ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 21:28

Fransız heyet ekonomik işbirliği için “Samsun” dedi


Samsun’a gelen Fransız heyet, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nı ziyaret ederek ekonomik işbirliği için görüş alışverişinde bulundu.

    Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Fransa'nın Gironde Bölgesi arasında 2 yıl önce Bordeaux kentinde imzalanan geniş kapsamlı işbirliği sözleşmesi çerçevesinde, aralarında iş adamlarının da olduğu bir heyet Samsun’a geldi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın daveti üzerine kente gelen Lourmont Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Fransa Temsilcisi aynı zamanda Gironde Genel Başkan Yardımcısı Jean Touzeau, Fransa Parlamentosu Türk-Fransız Dostluk Komisyonu Başkanı ve Gironde Bölgesi Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle, Gironde Bölge Konseyi Uluslararası İlişkiler Başkanı Philippe Ledru, Gironde Bölge Konseyi Genel Sekreteri İsabelle Dumont ve Türk-Fransız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İzzet Koç, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu makamında ziyaret etti.

    Oldukça sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentin ekonomik yapısı hakkında misafirlere bilgi verdi. Samsun’u Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki kuzeye açılan en büyük kapısı olarak tanıtan Başkan Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun, bugün Türkiye’de üç ile nasip olan dört ulaşım aksına sahip bir ildir. 3 limanı, 5 OSB’si, 17 küçük sanayisi ile Samsun, çok farklı üretimi bir arada yapan şehirdir. 250 yakın firmamız bugün dünyanın 140 farklı ülkesine ihracat yapmaktadır. Samsun özellikle cerrahi aletler üretiminde Türkiye’de öncü bir şehirdir. Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın beslediği Türkiye’nin iki tane önemli büyük ovasına sahip olan Samsun, ayrıca bir tarım kentidir. Türkiye’nin 5’de bir meyvesi bu ovalarda yetişmektedir. Samsun ayrıca, 7 bin yıllık bir geçmişe sahip tarihi bir kenttir. Kısacası Samsun kenti, Türkiye’nin 2013 hedeflerine ulaşmasında konumu, potansiyeli, üretim altyapısı, lojistik fırsatları, sosyo kültürel imkanları, yetişmiş insan gücü ile bölgenin en önemli aktörüdür. Bu ziyaret sonrası 2 bölge arasındaki ilişkilerin daha da çok gelişeceğine inanıyorum. Bunun için de üzerimize düşen görevi yapacağımızı bilmenizi istiyorum.” diye konuştu.

    Samsun’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Lourmont Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Fransa Temsilcisi aynı zamanda Gironde Genel Başkan Yardımcısı Jean Touzeau ise “Samsun Büyükşehir Belediyesi ile iki yıl önce imzaladığımız işbirliği anlaşması çerçevesinde karşılıklı olarak çeşitli temaslarımız oldu. Fransa’nın güneyinde yer alan bölgemiz 1.4 milyon nüfusu sahiptir. Bizim de aynı sizin gibi limanlarımız, nehirlerimiz bulunmaktadır. İki şehir arasında çok benzerlikler var. Samsun çok modern bir kent. Ve her gelişimizde biraz daha geliştiğini görüyoruz. İmzaladığımız anlaşma sonrası her iki taraf olarak bu zamana kadar sosya kültürel etkinlikler yaptık. Her iki taraf için neler yapabileceğimizi, ihtiyaçlarımızı belirleyerek, daha sonra bunları hayata geçirebiliriz. Sosyo kültürel birlikteliğin ardından bundan sonra ekonomik anlamda da çok güzel ilişkiler sağlayacağımıza inanıyorum.” dedi.

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz’ün de hazır bulunduğu ziyarette Başkan Salih Zeki Murzioğlu, Fransa’dan gelen heyet üyelerine günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER