ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Aralık 2013 Cuma 16:00

"Erken Tanı, Erken Hayat" projesi tanıtıldı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, engelli çocukları horlamanın, dışlamanın, ötelemenin ve ayrımcılığa tabi tutmanın insani ve vicdani olmadığını belirterek, "Engelli bir çocuğun sorumluluğu, sadece aileye değil, bütün topluma aittir. Toplumun her ferdi, engelli çocuklara, engelli vatandaşlara karşı sorumluluğunun idrakinde olmalı ve imkanları ölçüsünde bu meseleyle ilgilenmelidir" dedi.
Toplumsal Gelişim Merkez Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (TOGEMDER) "Erken Tanı, Erken Hayat" projesinin tanıtımı, Shangri-La Bosphorus Oteli'nde düzenlenen bağış yemeğinde yapıldı.
Toplantıda konuşan Emine Erdoğan, derneğin hizmetlerinin bu aşamaya gelmesinde emeği geçenler ile engelli çocuklara destek olan hayırseverlere teşekkür etti.
Bundan tam 8 yıl önce yola çıkarken emekleri, insanların gönüllerinden kopan hayırları ve dualarıyla bu kutlu yolculuğa destek verdiklerini belirten Erdoğan, "Son derece mütevazı hedeflerimiz vardı. Bir tek kişinin elinden tutsak, bir gönüle ışık olsak, bir aile için umut olsak, kendimizi başarılı kabul edecektik. Ancak, Allah'a hamdolsun, o mütevazı hedefleri aştık. Üsküdar'dan ve Üsküdar için yola çıkmıştık. Bugün tüm Türkiye'ye ulaştık. 2011 yılında, TOGEMDER'in açtığı anasınıfı sayısı 250'ydi. 2014 için, 500'e ulaşma hedefini önümüze koymuştuk. Şu anda ise 707 anaokulu sayısına ulaşarak, 2014 sonu hedefini 1 yıl öncesinden 207 anaokulu fazlasıyla aşmış olduk" diye konuştu.
"Erken Tanı, Erken Hayat" projesiyle hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli çocukların okulla buluşturulacağını ifade eden Emine Erdoğan, Üsküdar, Gaziosmanpaşa ve Sultanbeyli'de taramaların yapıldığını, eğitime uygun çocukların Özel Eğitim Anaokulları'na kavuşturularak, geleceğe hazırlanacağını kaydetti.

- Çocuklar erken yaşta eğitimle buluşacak

"Türkiye genelinde yüzlerce, binlerce çocuğumuzu erken yaşta eğitimle buluşturacağız. Eğitim sürecini erken başlatarak, çocuklarımızın toplum dışına itilmelerini, özellikle de hayatın dışına itilmelerini engellemiş olacağız" diyen Erdoğan, insanları, normal ya da anormal olarak sınıflandırmak gibi bir hakka asla sahip olunmadığını vurguladı.
Erdoğan seslendirdiği "Gelse celalinden cefa, yahut cemalinden vefa, ikisi de cana safa, kahrın da hoş, lütfun da hoş" dizelerinin bunu ifade ettiğini söyledi.
Allah'tan gelen her şeyin, kahır da olsa, lütuf da olsa hoş olduğunu, insanlara düşenin ise başına gelene tahammül etmek, sabretmek ve bu imtihanı başarıyla neticelendirmek olduğunu belirten Erdoğan, mutlaka, her zorluğun sonunda bir kolaylık bulunduğunu anlattı.
Emine Erdoğan, engelli çocuklara da engelli çocuğu olan ailelere de bu nazarla bakmak durumunda olunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Horlamak, dışlamak, ötelemek, ayrımcılığa tabi tutmak, insani değildir, vicdani değildir. Aynı şekilde, sorunu görmezden gelmek, soruna sırt dönmek de insani olmadığı gibi, bizim medeniyetimizle örtüşen bir tavır değildir. Engelli bir çocuğun sorumluluğu, sadece aileye değil, bütün topluma aittir. Toplumun her ferdi, engelli çocuklara, engelli vatandaşlara karşı sorumluluğunun idrakinde olmalı ve imkanları ölçüsünde bu meseleyle ilgilenmelidir. 'Benim engelli çocuğum yok' demek, kimseyi sorumluluktan kurtarmaz. Bunun ötesinde, her bir engelli çocuğun, ihmal edildiğinde, ötelendiğinde, horlandığında, topluma ve ülkeye yük getireceğini herkes anlamalıdır. Engelli çocukları ötelemek ve horlamak, toplumun kalbini karartacağı gibi, hiç kuşkusuz, istikbalini de karartacaktır."
Eğitimin ihmale gelmediğini, birçok engelli çocuğun daha en baştan umutsuzluğa düşülerek, maalesef eğitimden uzak tutulduğunu ifade eden Erdoğan, bunu yanlış olduğunu kadyetti.
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, TOGEMDER'in bu projesinin, engelli çocuklar konusundaki ihmali, umutsuzluğu ortadan kaldıracağını dile getirerek, "Çocuklarımız erken yaşta okulla buluşarak, hem eğitime hem topluma hem ülkeye kazandırılmış olacak" dedi.

- "Yavrularımızın elinden tutalım"

TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran da konuşmasında "8 yıllık maratonumuzun bilançosunu sunmak ve yeni hedeflere yelken açmak için desteğinizi istemeye geldik" dedi.
Derneğin "Geleceğe Annemle Yürüyoruz" projesinin ise maddi sıkıntıları olan kadınlara ileride iş imkanı yaratacak eğitim olanakları sunarken çocuklarının da kreşlerdeki bakımının sağlandığını belirten Gülbaran, şimdi ise "Erken Tanı Erken Hayat" projesini başlattıklarını söyledi.
Gülbaran, "Yavrularımızın eğitimi konusuna da kayıtsız kalmamamız gerektiği inancındayız. Onların en temel ihtiyaçları özel eğitim alabilecekleri okullardır. Hep birlikte bu yavrularımızın ellerinden tutalım. Bu projede de yanımızda olacağınıza inanıyorum" diye konuştu.

- Bağışlar ve ödül töreni

Yemekten sonra özel eğitim okullarının yapılması için projeye destek veren Ebru Gündeş ve eşi Reza Zarrab, iş adamı Erdoğan Demirören, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve eşi Zehra Büyükekşi, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim ve eşi Fulya Terim'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli sahneye çağrılarak, toplu fotoğraf çekildi.
"Anasınıfsız Okul Kalmasın" projesi kapsamında yürütülen "Hedef 500 Anasınıfı" kampanyasına destek veren aralarında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu ve eşi Tuğba Belözoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda kişiye plaketleri Emine Erdoğan tarafından verildi.
Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER