ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 21:12

Et ve süt piyasası, fiyatlara müdahale edecek ESK’nın yolunu gözlüyor


 Et ve süt fiyatlarındaki dengesiz artışa üretici ve tüketici lehine müdahale edecek Et ve Süt Kurumu'nda (ESK) sona yaklaşılıyor. Piyasaların da uzun yıllardır yolunu gözlediği müdahale kurumuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği öğrenildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin hayvancılık sektöründe hem üreticiler hem de tüketiciler için fiyat istikrarı sağlaması adına fiyatlara müdahale edecek kurum talebi hayata geçiyor. Talebi olumlu bulan Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmada Et ve Balık Kurumu’nun ana statüsü değiştirilerek Ev ve Süt Kurumu’na dönüştürülmesine karar verilerek, yeni düzenleme Bakanlar Kurulu’nda da kabul edilmişti.

Düzenlemenin içeriğine, kurumun nasıl işleyeceğine ilişin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki mevzuat çalışmaları, tamamlanıyor. Kısa süre sonra faaliyete geçecek piyasaların düzenlenmesinde tek yetkili kurum ESK, ihtiyaç halinde piyasada fazla ürün varsa onu satın alarak fiyatın düşmesini engelleyecek. Besicilere erken kesim, geç kesim gibi uygulamalarla et arzını, yılın 12 aylık dönemine dengeli olarak yayacak kurum, sadece hayvan alıp kesmeyecek, süt sektöründe mevsimsel etkileri azaltacak, arzı düzenleyecek çalışmalar yapacak. Ayrıca süt arzının fazla olduğu dönemde fiyatlar düşmeye başladığı zaman sütün fazla kısmı, süt tozu ve tereyağına dönüştürülecek.

Yeni düzenlemelerle ilgili Bakanlar Kurulu kararları, çalışmaların tamamlanmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanacak. Et ve Süt Kurumu’nun yeni işleyişi piyasalarda büyük merak uyandırıyor. Yapacağı müdahalelerle spekülatörlerin et ve süt fiyatlarını istedikleri gibi yönlendirmesi ve yüksek kârlar elde etmesinin önüne geçecek olması piyasalarda şimdiden olumlu bir hava estiriyor.

Et ve sütte başlayacak yeni dönemle ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketiciler açısından önemli olan ette ve sütte fiyat istikrarını sağlayacak kurumun toplum menfaati adına çok faydalı bir görev yapacağını söyledi. Canlı hayvan ithalatına başlandığında bundan üreticilerin büyük zarar gördüğünü hatırlatan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ayrı durumun saman ve kaba yem fiyatlarındaki artışta da yaşandığına dikkat çekti.

İthalat ve yem fiyatları artışından üretici ve tüketicilerin kazancı olmadığının altını çizen Bayraktar, “Yüksek yem ve düşük süt fiyatları, sektörü şu an için tehdit eder durumdadır. Eski günlere tekrar dönmek, damızlık hayvanlarımızı kasaba göndermek istemiyorsak acil tedbirler almamız gerekmektedir. Buna karşın piyasada fiyat istikrarını sağlayacak müdahale kurumunun hayata geçirilmesi ve üreticilere verilen desteklerin artırılmasıyla birlikte yakın zamanda hayvancılığımızda güzel günler yaşayacağız. Et ve Süt Kurumu’nun oluşturulmasını, sektör ve ülke açısından çok önemsiyoruz. Fiyat istikrarı, hayvancılığımız, üreticilerimiz ve tüketicilerimize çok faydalı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan ise kurumun biran önce hayata geçmesini beklediklerini kaydetti. Hayvancıların spekülatörlerin fiyat oyunlarından bıktıklarını dile getiren Doğan, “Üreticileri ve bakanlığımızı zor durumda bırakmak isteyen çevreler var. Et sanayicilerinin et firmalarının memleketin üzerinde her zaman oyun oynamak istedikleri, sansasyonel oluşturup da fiyatlarda gelgitler yapmak istediklerini görüyoruz. Yerli üreticimiz aynı fiyata hayvanın verdiği halde bizim kendi öz hayvanımızdan kesim yapmayarak ısrarla et ithal etmek isteyen firmalar var. Biz burada art niyet arıyoruz. Şuanda bile et bazı sanayicileri, et fiyatlarında yüzde 10, 15, 20 oranında artış olacakmış gibi açıklamalar yapıp, ithalata zemin hazırlama çabası içindeler. Bütün bu oyunlara ve spekülatörlerin fiyatları yönlendirmesini engelleyecek Et ve Süt Kurumu’nun biran önce hayata geçmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER