ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2014 Pazar 08:27

Feyzioğlu'na en güzel cevap Bakan Şimşek'ten

Feyzioğluna en güzel cevap Bakan Şimşekten

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van'a yapılan yardım miktarını açıkladı.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van depreminin ardından hükümetin gereken her şeyi yapmadığına yönelik eleştirilerde bulunan Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu'na rakamlarla yanıt verdi.

Şimşek, 2011'de gerçekleşen depremin ardından Van'a toplamda 5,2 milyar liralık yardım yapıldığını açıkladı. Şimşek, 'Eleştiride bulunurken daha insaflı olmaya davet ediyorum' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van depreminin ardından Hükümetin gereken her şeyi yapmadığına yönelik eleştirilerde bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na rakamlarla yanıt verdi. Şimşek, 2011'de gerçekleşen depremin ardından Van'a toplamda 5,2 milyar liralık yardım yapıldığını bildirdi. Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Van ile ilgili söylediklerin baştan aşağı yalan' diyerek itirazda bulunduğu Feyzioğlu'nun iddialarına Bakan Şimşek, cevap verdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, üzücü depremin meydana geldiği 2011 yılından bu yana Van'a toplamda 5 milyar 225,8 milyon lira yardım yapıldığını söyledi.

TOKİ'YE 2 MİLYAR KAYNAK AKTARILDI

Bunun içindeki en büyük payın ise TOKİ'ye aktarılan tutar olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: 'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız aracılığıyla TOKİ'ye bugüne kadar tam 2 milyar 362 milyon liralık kaynak aktardık. Bu sayede Van'da yaklaşık 18 bin konut yapıldı. Böylece öncelikli olarak tabii ki ev sahiplerine konutlarını verdik. Daha sonra kalan konutlar da kura yoluyla kiracılara satıldı. TOKİ halen orada konut yapmaya devam ediyor. Biz sosyal devletiz. Türkiye'nin her yerindeki vatandaşlarımızı kucaklıyoruz. Feyzioğlu'nu da eleştiride bulunurken daha insaflı ve gerçekçi olmaya davet ediyorum.'

TÜM STK'LAR YARDIMA KOŞTU

Şimşek, Van'a yapılan yardımların sadece konutla sınırlı kalmadığını, acil yardım, insani yardım ve alt yapı iyileştirmeleri kapsamında da büyük bir tutarın aktarıldığını söyledi. Bu kapsamda, gerek Türk Kızılayı'nın gerek valiliklerin gerekse de STK'lar ve özel sektörün de üzerine düşen her şeyi yaptığını belirten Şimşek, depremin yaralarının en kısa sürede sarılması için toplumun tüm kesiminin gereken duyarlılığı gösterdiğini ifade etti. Şimşek, eleştirilerin yapıcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan, 644 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından yaraları sarmak ve sıkıntıları gidermek için devletin bütün imkanları seferber edildi. Van'da 644 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından ilgili tüm kurumlar harekete geçti. Önce depremzedelerin acil barınma ihtiyacını karşılamak için elektriği, suyu, kanalizasyonuyla her türlü altyapıya sahip çadır kentler kuruldu, sıcak yemek hizmeti başlatıldı. Kış mevsimi yaklaştığı için hemen 2 odası, mutfağı, banyosu, tuvaleti bulunan konteyner kentler oluşturuldu. Vatandaşların buradaki elektrik, su gibi giderleri karşılandı. Depremlerin ardından Van genelinde 200 binden fazla konut, iş yeri ve ahır incelenerek, hasar tespit işlemi gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda, 31 bini aşkın hak sahibi, konut, ahır ve iş yeriyle ilgili kanun kapsamındaki yardımlardan yararlanmaya hak kazandı.

BAŞTAN AŞAĞIYA YALAN SÖYLEDi

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, kentteki konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin durumuna ilişkin, 'Sayın Feyzioğlu'nun Van konteyner kentle ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyor, maalesef çok üzüldük. Konteyner kentte yaşayan 44 ailenin hak iddiası ne kendi hukukumuz ne de evrensel hukuk açısından geçerlidir' dedi. Vali Doğan, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden kısa süre sonra kentteki 30 farklı noktada 30 bin konteynerden oluşan konteyner kent kurulduğunu anımsatarak, 175 binden fazla afetzedenin kalıcı konutlar yapılıncaya kadar konteyner kentlerde yaşadığını söyledi.

DEPREMZEDEYE SAHİP ÇIKILDI

Depremde evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedeler için Van merkez ile Edremit ve Erciş ilçelerinde TOKİ tarafından yaptırılan 17 bin 489 konutun bir yıl gibi kısa sürede hak sahiplerine teslim edildiğini vurgulayan Vali Doğan, köylerde yaşayan aileler için de Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle 6 bin 300 ev ve bin 300 hayvan barınağı inşa edildiğini, ayrıca inşaatı süren konutlar olduğunu dile getirdi.

44 AİLE TEKLİFİ REDDETTİ

Doğan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla biner ailelik dilimler halinde 2 bin aileye, afet sırasında kiracı olmaları koşuluyla ve kurayla konut verildiğine dikkati çekerek, çok sayıda depremzedenin konutlarına kavuştuğunu ifade etti. Hak sahibi olmadıkları halde konteyner kentte yaşamalarını sürdüren aileler için ise kiraladıkları konutların kiralarının karşılanması seçeneğinin sunulduğunu hatırlatan Doğan, bu yöntemle 92 ailenin de kiralık konutlara taşınarak hayatlarını sürdürdüğünü bildirdi. Vali Aydın Doğan, halen 44 ailenin konteynerlerde yaşamlarını devam ettirdiğini ve ev kiralarının vakıf tarafından karşılanması önerisini kabul etmediklerini kaydetti.

TOKİ 18 BIN KONUT INŞA ETTi

İlk depremden sonraki 39. günde temeli atılan Van merkez ve Erciş'teki 15 bin 341 konutun yapımı, kötü hava koşullarına rağmen hiç durmadı. Konutlar, bir yılda tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edildi. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından şimdiye kadar hak sahipleri için ise yaklaşık 18 bin konut inşa edildi. Bunun yanı sıra evini, ahırını, iş yerini kendi yapmak isteyenlere de her türlü destek sağlandı. Hak sahibi olmadıkları halde konteyner kentte yaşamalarını sürdüren ailelere, kalacakları konutların kiralarının valilik olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından (SYDV) karşılanması seçeneği sunuldu. Bu yöntemle 92 aile kiralık konutlara taşındı. Şu anda konteyner kentlerde ev kiralarının vakıf tarafından karşılanmasını kabul etmeyen 44 aile yaşıyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER