ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ocak 2013 Çarşamba 10:54

Galatasaray Üniversitesi'nde büyük yangın!

Galatasaray Üniversitesinde büyük yangın!

Galatasaray Üniversitesi'nde bir sınıfta çıkan yangın büyüdü. İtfaiye saatlerce çalıştı. Yangın kontrol altına alındı. Hasar günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı.


Beşiktaş Ortaköy'de bulunan Galatasaray Üniversitesi'nin sahil tarafındaki ders görülen binada, yangın çıktı. Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında dün akşam saatlerinde yangın çıkmış, binanın büyük bir bir kısmı alevlere teslim olmuştu. Yangının bilançosu günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı. İtfaiye ekipleri, yangın mahallinde sabaha kadar söndürme ve soğutma çalışması yapmasına rağmen binadan hala dumanların yükseldiği görüldü.

Üniversitenin 3 katında çıkan yangında, dumanlar ortalığı kapladı. Ahşap binadaki yangının söndürülmesi için bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangına denizden de müdahale edildi.

BİNADA PATLAMALAR MEYDANA GELDİ!

Ortaköy'deki tarihi binanın çatısı tamamen alevler altında kaldı. Çırağan Caddesi'nde trafik tamamen kilitlendi. Binada patlamalar ve çökmeler meydana geldi. 

Yangının çıktığı saatte okulda bulunan öğrenciler hemen tahliye edildi.

ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKTI!

Sürücülerin Çırağan Caddesi'ni kullanmaması konusunda çağrı yapıldı. Kuvvetli rüzgar nediniyle yangın her geçen dakika daha da büyüdü. 

Üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde bulunan 1871 yılında inşa edilen tarihi ahşap binanın 3. katında iddiaya göre bir öğretim görevlisinin odasındaki elektrik kontağından yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın ahşap binayı sardı. Çatıya sıçrayan yangına itfaiye ekipleri denizden ve karadan müdahale etti. Yangının büyümesi üzerine olay yerine Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu itfaiyesi ekipleri geldi. Ayrıca denizden de 3 söndürme aracı ile yangına müdahale edilmeye başlandı.

TARİHİ BİNANIN ÇATISI ÇÖKTÜ

Tarihi binadaki yangına su ve köpükle müdahale edilirken, binanın yanan çatısında çökme meydana geldi. Yangının çevredeki binalara sirayetini önlemeye çalışan itfaiye ekiplerinin binada öğrenci olması ihtimaline karşı arama yaptığı görüldü. Yangın alanına giren polis ekipleri ise anonslarla içerideki öğrencilerin ve çalışanların dışarı çıkması için uyarıda bulundu. İtfaiyenin çalışması sırasında, polis de Çırağan Caddesi'ndeki trafiği durdurdu.

Yangın nedeniyle polis ekipleri Beşiktaş-Ortaköy yolunu tamamen trafiğe kapattı. Binandan çıkan dumanlar ise yer yer trafiğe kapanan yolu kapladı. Çıkan yangın nedeniyle dumanlardan etkilenenler ise ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 5 saatlik çalışması sonucu kontrol altına alınan yangından geriye kül olmuş ve büyük hasar görmüş tarihi binanın kalıntıları kaldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI!

Yaklaşık 3 saat süren müdahalenin ardından yangının kısmen kontrol altına alındığı belirtildi.

Yangına kolay müdahale edilebilmesi için Çırağan caddesi trafiğe kapatıldı.

Alevlerin neden olduğu yoğun duman bulutu, bölgeyi kapladı. Dumandan etkilenen bir itfaiye erinin de hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Çatısında çökme meydana gelen bina, kullanılamaz hale geldi. 

ÖĞRENCİLER REKTÖRÜ SUÇLADI

Galatasaray Üniversitesi'nin yangın çıkması üzerine öğrenciler rektörü suçlayan bir açıklama yaptı. Öğrenciler, "Rektörümüz ODTÜ'lü öğrencileri suçlayacağına, kendi okulun binasına sahip çıksın" dedi.

Galatasaray Üniversitesi'nin Beşiktaş kampüsünde çıkan yangın tarihi binayı enkaza çevirdi. Yanan tarihi binanın çatısı çöktü. Yangına karadan ve denizden söndürme araçlarıyla müdahale edilirken, yangın haberini alan öğrenciler üniversitelerine geldi. Üniversite önünde endişeyle gelişmeleri takip eden öğrenciler "Rektörümüz ODTÜ'lü öğrencileri suçlayacağına, kendi okulun binasına sahip çıksın" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, "Okulumuzun tarihini yansıtan, içinde tüm akademik çalışmaların yapıldığı tarihi bir binanın yanmış olmasından üzüntü duyuyoruz. Ancak bunun ötesinde başta Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerini suçlarken, kendi okulun binasına sahip çıkamayan rektörün ve diğer yetkililerin hesap vermesini istiyoruz. Haydarpaşa senaryosunu tekrar yazmak istiyorlarsa buna izin vermeyeceğiz. Yanan binanın tadilatı bir an önce yapılmalı ve üniversiteye bırakılmalı. Bu gibi olayların yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınmalı." şeklinde basın açıklaması yaptı. 

BİNANIN TARİHÇESİ

Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi.

Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyor.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Bu arada, Galatasaray Üniversitesi'nde daha önce öğrenim görmüş bir kadının olay yerinden geçerken gözyaşı dökmesi de kameralara yansıdı. Genç kadın, üniversite binasının çok güzel bir yapı olduğunu ve bu halini görünce çok üzüldüğünü belirtti.

ÖĞRENCİLER TAHLİYE EDİLDİ

Galatasaray Üniversitesi'nde akşam saatlerinde çıkan yangın sonrasında bitişiğindeki Kabataş Erkek Lisesi'nde yatılı okuyan öğrenciler tahliye edildi.

Zabıta aracından okulun boşaltılması yönünde sürekli anons yapıldı. Okulu boşaltan öğrenciler yoğun dumanla kaplı yollarda zorlulkla yürüdü. Bir elleriyle ağızları mendille kapatan öğrenciler bir elleriyle de valizlerini, çantalarını taşıdı. Bir çok öğrencinin yoğun dumandan etkilenerek öksürdüğü görüldü. Astım hastası olduğu öne sürülen bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Polis araçlarından panik yapılmaması yönünde sık sık anonslar yapıldı. Polisler yoğun duman altında el fenerleri ile yoldan geçenleri uyardı. Bir polisin montunu ağzına çekerek görev yapması dikkat çekti. Polis yangın bölgesine gidenleri geri dönmeleri yönünde sürekli uyardı. Bazı görevliler de fosforlu iş elbiselerinin otomobillerinin bagajından çıkarak giydikleri görüldü. Polis yangın bölgesini gidilmemeis için caddeyi güvenlik çemberiyle kapattı. Yoğun dumandan kurtulanların 'Şükür Allah'a diye dua ettikleri görüldü.  

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER