ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2012 Salı 21:04

"Güneydoğu Avrupa Müzeleri" konferansı


Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlen "Güneydoğu Avrupa Müzeleri" konferansında, Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki müzelerin durumu ele alındı.
    
Başkent Üsküp'teki Makedon Bağımsızlık Müzesi'nde, Makedonya'nın Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci dönem başkanlığını devralması dolayısıyla düzenlenen konferansa, Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, Moldova, Romanya ve Sırbistan'dan Kültür Bakanlığı yetkilileri katıldı.
    
Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevska, konferansta yaptığı konuşmada, bölgesel işbirliğinin müzeler açısından önemli olduğunu söyledi.
    
Makedonya olarak Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında hoşgörü ve işbirliği prensibini uyguladıklarını, kurumlar arası işbirliği ağlarını farklı alanlardaki projelerle de güçlendirmek istediklerini ifade eden Milevska, "Bu yüzden bizim Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci dönem başkanlığındaki sloganımız 'Eylem Halindeki Dayanışma', önceliğimiz ise Avrupa'nın en dinamik yeri olarak bu bölge insanları arasında güven ve refah inşa etmektir" diye konuştu.
    
Konferansa Türkiye'yi temsilen katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Balkanlar'daki tarihi mirasına büyük önem verdiğini belirtti.
    
Balkanlar coğrafyası üzerinde geçmişten günümüze yaklaşık 600 yıllık bir ortak kültür mirası bulunduğuna dikkati çeken Süslü, "Bu kültür mirasının evrensel değerleri de var ve bunları ayakta tutmak, gelecek nesillere aktarabilmek hem burada yaşayan insanların hem de bu coğrafyada uzun yıllar ortak yaşam sürmüş olan ve şu anda Türkiye'de yaşayan ve Türkiye'yi temsil eden insanların vazifesidir" dedi.
    
Konferans kapsamında düzenlenen oturumlarda katılımcılar, ülkelerindeki müzecilik faaliyetleri hakkında bilgi verirken, diğer ülkelerin temsilcileriyle de fikir alışverişinde bulundu, işbirliği fırsatı aradı.
    
   

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER