ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2013 Pazar 14:43

HDP'de kongre heyecanı

HDPde kongre heyecanı

Halkların Demokratik Partisi 1. Olağanüstü Kongresi Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda başladı.


Kongreye, HDP yöneticilerinin ve partililerin yanı sıra bazı Bdp yöneticileri ile milletvekilleri, Eşber Yağmurdereli, Suavi ve Ferhat Tunç da katıldı. Kongrede, partinin yönetim organları seçilecek ve tüzük yeniden belirlenecek.

Yerel seçimlere batı illerinde girecek olan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 1. Olağanüstü Kongresi başladı.

Yerel seçimlere doğu illerinde Bdp, batı illerinde de HDP adı altında girilmesi kararının ardından Halkların Demokratik Partisi, olağanüstü toplanma kararı almıştı. HDP 1. Olağanüstü Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda gerçekleştiriliyor.

Kongreye, milletvekilleri Hasip Kaplan, Adil Zozani, Sırrı Sakık, Gülten Kışanak, Mülkiye Birtane, Pervin Buldan, Ayla Akat Ata, Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkcü, CHP'li Nihat Matkap, sanatçılar Ferhat Tunç, Suavi ile çeşitli illerden gelen vatandaşlar katıldı.

TÜRKÇE - KÜRTÇE ŞARKILAR

ODTÜ'lü öğrencilerin de katıldığı kongrede, "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı. Türkçe ve Kürtçe şarkıların çalındığı salonda, Abdullah Öcalan bayraklarının açılması ve Öcalan lehine sloganlar atılması dikkat çekti. Bu arada, Ayla Akat Ata ve Pervin Buldan, kongreye yöresel kıyafetleriyle geldi. Bazı vatandaşların da kongreye yöresel kıyafetlerle geldiği görüldü.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU

Kongreye özelikle kadınların yöresel kıyafetlerle katılması dikkat çekerken, katılımcıların ellerinde Abdullah Öcalan'ın resminin de yer aldığı, sarı, kırmızı, yeşil flamalar bulunuyor. Kongrede, Öcalan'ın mesajı da okundu.

Öcalan'ın kongreye gönderdiği mesajı Bdp Grup Başkanvekili Pervin Buldan Türkçe olarak okudu. Bu sırada Öcalan'ın fotoğrafları da kongre salonunda bulunan ekranlardan yansıtıldı. Öcalan mesajında, kongreyi kutlayarak, "Üstün başarı dileklerimle devrimci selamımı gönderiyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"1971 devrimciliği devlete isyan devrimciliğidir. 40 yıldan sonra artık devletle müzakere önemlidir. Zira devrimci mücadele ancak nitelikli bir müzakere süreciyle kalıcı bir insanlık kazanımına dönüşebilir. Bu itibarla hep omuzlarımda hissettiğim bu tarihsel emaneti yeni bir anlayışla sizlerin üstlenmesi ve yükseklere taşıması dileğiyle kongremizi kutluyor devrimci selamlarımı iletiyorum"

Kongrenin açılış konuşmasını İstanbul Milletvekili Levent Tüzel yaparken, İstanbul Milletvekil Sırrı Süreyya Önder ve ardından Bdp Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da birer konuşma yaptı.

SIRRI SÜREYYA: KÜRT HALKINI AŞAĞILIYORLAR

Konuşmasında Kürt sorunu konusunda bugüne kadar kullanılan yaygın söylemi eleştiren Önder, "Özellikle Kürt halk uyanışı ve direnişini sağcı bir perspektife mahkum etmeye gönüllü insanlar, medyadan, televizyonlardan her gün sol, sosyalist emek değerleriyle Kürt halkı bağını kessin diyorlar. A'dan Z'ye bunu söylüyorlar. Kürt halkını aşağılıyorlar. Bu isyanın başladığı her gün özellikle son 40 yılda Kürtlerle sosyalistler yan yana değillerdi. Kürt eşittir sosyalist, sosyalist eşittir Kürt'tü. Bu gerçeği unutuyorlar. Saçma sapan paketlerle bu sundukları demokrasi kırıntılarıyla bizim bahtiyar olmamızı, Mecmun-u şükran olmamızı, sultanımız efendimizi eteklemek istiyorlar. Çok beklersiniz. Kimseden şefaat beklemiyoruz, kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir" dedi.

"DEVİR BARİKATLAR DEVRİDİR"

Önder, en masumunun bardağın dolu tarafına bakmasını söylediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bardağın dolu tarafını görecek bir şey yapmadınız ki. Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizde. İtibarsızlaştırıcı söylemlerin lügatimizde yeri yoktur. Devir artık barikatlar devridir. 78'le, Kürt hareketiyle, grevlerle, Nevruz kutlamalarıyla, Gezi'yle, Hatay'la başlayan süreç, ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosu HDP'dir. Herkesin kendisi olarak iş göreceği, ifade edebileceği yegane platformdur HDP. Bu o kadar kıymetlidir ki, egemenleri bu kadar telaşlandırmıştır. Bugüne kadar emek veren yoldaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu günden sonra bu emaneti üstlenecek olan yoldaşlarımıza omuz vereceğimizi, yan yana duracağımızı söylüyoruz. AKP realiteye toslamıştır. Bilimsel bir şeydir bu. İş görme kabiliyeti yoktur. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz. Bir araya gelince daha da güzel oldunuz."

"DUVAR KURANLAR KAYBEDECEK"

Önder'in ardından konuşan Bdp Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin umudun büyütüleceği, halkların kucaklanacağı, demokratik halkların öz yönetimini kuracağı gerçek adres olduğunu belirtti. Tüm imkan ve enerjilerini HDP'nin büyümesi için sarf edeceğini dile getiren Kışanak, "Kürtler, her zaman gerçek demokratik bir cumhuriyetin kurulmasını arzuladı. Her zaman elimizi Türkiye'nin batısına uzattık. Halkların eşit, gönüllü birlikteliğine her zaman inandık. Bunları HDP çatısında gerçekleştirme zamanı geldi. Açıkça söylüyoruz. Duvar kuranlar kaybedecek, halklarımız arasında köprü kuranlar kazanacak. Bizi ayırmak isteyenler, haklarımızı gasp edenler, özgür nefes almayı bize çok görenler kaybedecek. HDP halkların özgürlüğü olacaktır" dedi.

ERDOĞAN'DAN KONGREYE MESAJ

Başbakanı Erdoğan da HDP Olağaüstü Kongresi'ne bir mesaj gönderdi. HDP'nin bugün Ankara'da toplanan kongresine davet edilen Başbakan Erdoğan, kongreye telgrafla mesaj gönderdi.

Erdoğan, mesajında "Halkların Demokratik Partisi Olağanüstü Kongresi'nde nazik davetiniz için teşekkür ederim. Kongre çalışmalarının birlik ve beraberlik içinde geçmesi temennisi ile alınan kararların partiniz ve Türk siyasi hayatı için hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcıları selamlıyorum" dedi.

BATIDA SEÇİMLERE HDP İLE GİRİLECEK

HDP'nin 1. Olağan Kongresinde, yeni eş başkanlar ve Parti Meclisi (PM) üyeleri seçilecek. Kongrede Bdp'den istifa eden Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yeni eş genel başkanlar olması bekleniyor. Kongrede, yerel seçimler için de start verilecek. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde yerel seçimlere Bdp çatısı altında, diğer bölgelerde ise HDP çatısı atında girilecek.

Kongreye gelenleri salonun dışına asılan ve 15 farklı dile çevrilmiş "Umuda Hoş Geldin" yazılı dev bir afiş karşılıyor.

"Umuda Yolculuk" adıyla dün Ankara'da toplanan Halkların Demokratik Kongresi 3. Genel Kurulu'nda karar altına alınan önümüzdeki döneme ilişkin politikalar ve yerel seçimlerde izlenecek yol, HDP 1. Olağanüstü Kongresi'nde onaya sunulacak ve resmileştirilecek.

Yerel seçimlere de start verilecek kongrede ayrıca, eşbaşkanlar ve parti meclis üyeleri belirlenecek. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yeni eş genel başkanlar olması bekleniyor.

MECLİS'TE 5. PARTİ

Öte yandan, HDP'ye geçmek için Bdp'den istifa eden Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ile Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in ise partiye katılımlarını kongre sonrası Meclis Başkanlığı'na bildirmeleri bekleniyor. Böylece HDP, Meclis çatısı altında temsil edilen beşinci parti olacak.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER