Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kitabın tüketim nesnesine, okuyucunun ise tüketici haline geldiğini belirterek, "Üzülerek ifade edeyim, aslında kitaplarımız çoğalıyor, yazarlarımız çoğalıyor, yayınlarımız çoğalıyor ancak medeniyet inşa eden nesillerimiz azalıyor. Bu cümlenin altını çizmek istiyorum; ‘medeniyet inşa eden nesillerimiz azalıyor’ bizim mutlaka medeniyet üreten nesiller üzerinde durmamız gerekiyor." dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı'nın Kocatepe Camii avlusunda düzenlediği '32. Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışını Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptı. Bu yıl fuar sayısını 4’e çıkarttıklarını ifade eden Görmez, İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer tane, Ankara’da, ayrıca Bursa’da ve Konya’da kitap fuarlarının açıldığını belirtti. Yayın konusunda büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Görmez, kitabın tüketici nesnesine, okuyucunun da tüketiciye dönüştüğünden duyduğu üzüntüyü paylaşarak, “Halbuki kitap sıradan bir tüketim nesnesi değildir. Okur da tüketici değildir. Bizim aklımızı, ruhumuz besleyen kitaptır. Dini olan ve dini olmayan kitaplar olarak tartışmalar yaşanıyor. Bizim için kainatı ayetlerini anlatan her hangi bir kitap ne kadar dini ise Allah’ın kitabı olan Kuran-kerim de öyle dinidir. Çünkü biz kainatın da Kuran gibi ayetlerden oluştuğuna inanıyoruz.” diye konuştu.
“MEDENİYET İNŞA EDEN NESİLLER ÜZERİNDE DURMAMIZ GEREKİYOR"
Onun için kitabı sıradan bir sıradan tüketim nesnesine, okuyucuyu da tüketici olarak kabul etmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Görmez, şu ifadeleri kullandı: “Üzülerek ifade edeyim, aslında kitaplarımız çoğalıyor, yazarlarımız çoğalıyor, yayınlarımız çoğalıyor ancak medeniyet inşa eden nesillerimiz azalıyor. Bu cümlenin altını çizmek istiyorum; ‘medeniyet inşa eden nesillerimiz azalıyor’ bizim mutlaka medeniyet üreten nesiller üzerinde durmamız gerekiyor. Tabi şunun da farkındayız, dijital ortamlar kitapların muhtevasını değiştiriyor. Dijital ortamlar ortaya çıktı. Bütün bu dijital ortamlar asla bizi kitaba verdiğimiz değerden uzaklaştırmamalı. Ancak ister dijital ortamda olsun, ister kitaplarda olsun medeniyet inşa eden medeniyetler üzerinde durmaya devam edeceğiz. Genelde bazı dünyalar çok kitap okumakla hep övünür. Doğrusu ben de bulundum o dünyalarda. Kitap okumakla kitap tüketmek çok farklı şeyler. Kitap okumak bizleri derinlere götürmeli, bizi hakla buluşturmalı, bizi kendimizle buluşturmalı. Satıhta yüzmek ayrı bir şey derinlerde yüzmek ayrı bir şey. Çünkü mana dediğimiz şey derinlerde bulunuyor.”
"MEDENİYETLERİMİZİ DÜNYA İLE PAYLAŞACAĞIZ"
Yayınevleri ile toplantılar yaptıklarını aktaran Görmez, bu toplantılarda medeniyet inşa eden nesillerin yetiştirilmesi ve bu üretilen medeniyetlerin İslam dünyası ile buluşturulmasının sağlanması için çalışma kararı aldıklarını bildirdi. Yine bu kitap fuarının uluslar arası kitap fuarına dönüştürülmesi için çalıştıklarını belirten Görmez, 32 yılın büyük tecrübe olduğunu, bu tecrübeyi sadece İslam dünyası ile değil, batıdan doğudan ne kadar yayın varsa, onları Türkiye’de bir kitap fuarında ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.
“ORUCU NEYİN BOZDUĞU NEYİN BOZMADIĞI 14 ASIR ÖNCE BELİRLENMİŞ”
Basın mensuplarından da bir isteği olduğunu dile getiren Görmez, “Her yıl orucu neler bozar, neler bozmaz diye Ramazan’ı magazinleştirmeyelim. Orucu neyin bozduğu neyin bozmadığı 14 asır önce belirlenmiştir. Onun yerine bozulan kişiliklerimizi, kırılan onurlarımızı Ramazan ve oruçla nasıl tedavi ederiz, nasıl düzeltiriz onun üzerinde durmalıyız.” şeklinde konuştu.
“İSLAM DÜNYASI ÇOK ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”
Son olarak İslam dünyasının çok zor süreçlerden geçtiğini de ifade eden Görmez, aslında meydana gelen hadiselerin temelinin araştırılması halinde, cehalet, taassup ve bilgisizliğin olduğunun ortaya çıkacağını anlattı. Görmez, Suriye’de Irak’ta, Mısır’da Arakan’da Çin’de dünyanın neresinde olursa olsun bu sıkıntılardan kurtulmaları için bilgiye ulaştırılması için, geleceklerini özgürce tayin edebilmeleri için dua edilmesini istedi.
BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY'DAN KİTAP ÖNERİSİ
Bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Atalay da bu kitap fuarlarına her yıl katılmaya çalıştığını ifade ederek, bu fuarların çok büyük bir kazanç olduğuna değindi. İnsanlığın sorunlarının altında Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in de söylediği gibi bilgisizlik ve cehaletin olduğuna işaret eden Atalay, cahilliğin bütün kötülüklerin anası olduğunu vurguladı. Kitap okumanın önemini anlatan Atalay, kendisinin okumaya verdiği değerden bahsederek, kitap okumak için boş zaman bulamamaktan yakındı. Görmez, herkesi kitap okumaya davet ederek, özellikle gençlerin ve çocukların kitaplarla buluşturulması gerektiğini ifade etti.