ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2013 Cuma 18:07

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Artvin'de


Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, "Kanaatimce Türkiye açısından bakacak olursak Gürcistan ve Gürcistan halkı, Türkiye'nin gerçekten en yakın dost ülkesidir ve halkıdır. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekir" dedi.
Saakaşvili, Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparak kara yoluyla Artvin'in Borçka ilçesine geldi. İlçe girişinde Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük ile vatandaşlar tarafından karşılanan Saakaşvili, ardından ilk olarak Borçka ilçesine bağlı Taraklı köyüne geçti.
Burada yöresel yiyeceklerden oluşan köy kahvaltısı ikram edilen Saakaşvili, köyde yaşayan Yusuf Arifağaoğlu'na Gürcistan vatandaşlık belgesini takdim ettikten sonra Gürcistan sınırındaki Camili (Macahel) köyüne geçti.
Camili Yatılı Bölge İlköğretim Okulu bahçesinde, bölgede yer alan 6 köyün muhtarı ile çok sayıda vatandaş tarafından çiçeklerle karşılanan Saakaşvili, vatandaşlarla tokalaşıp sohbet ettikten sonra Türkiye ve Gürcistan arasındaki dostluk ve kardeşlik dolayısıyla 9 vatandaşa Gürcistan vatandaşlık belgesini verdi.
Saakaşvili, burada yaptığı konuşmada, "Camili halkı Gürcü asıllı olmalarına rağmen ülkerine sadık, Türkiye Cumuriyeti'ne sadık, iki ülke arasında köprü oluşturan, kendi dillerini konuşan vatandaşlardır. Çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına Gürcistan ülkesi vatandaşlığı belgesi verdik. Bugün Camili'ye gelerek Gürcistan vatandaşlığına başvuruda bulunanlara belgelerini veriyoruz. Bu, iki ülke arasındaki barış ve dostluk köprüsünü daha da güçlendirmek için bir araç olarak vazife görecektir" dedi.
Gerek Gürcü asıllı gerekse Türk iş adamlarının birçoğunun Gürcistan'da önemli yatırımlarda bulunduğunu anlatan Saakaşvili, şöyle devam etti:
"Bu iş adamları ticaret yapmaktadırlar. Kendileri para kazanmakla Gürcistan'ın kalkınmasına da çok ciddi katkı sunmaktadırlar. Bu, Gürcistan için çok önemli bir durumdur. Türkiye ve Gürcistan dışında Türkiye ve Gürcistan ilişkilerinin bu satıhta, bu güzergahta gelişmesini istemeyenler de vardır. Gerek Türkiye'deki Gürcüler'in gerekse diğer Türk vatandaşlarının yakın işbirliği ve dostluğundan hoşlanmayanlar da vardır ama biz şunu biliyoruz ki Türkiye'deki bütün vatandaşlar Gürcistan'ın gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadırlar. Gürcistan'ın ve Türkiye'nin bu yönde attığı adımlar vardır. Pasaportsuz gümrük geçişleri sağlanmaktadır. Ortak havalimanımız vardır. Bunun gibi birçok önemli projeye iki ülke imza atmaktadır."
- "İlişkileri daha da güçlendirmemiz gerekir"
Mihail Saakaşvili, "Türkiye ve Gürcistan arasında ticaret ve yatırımların dışında özellikle kültürel işbirliği ve yakınlaşma açısından da önemli adımlar atıldığını" belirterek, şunları kaydetti:
"Gürcistan'da Türkçe eğitim yönünde önemli sayıda öğrencinin Türkçe öğrenmesi noktasında sahalar açılmıştır. Buna mukabil geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Batum ziyaretinde mutabık kaldığımız gibi Türkiye'de bir okulda 10 öğrenci olduğunda Gürcü dilinin öğrenilmesi yönünde öğretmen tedariği sağlanacaktır. Bu da iki ülkenin birbirini anlaması ve işbirliği anlamında ciddi katkılar sağlayacaktır. Benim kanaatimce Türkiye açısından bakacak olursak Gürcistan ve Gürcistan halkı, Türkiye'nin gerçekten en yakın dost ülkesidir ve halkıdır. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekir. Gürcistan ile Türkiye ilişkilerinin bu seviyeye gelmesinde özellikle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önemli katkıları olmuştur. Bunu açıklıkla ifade etmek lazım. Biz de üzerimize düşen görevi yaptık"
İki ülke vatandaşlığı alan vatandaşların diğer imkanlardan faydalanması için gereken girişimlerde bulunmaları halinde kendilerine her türlü yardımda bulunacaklarını da belirten Saakaşvili, bir gazetecinin "çifte vatandaşılık belgesi alabilmek için bir dil bilme şartı var mı, özellikle Lazca veya Gürcüce de bilinmesi gerekiyor mu" şeklindeki sorusuna, "Türkiye'de çok sayıda Laz ve Gürcü kökenli Türkiye Cumhuriyeti'ne sadık vatandaşlar var. Bunların dili mükemmel seviyede konuşmalarını zaten beklemiyoruz ama hiç olmazsa başlangıç seviyelerinde bir dil hakimiyeti ve ilgisinin olmasını bu vatandaşlık bağının güçlenmesi açısından önemli görüyoruz" yanıtını verdi.
Konuk Cumhurbaşkanı Saakaşvili, daha sonra Borçka ilçesinden kara yolu ile Sarp Sınır Kapısı'na giderek ülkesine döndü.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER