ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Aralık 2012 Cuma 23:17

"Füze ve radarın İsrail’in korunmasıyla alakası yok"

"Füze ve radarın İsrailin korunmasıyla alakası yok"


 AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyesi Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç, Patriot füzelerinin ve Kürecik’e kurulacak NATO Radarı’nın İsrail’i koruma amaçlı olduğu iddialarının gerçek olmadığını söyledi. Patroitların 80 kilometrelik bir alanı koruyacağını hatırlatan Kılıç, “Kürecik’teki radarın farklı bir versiyonu, daha farklı özellikleri olanı İsrail’de zaten var.” dedi.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu üyesi Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, muhalefet partilerinin ve bazı basın yayın organlarının Patriot füzelerinin ve Kürecik’e kurulacak NATO radarının İsrail’i korumaya yönelik olduğu iddialarını ve haberlerini değerlendirdi. Bu iddia ve haberlerin doğru olmadığını kaydeden Kılıç, konunun bazı kesimlerce bilerek çarpıtıldığını belirtti.

Konuşlanacak Patriot füzeleri ve NATO radarının İsrail’in toprak bütünlüğünü korumak istenmesiyle alakası olmadığının altını çizen Samsun Miletvekili Çağatay Kılıç, “Deniliyor ki Patriotların maliyetini kim karşılıyor? Kimin karşılayacağı NATO anlaşmasıyla ortada. Bunu NATO’nun karşılayacağını bilmelerine, olayın içinde bulunmalarına rağmen farklı söylüyorlar. Kürecik’teki radarın İsrail için kurulacağı iddia ediliyor. Kürecik’teki radarın farklı bir versiyonu, daha farklı özellikleri olanı İsrail topraklarında var. Kaldı ki bu bir NATO radarıdır. NATO radarı olduğu için de kimlerle bilgi paylaşımı yapılacağı ve nerede yapılacağı belli. Bunun dışına çıkamazsın. NATO sistemine entegre değil. İsrail’in burayla bir işi yok.” bilgisini verdi.

        “PATRİOTLARIN KORUYACAĞI ALAN 80 KM CİVARINDA”

        Almanya, Hollanda ve ABD’den gelecek Patriot füzelerinin 80-90 kmlik bir alanı koruyacağını hatırlatan Kılıç, “İsrail neresi, Türkiye’nin Suriye sınırı neresi? NATO üyeliğimizden dolayı taşıdığımız bazı sorumluluklar var. Biz de bu sorumlulukları yerine getiriyoruz. Şu an komşumuz Suriye’de sınırımızda yaşanan olaylar var. Kendimizi koruma kabiliyetimiz tabi ki var, bu füzeleri de askeri sıkıntımız olduğu için kurmuyoruz. Ama NATO’nun kolektif bir yapı içinde bütün sınırları korumak gibi bir mantığı var. Maliyeti de olmayan bir imkandan neden faydalanmayalım?” diye konuştu.

        “KOMŞULARIMIZLA SORUNUMUZ YOK”

        Türkiye’nin komşu ülkelerle ilişkilerinin bozulduğu iddialarına da tepki gösteren Kılıç, şunları söyledi: “Sınır komşularımızla bir problemimiz yok. Sorun nerden geliyor ona bakmak lazım. Biz kimseyle kavgalı olalım demiyoruz. Ama ortada bariz şeyler varsa da duruşumuzu ortaya koyacağız. Esed, kimyasal silahını kullanmak için tehditlere başladı. Sokak ortasında insan öldürüyor. Ne diyoruz, sen artık bu devletin başında duramazsın, seninle ilişkilerimizi donduruyoruz, sen kendi halkına zulmediyorsun diyoruz.”

        “GÜNLÜK ŞEYLER, GENEL RESMİ DEĞİŞTİRMEZ”

        Komşu ülkelerle günlük gelişmelerin genel resmi değiştirmeyeceğini vurgulayan AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, “İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Mevlana’yı anma törenlerine gelmemesi kendi tercihi. Yapacak bir şeyimiz yok. İlişkilerimiz devam ediyor. Günlük bazı şeyler olabilir. Rusya ile de oldu. Ama bunlar genel resmi değiştiriyor mu, hayır. Her ülkenin kendi has düşünceleri olabilir. İran tarafının bazı açıklamaları haddini aşıyor mu, aşıyor. Onlar da zaten daha sonra bunlar doğru değildir gibisinden açıklama yaptılar. Konjektürel olarak bazı sıkıntılar yaşanabilir, ama biz resmin geneline bakıyoruz.” değerlendirmesini yaptı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER