ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Haziran 2013 Pazartesi 09:22

Fatih Sultan Mehmet'in Papa'ya cevabı

Fatih Sultan Mehmetin Papaya cevabı

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Papa'nın yazdığı mektuba Fatih Sultan Mehmet'in cevabı çok manidar. İşte o cevap...


Fatih Sultan Mehmet'in hayatını konu alan "Fatih; Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam" belgeselinin çekimleri sırasında Fatih Sultan Mehmet ile ilgili ortaya çıkan önemli belgeler arasında Papa'nın "Vaftiz ol" çağırısı da vardı. Papa'nın mektubu bir din çağırısı gibi algılanırken asıl sebebin farklı olduğu ortaya çıktı. Bugün'den Erhan Afyoncu'nun köşesinde yer verdiği bilgilere göre Fatih Sultan Mehmet de Papa'ya bir cevap yazmış ve eğer 'sünnet olursa onu şeyhülislam yapacağı'nı söylemişti.

İşte Erhan Afyoncu'nun o yazısı;

ÇARESİZ PAPA

1458'de papa seçilmesinden 1464'te ölümüne kadar geçen yıllar Fatih komutasındaki Türk ordularının zaferden zafere koştuğu yıllardı. II. Pius, Hıristiyanlar'ı bir araya getirip, Haçlı Seferi düzenlemek için çok uğraştı ama başarılı olamadı. Türk fütuhatı engellenemediği gibi her geçen gün Hıristiyanlık açısından tehlike büyüdü.

Yorgun, cesareti kırılmış ve Haçlı ordusu gayretleri boşa çıkmış papa, Fatih'i Hıristiyan yaparak Avrupa'yı kurtarmayı düşündü. Zaten uzun süredir Avrupa'da bu yönde söylentiler dolaşıyordu.

HIRİSTİYAN OL DÜNYAYI YÖNETELİM

Papa III. Alexander, 1179'da Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'a yolladığı, din değiştirmeye davet eden bir mektup göndermişti. II. Pius da 1461'de Fatih'e hitaben bir mektup yaza­rak birkaç damla su ile vaftiz edilmek sure­tiyle dünyaya hükmedeceğini söyleyerek, sultanı Hıristiyan­lığa davet etti.

FATİH'İN PAPA'TA CEVABI :  "SÜNNET OL SENİ ŞEYHÜLİSLAM YAPAYIM"

II. Pius, mektubunda yalnızca Hıristiyanlığın İslam'a üstünlüğünü kanıtlamaya çalışmıyordu. Papalık makamının ruhanî hakimiyeti altında bir Doğu İmparatorluğu kurmak istemişti. İşin ilginç tarafı ise Prof. Dr. Kemal Beydilli tarafından Papa II. Pius'un epistolalarının, yani mektuplarının arasında tespit edilen Fatih'in Papa'ya cevabıdır. Fatih tarafından yazılıp, yazılmadığını tam olarak bilemediğimiz bu mektupta sultan, Papa'ya Müslümanlığı kabul edip, sünnet olması şartıyla şeyhülislamlık teklif etmiştir. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER