ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2017 Çarşamba 12:23

FETÖ'nün jandarma yapılanması deşifre ediliyor

FETÖnün jandarma yapılanması deşifre ediliyor

Eskişehir'de FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmada gözaltına alınan zanlıların verdiği ifadeler kapsamında, örgütün "jandarma mahrem yapılanması"na yönelik önemli bilgilere ulaşıldı. Yapılanmayla ilgili örgütsel şemaya göre, örgüt elebaşı Gülen'e doğrudan bağlı olan "Türkiye jandarma sorumlusu"nun altında bölgelere ayrılan 7 "temsilcilik" ve bunlara bağlı illerden sorumlu "il müdürleri" bulunuyor.


Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalarda gözaltına alınan zanlıların ifadeleri kapsamında örgütün "jandarma mahrem yapılanması" deşifre ediliyor.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz 2016'dan itibaren Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonlarda yakalanan örgüt üyesi jandarma personelinin verdiği ifadeler çerçevesinde FETÖ'nün jandarma yapılanmasına yönelik önemli bilgilere ulaşıldı.

Son dönemde gözaltına alınan 59 jandarma personelinin verdiği ifadeler, örgütün deşifre edilmesinde yol gösterici oldu.

FETÖ'nün jandarma yapılanmasıyla ilgili elde edilen bilgiler doğrultusunda emniyet kaynakları tarafından tespit edilen örgütsel şemaya göre, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e doğrudan bağlı "Türkiye jandarma sorumlusu" bulunuyor.

Türkiye sorumlusunun altında bölgelere ayrılan 7 temsilcilik yer alıyor. Temsilciliklere bağlı illerden sorumlu kişilere "il müdürü", alt sorumlulara da "müdür yardımcısı" deniliyor.

"Konya temsilciliği"ne bağlı Eskişehir'de jandarmalardan sorumlu il müdürü ve 2 müdür yardımcısı bulunuyor. Müdür yardımcılarından biri subay rütbeli jandarmalar, diğeri ise astsubay ve uzman çavuşlardan sorumlu olarak "il müdürü"ne gereken bilgileri aktarıyor.

- "Öğretmen" kodlu sorumlular

Bu rütbeli jandarma personelinden sorumlu müdür yardımcılarının altında ise "öğretmen" koduyla sorumlular yer alıyor. Gruplara ayrılan subay, astsubay ve uzman çavuşlardan bu sorumlular "öğretmen" adı altında ilgileniyor.

Öğretmen kodlu sorumlular, jandarma bünyesindeki "mahrem öğrenci" diye tabir ettikleri subay, astsubay, uzman çavuşlarla belli zaman aralıklarında örgütün gizliliğine riayet ederek yaptıkları görüşmelerde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in videolarını izletip, himmet parası toplayıp, müdür yardımcısına iletiyor. Örgütün mahrem imam yapılanması içinde bulunan subaylara "üniversite öğrencisi", astsubaylara "lise öğrencisi", uzman çavuşlara ise "ilkokul öğrencisi" kodlaması yapılıyor.

- "Ümit grubu sorumlusu" örgüte tekrar dönmeleri için çalışıyor

İl müdürlerine bağlı "ümit grubu sorumluları" da bulunuyor. Bu kişiler de jandarma astsubay ve uzman çavuş rütbelerinden olup da örgüt ile bağını koparmış veya azaltmış olanların tekrar kazanılması için faaliyet yürütüyor.

Temsilcilere doğrudan bağlı Arama Tarama Mesulu (ATM), Bilgi İşlem Mesulu (BİM) ve izdivaç sorumluları da yer alıyor.

Örgütün jandarma teşkilatı içindeki yapılanmasına dahil kişilerin evine habersizce gelen ATM sorumlusu, evde FETÖ'nün tedbir faaliyetlerine uyulup uyulmadığına bakıyor. Buradaki amaç, FETÖ ile ilgili herhangi bir bulgunun bulunmaması. Kontrole gelen ATM, eğer evde örgüt adına bir belge bulursa kişiye ceza veriyor.

- Yıpratmada görevli BİM'ler

Örgüt tarafından sevilmeyen kişinin çalıştığı yerde yıpratılması, uzaklaştırılması gerekiyorsa burada BİM'ler devreye giriyor. Bu kişiler tanınmamak için bir dizi önlemler alıp, hedef alınan kişinin açıklarını tespit edip, hakkında bilgi ve belgeleri topluyor. Böylece jandarma teşkilatı içinde örgüt üyelerine karşı olanların önü kesilmiş oluyor.

"En stratejik yapı" olarak tanımlanan BİM, örgüt üyelerinin rütbe almaları ya da önemli şubelerde çalışmalarını sağlıyor. BİM'ler, tehdit olarak görülen subay ya da astsubay ve uzmanların meslekten ihraç ya da yükselmelerini önlemek için çalışma yapıyor.

Örgüt üyeleri, sohbet toplantılarında polise yakalanmamak için cep telefonlarını evlere gelmeden kapatıyor. Örgüt üyeleriyle ilgili gizli bilgilerin yer aldığı notlar kimi zaman boyunlara takılan cevşen içinde saklanıyor.

Jandarmada görevli FETÖ üyelerinin örgütteki konumları ve çalışmalarına göre, jandarmaya geçmişte sızan FETÖ mensuplarınca önceki yıllarda ya ödüllendirilip bir üst rütbeye yükseltildiği ya da hazırlanan ihbar mektuplarıyla cezalandırıldığı belirlendi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER