ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Eylül 2013 Pazar 23:17

Esed itiraf etti

Esed itiraf etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD'de yayın yapan CBS News kanalına itirafta bulundu.


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le mülakat yapan "CBS This Morning" programının sunucusu Charli Rose, ABD'nin bu ülkeye müdahalesi durumunda Esed'in bir şekilde intikam alma imasında bulunduğunu söyledi.

Esed, CBS televizyonunda yayınlanan "CBS This Morning" programının sunucusu Charli Rose'a mülakat verdi. Mülakatın içeriğine ilişkin "Face the Nation" programına açıklama yapan Rose, Esed'in 21 Ağustos'ta Şam yakınlarındaki kimyasal saldırıyla herhangi bir ilişkisinin olmadığını ileri sürdüğünü belirtti.

Esed'in, ülkede bulunduğu iddia edilen kitle imha silahlarına erişiminin bulunup bulunmadığı konusuna açıklık getirmediğini vurgulayan Rose, "Esed'in, yaklaşık bin 500 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının sorumluluğunun bir miktarını kabul ettiğini" söylemesine rağmen bu sorumluluğun ne olduğuna ilişkin açıklama yapmadı.

Rose, Esed'e, "'Hiç pişmanlık duyuyor musunuz?" sorusunu yönelttiğini ve "Tabii ki" yanıtını aldığını aktarırken, "Ancak bu yanıt içten hissedilen bir pişmanlıktan çok vatandaşlarının yaşadıklarından üzüntü duyan bir liderin sözü gibiydi" dedi.

Esed'in, kimyasal silah saldırısını rejimin yaptığına ilişkin ABD yönetiminin elindeki delilleri sunması gerektiğini söylediğini belirten Rose, Suriye Devlet Başkanı'nın, birkaç kez Irak'taki "yanlış delilleri" örnek gösterdiğini ifade etti.
Beşar Esed'in ABD müdahalesini gerektirecek bir durumun olduğuna inanmadığına değinen Rose, "Ancak bir müdahale olması durumunda 'kendisiyle birlikte duranlar' arasından bir şekilde karşılık verenlerin olabileceğini söyledi. Ancak verilebilecek yanıtın biçimine ilişkin konuşmadı. Amerikan halkına mesajı vardı Esed'in: Ortadoğu'daki savaş ve çatışmalara müdahil olmanın onlar için iyi bir deneyim olmadığını ve öncekilerinin sonuçlarının kötü olduğunu hatırlattı" diye konuştu.

Esed'e, ABD müdahalesi durumunda ülkedeki askeri gücünün azalması ve dengenin aleyhine bozulmasından endişe edip etmediği de sorduğunu ifade eden Rose, "Bu konuda endişeliydi. Babasının deneyimlerini ve bunlardan çıkardığı dersleri anlattı. Savaşın acımasız olduğunu ve babasının Hama'dan sonra o dönemde Müslüman Kardeşleri yok etmeye gittiğini söyledi" ifadesini kullandı.

Rose'un yaptığı röportajın bir bölümü yarın "CBS This Morning", tamamı ise akşam PBS'te "The Charlie Rose Show" programında yayınlanacak.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER