ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Eylül 2014 Pazartesi 15:37

Hayvan pazarında kurbanlıklara gebelik testi

Hayvan pazarında kurbanlıklara gebelik testi

Çorum'daki hayvan pazarında, gebe kurbanlıklarının satışını önlemek için ultrasonla muayene yapılıyor.


Çorum'daki hayvan pazarında, gebe kurbanlıklarının satışını önlemek için ultrasonla muayene yapılıyor.

Bölgenin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Çorum'da, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarında hareketlilik yaşanıyor.

İskilip yolunda kurulan bölgenin en büyük canlı hayvan pazarında besicilerle kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasında sıkı pazarlıklar başladı.

Çevre il ve ilçelerden getirilen küçükbaş hayvanlar, 350 lira ile 800 lira, büyükbaş hayvanlar da 3 bin lira ila 8 bin lira arasında alıcı buluyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Ermiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, il genelinde 22 bini büyükbaş, 15 bini de küçükbaş olmak üzere 37 bin kurbanlık hayvanın bulunduğunu söyledi.

Kurum olarak hayvan pazarında sürekli denetim yaptıklarını dile getiren Ermiş, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla denetimleri sıklaştırdıklarını ifade etti.

Ermiş, hayvanların kayıtları ve sevklerinin usulüne uygun olması için çaba gösterdiklerini belirterek, "Buradaki celeplerimizin çoğu, daha önce eğitim ve belge verdiğimiz insanlardan oluşmaktadır. Mevzuata uygun olarak çalışmalarımız devam edecek. Bulaşıcı hastalıklar yönünden ilimiz son derece sakin bir yıl geçirdi. Özellikle hayvanlarda görülen şap hastalığı bu yıl karşımıza çıkmadı" diye konuştu.

Çorum'dan Afyon, Sivas, Kayseri, Balıkesir, Zonguldak ve Samsun başta olmak üzere birçok kente kurbanlık hayvan gönderildiğini vurgulayan Ermiş, kurbanlık sorunu yaşamadıklarını kaydetti.

- Kurbanlıklara ultrasonla gebelik testi

Ermiş, gebe kurbanlık satışının önlenmesi amacıyla hayvanlara gebelik testi yapıldığını söyledi.

Veteriner hekimin, talep üzerine kurbanlıklara gebelik testi yaptığını dile getiren Ermiş, "Burada dişi hayvan alacak olan vatandaşlarımız kurbanlığın gebe olmasını istemez. Ticaret Borsasınca görevlendirilen veterinerler tarafından ultrason hizmeti verilmekte. İstendiğinde ultrasonla hayvanların gebelik muayenesi yapılıp, gebe olup olmadığı ya da kaç aylık gebe olduğu kontrol edilerek alıcılara bilgi verilmektedir" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER