ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Şubat 2017 Salı 19:42

FETÖ'nün "VIP dinleme" davası

FETÖnün "VIP dinleme" davası

Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Akyürek ve Altıparmak, eski emniyet müdürleri Yılmazer ile Atayün'ün de arasında bulunduğu 45'i tutuklu 185 kişinin yargılandığı davanın "herkese açık ilk duruşması"nda bazı sanıkların ifadeleri alındı Eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak: "Bir avukatım tutuklu. İki avukatım avukatlığımı bıraktı. Avukatlığı bırakanlar aileme 'Ne olur bizi ara


Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de arasında bulunduğu 45'i tutuklu 185 kişinin yargılandığı davanın kapalı yapılması ara kararının kaldırılmasından sonra "herkese açık ilk duruşması"nda bazı sanıkların ifadeleri alındı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma için eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak'ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar jandarma eşliğinde salona getirildi.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kurularak ifade veren sanıklardan Uğur Eski, dinlemelere ilişkin evraklardaki imza ve diğer işlemlerin kendisine ait olup olmadığıyla ilgili kriminal inceleme yapılmasını talep etti.

FETÖ'nün şifreli haberleşme ağı "ByLock"u kullandığı belirlenen Eski, "ByLock" kullanmadığını ileri sürdü.

Başka suçtan tutuklu Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli sanıklar Yasin Akgün ile Hikmet Necioğlu da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ üyesi olmadıklarını belirtti.

Eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Akyürek de telekonferans aracılığıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya bağlandı. İddianame eklerinin kendisine iletilmediğini vurgulayan Akyükrek, ifade vermeyerek ek süre talebinde bulundu.

Başka suçtan tutuklu bulunan bazı sanıklar da iddianame ve eklerinin kendilerine ulaşmadığını bildirerek ifade vermeyerek mahkemeden ek süre talep etti.

- "Kemal Batmaz'la aynı koğuşta kaldım"

Eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Operasyon Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Ümit Seçgin ise FETÖ'nün terör örgütü oluşuna ilişkin kamuoyu vicdanında olduğu gibi kendisinde de şüphe bulunmadığını söyledi.

Seçgin, yaklaşık 1,5 yıldır tutuklu bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Cezaevinde zaman zaman bazı FETÖ tutuklularıyla aynı koğuşlarda kaldım. Bazı tutukluların koğuşa gelen gazetelerin en arka sayfalarıyla, bazı bölümlerini yırttıklarını gördüm. Gazetenin giriş ve arka sayfalarında yer alan manken resimlerini yırtıyorlar. Böyle bir hassasiyeti olan bir sanığa 'gizlice girdin, çekim yaptın' deniliyor. Sincan Cezaevinde kaldığım sırada başka bir tutuklu sadece kurumun verdiği kahvaltılıklardan yiyordu. Ortak kullanılanlardan 'hak geçecek' diye yemiyordu. Böyle birine de KPSS iddianamesinde emeği çaldın deniliyor. İnanç temelli örgütlerin buna yol açabileceğini düşünüyorum."

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra sırra kadem basan Adil Öksüz ile yine aynı yerde yakalanan Kemal Batmaz'la Sincan Cezaevi'nde 2,5 ay aynı koğuşta kaldığını söyleyen Seçgin, FETÖ tutuklusu bir iş adamının da Batmaz'a ilişkin görüntülerin yayınlanmasının ardından "Darbeyi engellemeye gitmiştir" ifadelerini kullandığını kaydetti.

Seçgin, FETÖ üyesi olmadığını ve hiçbir zaman da örgüte sempati duymadığını savundu.

"ByLock" kullandığının tespit edildiğinin bildirilmesi üzerine Seçgin, "ByLock" kullanmadığını iddia etti.

- "Dinlemelere dahlim olmadı"

Eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak ise verdiği ek ifadesinde, hayatı boyunca yasalara saygılı olduğunu, suç işlemediğini, suçun içerisinde yer almadığını ileri sürdü.

Altıparmak, "Davalarda yargılanan hiçbir sanık 'Emri Ömer Altıparmak'tan aldım demedi. Dinlemelere dahlim mümkün değil." şeklinde savunma yaptı.

Emekli olduktan sonra çiftçilik yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan Altıparmak, arandığını duyduğunda kendisinin giderek teslim olduğunu belirtti.

Yeni haberdar olduğu soruşturmalar bulunduğunu ifade eden Altıparmak, "Bir avukatım tutuklu. İki avukatım avukatlığımı bıraktı. Avukatlığı bırakanlar aileme 'Ne olur bizi arama' diyor. Üç ayrı avukatla görüştüm, 'mutlaka geleceğiz, görüşeceğiz' diyorlar, gidiyorlar ve bir daha gelmiyorlar. Bu şartlarda insan kendini nasıl savunacak." diye konuştu.

Altıparmak, iddianameyi incelemek ve detaylı savunma yapmak için ek süre talep etti.

Bazı tutuksuz sanıkların da dinlendiği duruşma yarın devam edecek.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER