ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 14:11

Gümrük kaçağı sigaralardan böcek çıktı

Gümrük kaçağı sigaralardan böcek çıktı


Diyarbakır polisi, ‘Çekmece’ ismini verdiği operasyonla sınırdan katır sırtında kaçak sigara sevkıyatı yapan şebekeye büyük bir darbe vurdu. Operasyonla içlerinde örgüt liderleri M.D., H.Y. ve İ.K.’nın da bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. Sigara kaçakçılığında zararı en aza indirmek isteyen şebekenin kiralık araçlarla bu işi yaptıkları tespit edildi. Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kurumu'nun kaçak ve sahte sigaralarda yaptığı incelemede; küf, böcek ve larvaları ile çok tehlikeli koku ve katkı maddesi tespit edildi. Kaçak ve sahte sigaraların içinde yasal sigaralarda bulunan bazı maddelerin örneğin kadmiyumun 5 kat, arsenikin 6 kat, katran oranının yüzde 160, nikotin oranının yüzde 80, karbon monoksit oranının ise yüzde 133 daha fazla olduğu saptandı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği, fiziki ve istihbari çalışmalar neticesinde bazı şahısların sınır illerinden yasa dışı olarak temin ettiği gümrük kaçağı sigaraları Diyarbakır’a getirerek pazarlamaya çalıştığını tespit etti. Genişletilen çalışmalar sonrasında emniyet, örgüt lideri M.D.’nin katır sırtlarında gümrük kaçağı sigaraları getirerek köyünde depoladığını, daha sonra söz konusu sigaraları Diyarbakır’da ve çevre illerde bağlantılı olduğu şahıslara pazarladığı belirlendi. Kaçak sigara şebekesinin diğer üyelerini de tespit etmek isteyen polis, çalışmalarını daha da genişletti. Yapılan istihbari çalışmalar neticesinde Diyarbakır’da örgüt liderleri H.Y. ve İ.K.’ye bağlı grupların sık sık Van’a giderek M.D.’den gümrük kaçağı sigara temin ettikleri anlaşıldı. Şebekenin tüm ayaklarının deşifre edilmesinden sonra emniyet, ‘Çekmece’ koduyla çeşitli adreslere eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. Dosya kapsamında 02 Nisan ve 12 Nisan tarihleri arasında Diyarbakır’da ve ilçelerinde yapılan teknik takipli çalışmalarda 26 ayrı yakalama yapıldı. Toplam 41 şahıs hakkında ‘4733 SKM’ suçundan işlem yapıldı. Ayrıca konuyla ilgili gümrük kaçağı sigara taşımacılığında kullanılan 26 araç ve değişik markalarda 289 bin 285 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

13 NİSAN'DAKİ OPERASYON 10 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Emniyet güçlerinin 13 Nisan'da düzenlediği operasyonda ise 'suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak' gibi faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Adana, Ankara, Batman, Bitlis, Van, Muş, Mersin, İstanbul ve Hatay illerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 53 şahıs hakkında tahkikat başlatıldı. Yakalama çalışmaları kapsamında şahısların ikametlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda toplam 11 bin 310 paket gümrük kaçağı sigara, 2 bin 495 adet puro ve toplam 3 gram civarında esrar maddesi ele geçirildi. Adli makamlara sevk edilen 5 şahsa adli kontrol kararı verilerek salıverildi.

KİRALIK ARAÇLARLA KÖYE YOLLARINDAN GİTMİŞLER

Gümrük kaçağı sigara ticari amacıyla kurulan örgütün her hangi bir yakalanma durumunda zararı en aza indirmek ve yapılan ticareti sürekli hale getirmek amacıyla sevkıyatta kiralık araç kullandıkları öğrenildi. Örgüt liderlerinin gümrük kaçağı sigara sevkiyatı sırasında genellikle eğitimsiz ve yoksul kesimden şahısları tercih ettikleri kaydedildi. Örgütün bu sayede yapılan yakalamalarda suçu bu şahıslara üstlenmeleri için talimat verdikleri ifade edildi. Şebekenin kaçak sigara sevkıyatlarında genellikle köy yollarını tercih ettikleri belirtildi. Kaçakçıların gümrük kaçağı sigara sevkıyatını genellikle öncülü artçılı bir şekilde yaptıkları, bu sayede sevkıyat boyunca deşifre olmayı engellemeye çalıştıkları öğrenildi.

KOLLUK KUVVETİ UYGULAMASI DÜĞÜN OLARAK ŞİFRELENMİŞ

Şebekenin gümrük kaçağı sigaraları “5 kasa, beş yüz kilo, eşya” şeklinde, kaçak sigaraların yakalanmasını “Tekerleği patlamak, kaza yapmak, toptan hepsini vermek” şeklinde, kolluk kuvveti uygulamalarını “Havalar karışık, düğün var; yol kapalı” şeklinde şifrelemeye çalıştıkları öğrenildi.


KAÇAK SİGARALARIN İÇİNDE BÖCEK VE LARVA ÇIKTI

Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kurumu tarafından kaçak ve sahte sigaralar içerisinde yapılan incelemelerde, içerisinde her türlü yabancı madde, küf, böcek ve larvaları ile çok tehlikeli koku ve katkı maddesi tespit edildi. Kaçak ve sahte sigaraların içinde yasal sigaralarda bulunan bazı maddelerin örneğin kadmiyumun 5 kat, arsenikin 6 kat, katran oranının yüzde 160, nikotin oranının yüzde 80, karbon monoksit oranının ise yüzde 133 daha fazla olduğu saptandı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER