ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2016 Perşembe 14:45

HDP Ankara Milletvekili Önder'e 33 yıla kadar hapis istemi

HDP Ankara Milletvekili Öndere 33 yıla kadar hapis istemi

Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 11 yıl 6 aydan 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı


HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 11 yıl 6 aydan 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelemeye alındı.

Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Milletvekili Önder hakkında hazırlanan iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın yapılanması şema ve yazılı olarak detaylı şekilde yer verildi.

Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) katılan Önder'in terör örgütünün talimatı üzerine konuşma yaptığı bildirilen iddianamede, konuşmanın içeriğinde özellikle son dönemde Sur ve Cizre ilçelerinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafından sözde 'özerk bölge' oluşturma amacıyla yoğun şekilde gerçekleştirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahlı ve roketli saldırılarını sahiplendiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, bu nedenle Önder'in PKK/KCK terör örgütünün üyesi olduğu ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçunu işlediğinin anlaşıldığı kaydedildi.

- Örgüt üyeleri ile fotoğraf çektiği için Önder hakkında suç duyurusu

İddianamede, 2013'te ulusal bir gazetede Önder'in Kuzey Irak'ta örgüt üyeleriyle çektirdiği fotoğraflarının yayınlanması üzerine bir vatandaşın İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Önder'in içinde bulunduğu kişilerin cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri meşru gören silahlı terör örgütünün sözde yöneticileri Sabri Ok, Murat Karayılan, kadın terörist Sülbüs Peri ile teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ve örgütün sözde bayrağıyla fotoğraf çektirdiğinin tespit edildiği ifade edilen iddianamede, milletvekilinin terör örgütü propagandası yaptığının anlaşıldığı vurgulandı.

- Nevruz etkinliğinde "terör propagandası" yapmış

Diyarbakır'da 21 Mart'ta Nevruz Tertip Komitesince düzenlenen nevruz etkiliğinde Önder'in yaptığı konuşmada terör örgütü propagandası yaptığına dikkat çekilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Önder son dönemde Sur ilçesinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafından sözde özerk bölge oluşturma amacıyla yoğun şekilde gerçekleştirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahlı ve roketli saldırılarla ilgili olarak bu eylemleri haklı bir mücadele olarak nitelendirmiştir. Bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonları ise 'katliam ve zulüm' olarak belirttiği, ölen bölücü terör örgütü mensuplarını açıkça sahiplendiği, bölgedeki Türk vatandaşlarının evlerinden çıkamadıklarını dile getirmiştir. Teröristbaşı Öcalan'a bağlılığını açıkça dile getirdiği, bölgedeki kamu düzenin ancak Abdullah Öcalan'ın fikirleriyle sağlanabileceğini açıklamıştır."

Etkinlikte Önder'in konuşması sırasında yansıtılan sinevizyon gösterimi ve konuşmayı dinleyen kalabalığın örgütsel nitelikte slogan attığı, örgütsel pankartların açıldığı aktarılan iddianamede, şüphelinin bölücü terör örgütünün suç içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde konuşma yapmak suretiyle bölücü terör örgütünün propagandasını yaptığına dikkat çekildi.

- İstenilen ceza

İddianamede, Milletvekili Önder hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", 3 kez "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 11 yıl 6 aydan 33 yıla kadar hapis cezası istenerek, mahkumiyeti halinde TCK 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarına hükmedilmesi talep edildi.

Hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında 4 Kasım'da Diyarbakır'da gözaltına alınan Önder, çıkarıldığı nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol hükümlerince serbest bırakılmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER