ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 14:33

Hayvan yarış ve dövüşlerinin yasaklanması istendi

Hayvan yarış ve dövüşlerinin yasaklanması istendi


Yaşar Üniversitesi İletişim ve Hukuk fakülteleri tarafından düzenlenen 2. Hayvan Hakları Sempozyumu’nda at yarışı, deve güreşi, horoz dövüşü gibi faaliyetlerin yasaklanması istendi. Hayvan hakları, maruz kaldıkları olumsuzluklar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, Selçuk Yaşar Kampüsü konferans salonunda düzenlenen sempozyumda ev ve sokak hayvanlarının yaşadığı sıkıntılar, hayvan hakları ve etik, Hayvanları Koruma Kanunu tasarısı, hayvanların deneysel amaçlarla kullanılmasının sınırları gibi konular ele alındı.

Sempozyumda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, horoz dövüşünün, deve güreşinin ve at yarışının eğlence adı altında hayvan sömürüsüne sebep olduğunu belirterek yasaklanması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Üstün, Türkiye’de yapılan at yarışlarının ve deve güreşlerinin spor olmadığını savunarak, “O hayvanların öyle spor yapmaya ihtiyaçları yoktur. Eğlence sektörüne rant sağlamak için hayvanlar sömürülüyor. At yarışlarında, sırasında ve sonrasında yaralanan atlar, işe yaramadıkları gerekçesiyle uyutularak öldürülüyor.” dedi.

Sempozyumun açılışından önce Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek tarafından hazırlanan, seslendirmesini Turgut Onarır’ın yaptığı, bir köpeğin beslenme, yuva ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler hakkında insanlara yönelik serzenişini anlatan animasyon gösterildi. Oturumda ilk sözü alan Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYDER) Başkan Yardımcısı Funda Ersoy, 5911 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun, sahipsiz hayvanları koruma açısından görece iyi ama yetersiz olduğunu söyledi. Birçok insanın bu kanundan habersiz olduğunu kaydeden Ersoy, “İlk eğitim, her zaman ailede başlar ancak öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesi için müfredata ders koyulması lazım.” şeklinde konuştu. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER