ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 17:45

Erzurum Şehir Hastanesi’nin deprem izolatörlerine tam not

Erzurum Şehir Hastanesinin deprem izolatörlerine tam not


Sağlık Bakanlığı’nın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Japonyalı akademisyenler Erzurum’da yapımı devam eden şehir hastanesi inşaatını inceledi. Aralarında Japonya Sismik İzolasyon Derneği başkanının da bulunduğu heyet, yapılan çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Japon akademisyenler, Alman teknolojisi deprem izolatörleriyle yakından ilgilendi. Şantiye alanındaki tahta merdiven, deprem izolatörlerine tam not veren Japonların dikkatinden kaçmadı.

Ankara’da bir programa katıldıktan sonra Erzurum’a geçen Japonyalı heyete Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı Mehmet Demircioğlu eşlik etti. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde heyete inşaat çalışmalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Ayrıca hastanenin simülatör görüntüleri gösterildi. Deprem izolatörlerini şehir hastanesi inşaatına yerleştiren firmanın yetkilisi Deprem Yüksek Mühendisi Bahadır Şadan, Erzurum ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili bilgiler verdi. Binanın şiddetli depremlere karşı dayanıklı hale getirildiğini ifade eden Şadan, bir deprem anında hastanelerin işlemeye devam etmesinin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mineo Takayoma, Japonya’nın sismik inşaat tekniğiyle 30 yıl önce tanıştığını ifade etti. Takayoma bu tekniğin 3 binden fazla büyük binada kullanıldığını sözlerine ekleyerek, “Japonya’da yaşanan son büyük depremde sismik bina yöntemi sayesinde çok fazla kayıp vermedik.” dedi. Takayoma, deprem ülkesi olan Türkiye’de hastanelerin izolatörlerle donatılmasının çok yerinde olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Toru Takeuchi ise yeni teknolojilerin hayata geçirilmesinin zor bir süreç olduğunu kaydetti. Takeuchi, buna rağmen cesaret gösterip sismik bina yönetimini kullanmaya başlayan Türkiye’yi tebrik etti. Japonya Sismik İzolasyon Derneği Başkanı Nagahide Kani hastanelere en çok ihtiyaç duyulan zamanın deprem sonrası olduğunu ifade etti. Kani, Japonya’da çözümün izolasyon olduğunu anladıklarını açıkladı.

Deprem izolatörleriyle ilgili soruları cevaplayan İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı Demircioğlu, bu teknolojinin 100 yataktan fazla hastanelerde kullanılacağını açıkladı. Hastanelerde değeri çok yüksek malzemeler olduğuna değinen Demircioğlu, “Bu tıbbi cihazların depremden etkilenmemesi lazım, deprem sonrası en kısa sürede faal hale gelmesi gerekir.” dedi.

Japonyalı akademisyenlar ve Türk yetkililer inşaat alanında incelemelerde bulunarak deprem izolatörlerinin nasıl yerleştirildiğini yerinde gördü.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER