ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Ocak 2014 Pazar 02:02

Habertürk'e 5 yıl sonra yeniden aynı ceza

Habertürke 5 yıl sonra yeniden aynı ceza

RTÜK, Habertürk televizyonuna kestiği cezayı mahkemenin iptal kararından sonra yeniden verdi.


Mahkeme iptal etti

Radyo Televizyon Üst Kurulu, Haber Türk'e, 22 Ocak 2009 tarihindeki canlı yayın programında dönemin CHP milletvekili Yılmaz Ateş'in eski RTÜK Başkanı Zahit Akman'a yönelik sözlerini yayınlamasından dolayı bir kez yayın durdurma cezası vermişti. Ancak Ankara Birinci İdare Mahkemesi, 28 Ekim 2013 tarihinde bu cezayı iptal etti. Mahkeme kararında; " (Dönemin) RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın anılan kanun hükmü ile objektif karar alınmasını etkilemesi sebebiyle yasak getirilmesine karşın dava konusu yayın durdurma yaptırımının görüşüldüğü müzakereye katıldığı, bunun da şekil bakımından hukuka aykırı olduğuna sonucuna ulaşılmıştır" denildi. Bu gelişme üzerine 2009 tarihindeki yayın, RTÜK'te yeniden değerlendirildi.

Avrasya TV baskını sırasında konuştu

RTÜK Değerlendirme Dairesi Başkanlığı'nın başkanlık makamına 19 Aralık 2013 tarihinde sunduğu yazıda şu ifadeler yer aldı:

"22 Ocak 2009 günü sabahın erken saatlerinde Ergenekon Operasyonu kapsamında polis yeni gözaltılar gerçekleştirmiş ve Avrasya TV'ye de baskın düzenleyerek aramalarda bulunmuştur. Bu esnada olayı protesto eden Avrasya TV çalışanlarına ve gözaltına alınan isimlere destek vermek isteyen bazı milletvekilleri, canlı yayınlarda operasyonun siyasi nitelik taşıdığı ve iktidarın amaçları doğrultusunda yapıldığı iddialarını içeren açıklamalarda bulunmuşlardır."

Halkı dolandıranlar...

Yazıya göre, dönemin CHP milletvekili Yılmaz Ateş, Haber Türk'e yaptığı açıklamada, "Eğer halkı dolandıranları, eğer yolsuzluk yapanları, eğer halkın kanını emenleri arıyorlarsa ben onlara adres veriyorum. RTÜK'e gitsinler, RTÜK Başkanı'nı (Dönemin RTÜK Başkanı Zahit Akman) gözaltına alsınlar. Eğer dolandırıcılık belgelerini arıyorlar ise RTÜK'e gidip orada arama yapmaları gerekir" dedi.

Yazıda; şöyle denildi:

"Yılmaz Ateş'in bu söylemleri yorum ve eleştiri sınırını aşmış, RTÜK eski Başkanı Zahit Akman'ı 'Halkı dolandıran, yolsuzluk yapan ve halkın kanını emen' bir kişi olarak nitelendirmiştir. Dolayısıyla Ateş, eleştiri sınırlarını aşarak Zahid Akman'ın manevi şahsiyetine saldırıda bulunmuştur.
Haber Türk yayın kuruluşunun söz konusu yayınının 6112 sayılı kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde yer alan "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya suçluymuş gibi gösterilmez...' hükmüne aykırı olduğu düşünülmekle birlikte sözkonusu fiilin işlendiği tarihte mülga 3984 sayılı kanun geçerli olduğundan lehe kanun uygunluğunun Hukuk Müşavirliği tarafından tespit edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Bu itibarla konu hakkında karar alınmasını teminen yazımızın ve eklerinin Üst Kurul'a havalesini takdir ve tensiplerinize arz ederim."

Ceza verildi

RTÜK'ün toplantısında, bu yazı ele alındı. Toplantıda, Haber Türk'e aynı cezanın yeniden verilmesi yönünde karar alındığı öğrenildi. RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri Süleyman Demirkan ile Ali Öztunç, karara karşı oy kullandı. Karar, oy çokluğu ile alındı. Kararın yasadaki şu hükme dayandırıldığı belirtildi:

Kararın dayanağı

"Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz."

Milliyet 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER