ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2014 Salı 19:53

Ergenekon'da 7 tahliye daha

Ergenekonda 7 tahliye daha

Ergenekon davası kapsamında tahliye sayısı yükseldi.


Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yazar Ergün Poyraz, Kemal Şahin ve Aykut Mete Şükre'nin tahliyesine karar verildi.

Ergenekon davasından tutuklu bulunan emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile emekli Albay Fuat Selvi ve avukat Serdar Öztürk'ün tahliyesine karar verildi.

Sanıklar Küçük, Ersöz ve Öztürk'ün tahliye taleplerine ilişkin dün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıl tutukluluk süresini doldurmadıkları gerekçesiyle red kararı vermişti. Üç sanık avukatının itirazını değerlendiren üst mahkeme İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı yerinde bularak tahliye kararı verdi. Aynı inceleme sırasında mahkeme, Fuat Selvi'nin tahliye talebini de kabul ederek 4 sanığın tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca 4 sanık hakkında adli kontrol tedbiri kapsamında yurtdışına çıkış yasağı kararı verdi.

Alemdaroğlu, Poyraz, Şahin ve Şükre'nin avukatları, müvekkillerinin tahliyesini içeren dilekçeleri mahkemelere sundu.
Eski özel harekatçı Kemal Şahin ve Aykut Mete Şükre'nin tale değerlendiren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliyesine, yurt dışına çıkış yasağı koyarak karar verdi. Mahkeme tahliyeye gerekçe olarak, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı gösterdi.

Alemdaroğlu ve Poyraz hakkındaki talebi değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliyesine yurt dışına çıkış yasağı koyarak hükmetti. Mahkeme ayrıca Alemdaroğlu hakkında, hafta bir gün karakola giderek imza atması yönünde karar verdi.

Poyraz'ın tahliyesine gerekçe olarak 5 yıllık tutukluluk süresinin dolmasını gösteren Mahkeme, Alemdaroğlu'nun tahliyesine gerekçe olarak ise sanığın delilleri karartma şüphesinin bulunmaması, sabit ikametgahının olması, yaşı, sağlık durumu ve tutuklamanın tedbir olmasını gibi hususları gerekçe gösterdi.

İKI GÜNDE 37 TAHLIYE

Ergenekon davası kapsamında Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliyesinin ardından, iki günde nöbetçi mahkemeye yapılan başvurularda 37 kişi serbest bırakıldı, 5 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi.

Ergenekon davasında kararın açıklandığı 5 Ağustos 2013'te mahkeme, 66 tutuklu sanıktan 17 kişinin tahliyesine karar verirken, 13 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarmıştı.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan 7 sanığın tutuklanması üzerine dava kapsamında tutuklu sanık sayısı 56 olmuştu. Kararın ardından ilk CHP Milletvekili Mustafa Balbay tahliye edilirken, daha sonra da Fatih Hilmioğlu sebest bırakıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliyesinin ardından geriye kalan 53 tutuklu sanıktan 19'u dün, 18'i de bugün olmak üzere toplam 37 kişi nöbetçi mahkemeler tarafından serbest bırakıldı. 5 sanığın tahliye talebi ise reddedildi.

HAKIMDEN MUHALEFET ŞERHI

Alemdaroğlu hakkında verilen tahliye kararı oy çokluğuyla alındı. Hakim Ahmet Arıkan, tahliye talebinin reddedilmesini yönünde görüş bildirerek çoğunluğun aldığı karara muhalefet şerhi koydu. Hakim Ahmet Arıkan dün de Yalçın Küçük'ün tahliyesine karşı oy kullanmıştı.

 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER