdükleri, hatıralarının bulunduğu evin ellerinden alınmak istendiğini söyledi.








KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER