ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2016 Cuma 15:56

Erzurum'da ilk FETÖ davası açıldı

Erzurumda ilk FETÖ davası açıldı

Davanın iddianamesinde, FETÖ'nün örgüte katılan mensuplarına sadakat yemini ettirdiği ve örgüte katılanların uyması için 18 maddelik kurallar metni hazırladığı bildirildi.


Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişiminin ardından Erzurum'da açılan ilk davanın iddianamesinde, FETÖ'nün örgüte katılan mensuplarına sadakat yemini ettirdiği ve örgüte katılanların uyması için 18 maddelik kurallar metni hazırladığı belirtildi.

FETÖ/PDY'ye ilişkin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen davanın 32 sayfalık iddianamesinde, örgütün kuruluşundaki yemin metni ve haberleşme yöntemlerine yer verildi.

Örgüte katılanlar için yemin metni ve 18 maddelik kurallar belirlediği vurgulanan iddianamede, FETÖ mensuplarının örgüte katılırken sadakat yemini ettiği kaydedildi.

İddianamede, örgütün yemin metni şu şekilde aktarıldı:

"Gücüm yettiği kadar Kuran'ı hayatıma gaye edineceğime, halkın ve talebe arkadaşların izzet ve onurlarını izzetim ve onurum kadar yükseltmeye çalışacağıma, kusurlarımın hatırlatılması karşısında memnuniyet izhar edeceğime, dahilden ve hariçten gelen bilumum taarruz ve tenkitleri, nefsime yapılmış gibi 'ret' edeceğime, bilumum karar listesindeki esaslara riayette bulunacağıma, hizmet adına uhdeme aldığım vazifeleri veya kararla bana tahmil edilen mükellefiyetleri itirazsız yerine getirmeye çalışacağıma, Kur'an'a sadakattan hiçbir surette ayrılmayacağıma, münferit hareket edip bu kararlara muhalif davrandığım an ihtiyarımla bu kadrodan kendimi ıskat edip, herhangi bir talebe gibi dershanede vazifeme devam edeceğime 'vallah billah' kasemleriyle yemin ediyor ve bu yeminin 'La Yen Kati' olmasına Cenabıhakk'ı istişhadda bulunuyorum."

Bu yemini edenlerin hazırlanan prensiplere de uymakla mükellef tutulduğu anlatılan iddianamede, söz konusu kurallara göre örgüt mensuplarının finansman kaynaklarını tekele vermesi ve şahsi tasarruflar yapmamasının istendiğine dikkati çekildi.

Belirlenen şartlardan birisine uymayan FETÖ mensubunun kendi kendini örgütten azletmiş sayılacağı ve talebe durumuna düşeceğine işaret edilen iddianamede, söz konusu kurallara göre bu durumun örgüt kadroları, evlerdekiler ve halktan gizli tutulmasının istendiğini vurgulandı.

İddianamede, eğitim gönüllü diğer kuruluşlar ve dini referanslı yapıların aksine FETÖ/PDY'nin ihtiyaç sahibi öğrenciler yerine zeki ve başarılı öğrencileri hedef aldığı, bu öğrencilere IQ testleri yaptığı ve böylelikle örgütün devleti ele geçirme amacına ulaşmasına katkı sağlayacak kadrolaşma faaliyetlerinin önünü açtığı anlatıldı.

- ByLock ve Eagle güvenli olduğu için tercih edilmiş

Örgütün haberleşme yöntemlerinin de çeşitlilik gösterdiği bildirilen iddianamede, FETÖ'nün en önemli haberleşme araçlarının, başkalarının ya da örgüt kontrolündeki kurum adına kayıtlı olan ve yaklaşık 3 ayda bir yenilerinin temin edildiği GSM hatları olduğu aktarıldı.

Anlık mesajlaşma uygulamalarından Skype, WhatsApp, Tango, Line, Gmail, ByLock, TelegramX ve Eagle gibi uygulamaların FETÖ/PDY mensuplarınca faaliyetlerinin deşifresinin önlenmesi amacıyla kullanıldığı belirtilen iddianamede, örgüt üyelerinin, bu uygulamalara ait ikon resimlerinin kullanılarak içlerine kurulan başka mesajlaşma uygulamaları vasıtasıyla görüştükleri, uygulamalar kullanılmak istendiğinde bir şifre arayüzüyle karşılaşıldığı ve bu uygulamalar içerisindeki yazışmalara şifre girilmek suretiyle ulaşıldığının tespit edildiği vurgulandı.

İddianamede, Eagle'nin örgüt mensuplarının uygulamalarında yer aldığı, 50 bin ila 100 bin arası indirme sayısının olduğu, programın gizlenme amaçlı simge ve adının değiştirilebildiği, Gmail, Tango, Asphalt 8 gibi popüler uygulamalar ve oyunlar şeklinde cihazda görünebildiği, 3 gün sonunda barındırdığı verileri sildiğine dikkati çekildi. ByLock ve Eagle programlarının da sohbet amaçlı yaygın olarak kullanılan programlardan olmadığı kaydedilen açıklamada, bu 2 programın kullanıcı tarafından şifreyle giriş yapıldığında kullanıcıya ait hiçbir bilgiyi kullanmaksızın kodlar atayarak iletişim sağlama, verileri 3 katmanlı şifreleme ve sadece 3 gün süreyle cihazda tutma gibi sunduğu güvenlik niteliklerinden dolayı tercih edildiği bildirildi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER