İşverenler, hayati tehlike oluşturan bir durum nedeniyle işin durdurulması sonucu işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlü olacak.
İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, iş yerinde işin bir bölümünü veya tamamını durdurma kararı vermeye yetkili heyet, üç müfettişten oluşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca heyete başkanlık edecek müfettiş belirlenecek. Kurul Başkanlığı birden fazla heyet belirleyebilecek.
İş yerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir durum tespit edildiğinde, bu tehlike giderilinceye kadar hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alanla çalışanlar dikkate alınarak, iş yerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulacak.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal, yapı işleriyle tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği iş yerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmadığının tespit edilmesi halinde iş durdurma kararı verilecek.
Müfettişçe iş yerinde tehlikeli durumla karşılaşıldığında, durumu belirtir bir rapor düzenlenecek ve en geç tespitin yapıldığı tarihin ertesi günü ilgili heyete verilmek üzere Kurul Başkanlığına gönderilecek.
İş durdurma işlemleri sırasında zor kullanılmasını gerektiren durumların varlığı halinde, genel güvenliğin sağlanması amacıyla mülki idare amirinden kolluk personeli görevlendirilmesi talebinde bulunulabilecek.
İşin durdurulması kararı, mülki idare amirince 24 saat içinde yerine getirtilecek. Durdurma kararına ilişkin mühürleme işlemi de mülki idare amirinin emriyle gerçekleştirilecek.
İşverenin, işin durdurulmasına sebep olan hususların giderilmesi için mühürlerin geçici olarak sökülmesi ve durdurma kararının kaldırılması talebi, yetkili heyet tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.
Çalışanların hayatı için tehlikeli olan husus, işin durdurulması kararının alınmasına kadar geçecek süre beklenmeden tedbir alınmasını gerektirecek nitelikte ise tespiti yapan müfettiş durumu Kurul Başkanlığına derhal bildirerek, heyet tarafından karar alınıncaya kadar geçerli olmak kaydıyla işin durdurulmasını ilgili mülki idare amirinden talep edecek.
Müfettiş tarafından durdurmaya gerekçe olan hususlarla alınması gereken tedbirlerin niteliğini, iş yerinin fiziki ve teknik özellikleriyle yapılan işin niteliği doğrultusunda mühürlemenin usul ve esaslarını belirten rapor düzenlenecek.
Raporun birer örneği en geç teftiş tarihini takip eden gün içerisinde ilgili mülki idare amirine verilerek Kurul Başkanlığına gönderilecek. Mülki idare amirince iş aynı gün, raporda belirtildiği şekilde, heyetçe karar alınıncaya kadar geçici olarak durdurulacak.
Durdurma kararına karşı işverenin yerel iş mahkemesinde, bu kararın yerine getirildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde itiraz hakkı bulunuyor. İş mahkemesine itiraz işin durdurulması kararının uygulanmasını durdurmayacak. Mahkeme itirazı öncelikle görüşerek 6 iş günü içinde karara bağlayacak. Kararlar kesin hüküm taşıyacak.
İş mahkemelerinin işin durdurulması kararlarının kaldırılmasına dair kararları, uygulanmak üzere, il müdürlüğünce mülki idare amirine gönderilecek. Mülki idare amirinin emriyle iş yeri açılacak.
İşveren, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlü olacak.
Yönetmelikle, ''İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik'' yürürlükten kaldırıldı.