ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2013 Perşembe 01:16

Erdoğan'ın eylemci temsilcileriyle görüşmesi sona erdi

Erdoğanın eylemci temsilcileriyle görüşmesi sona erdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan 11 kişilik heyetle görüşmesi sona erdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı temsilcilerini AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan ve yaklaşık 4 saat 45 dakika süren görüşme sonrası bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıklamalarda bulundu.

AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme 4 saat 25 dakika sürdü.

Heyette, tiyatro sanatçısı Ahmet Mümtaz Taylan, akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Hale Çıracı ve İpek Akpınar, yönetmen Kutluğ Ataman, öğrenci Nil Eyüpoğlu, sanat yönetmeni Rumeysa Kiger, mimar Selva Gürdoğan, sosyal medya uzmanı Zehra Öney, öğrenci Zülfikar Kürüm ve sosyal paylaşım sitesinde Başbakan Erdoğan'a hitaben Gezi Parkı olaylarına ilişkin mektup yazan Bülent Peker de yer aldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de hazır bulundu. 

HÜSEYİN ÇELİK AÇIKLAMA YAPTI: "REFERANDUMA GİDEBİLİRİZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gezi Parkı ile ilgili karar için İstanbul halkıyla bir referandum yapılabileceğini söyledi. Çıkacak karara göre de hareket edileceğini vurguladı.

Makul ve meşru talepleri olanlara kapılarının her zaman açık olacağını dile getiren Çelik, orantısız güç kullananların araştırıldığını; bu insanların mesajının alındığını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı heyeti ile yaptığı görüşmede Gezi Parkı'na yönelik projenin İstanbul halkına sorulabileceği, konuya ilişkin olarak İstanbul'da referandum yapılabileceği teklifini sunduğunu açıkladı.

"HALKIN KARARI BAŞIMIZIN ÜSTÜNDEDİR"

Türkiye halkından söz etmediğini, İstanbul halkıyla bir referandum yapılabileceğini dile getiren Çelik, "Olsun mu istiyorsunuz olmasın mı; yapılsın mı yapılmasın mı istiyorsunuz? İstanbul halkı hangi kararı verirse her zaman halkın kararı başımız üstünedir." diye konuştu.

"GENÇLERİN ORAYI BOŞALTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

"Gezi parkında eylem yapan, orada kalan, orada nöbet tutan, yatan, kalkan, yiyip içen genç kardeşlerime seslenmek istiyorum. Orada illegal insanlar da olabilir." diyen Çelik, "Ben çevre duyarlığı olan insanlara söylüyorum. Madem ki böyle bir karar alınmıştır. Bu mesele referandum seçeneğini ilgili kurullarımıza götürülecektir. Bir an önce Gezi Parkı'nın boşaltılması gerekiyor. Günlerdir Taksim ve çevresinde esnaf çok büyük zarar görmüştür. Yapılan müdahaleler sonucunda dünya basına yansıyan görüntüler ülkemizin imajı ile ilgili nahoş durumlar meydana getiriyor. Eğer barışsever isek lütfen çağrıma ses verin, kulak verin. Gezi Parkı'nda bu eylemin kıyamete kadar sürdürülmesi hükümet tarafından kabul edilmeyecektir. Hele hele böyle bir görüşme olduktan sonra ben Gezi Parkı'ndaki gençlerin orayı boşaltacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Bugün yapılan görüşmeye katılanların bir şeyi temsil eden, sivil toplumu temsil eden, birileri adına konuşan insanlar olmadığına dikkat çeken Çelik, homojen değil düşünceleri farklı insanlar olduğunu vurguladı.

"TAKSİM MEYDANI PROJESİ İÇİN REFERANDUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Referandumun sadece Gezi Parkı ve Topçu Kışlasıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Çelik, Taksim Meydanı ile ilgili projenin devam ettiğini hatırlattı. Onunla ilgili bir sorun olmadığını ifade eden Çelik, yargı kararı lehte de aleyhte de çıksa böyle bir kararın düşünüldüğünü Yargı kararının herkesi bağlayacağını ve yargı kararının da yerinde durduğunu kaydetti.

Gelen heyetin, özellikle Gezi Parkı ile ilgili olarak konuşan, temenni talep ve duygularını ifade eden heyet olduğunu anlatan Çelik, daha önce Başbakan Yardımcısı Bülenet Arınç'la görüşen heyetin taleplerinin gündeme gelmediğini belirterek heyetin referandum konusunun sorunun çözümünde önemli adım olacağı kanaatinde olduğunu aktardı.

"AKM ATATÜRK'ÜN ADINA YARAŞIR BİR BİNA DEĞİL, DAHA GÜZELİ YAPILACAK, ADI AKM OLACAK"

AKM binasının tarihi bir eser, tescilli bir eser olmadığını dile getiren Çelik, "Son derece kasvetli ve Atatürk'ün adına yakışacak bir eser değildir. Buraya Taksim'e ve Atatürk'ün adına yaraşır yeni bir eser buraya yapılabilir. Muhsin Ertuğrul binası yıkılırken aynı şeyleri söyleyenler, oraya cami yapılacağını, başka şeyler yapılacağını savunanlar eseri görünce mahcup oldular. Olması gereken budur dediler. Bir insan ideolojik bir gözlük takmış ise, ona başka birşeyi kabul ettirme imkanı yoktur. Birinin siyasi ideolojik emellerini gerçekleştirmesi için bu ülkenin daha fazla vakit kaybetmesine göz yummamalıyız. Birbirimizi farklılıklarımızla sevmek en büyük ilkemiz olmalıdır." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE DİKTATÖRLÜK OLSAYDI BU EYLEMLER YAPILAMAZDI"

Hükümetin kişilerin hayatına müdahale ettiği şeklinde söylemde bulunanlar olduğunu da hatırlatan Çelik, ama asıl konuşmanın Gezi Parkı konusunda olduğunu kaydetti. Ne olması gerektiği, ne olmaması gerektiği konusunda sözlerin sonuna kadar dinlendiğini anlatan Çelik, "Birilerinin başbakanı birşeylerle itham etmesi çok büyük haksızlıktır. Kendisini ziyarete gelenleri sonuna kadar dinleyip tek tek not alan çok az lider vardır. Türkiye bir diktatörlük olmadığı için bu eylemler yapılıyor. Türkiye diktatörlük olsaydı bu eylemler yapılamazdı, yapılsa bile bunun sonucu çok farklı olurdu. İngiltere'de G8 zirvesine yönelik protestolar, ABD'de wall street eylemlerine karşı yapılanları lütfen yakından inceleyin. Bu eylemleri bitirmek istiyoruz. Kimse gaz yemesin, kimse de gaza gelmesin istiyoruz. İnsanlar birbirlerine başka gözlerle bakmasın bütün arzumuz budur." dedi.

"REFERANDUM İSTANBUL'UN TAMAMINDA DA YAPILABİLİR, SADECE BEYOĞLU'NDA DA YAPILABİLİR"

Referandumun İstanbul'un bir bölümü için yoksa tamamı için mi düşünüldüğü yönündeki soruya ise Çelik, "Referandum için İstanbul'un tamamında da yapılabilir sadece ilgili ilçede yapılabilir. Referandum konusunda sınırlı bir yaklaşımda değiliz. Biz halka soru sorulmasından rahatsız değiliz. Bugüne kadar hep halka gittik ve ordan gelenler hep bizim önümüzü açmıştır. Halkın istemediğini biz istemeyiz." karşılığını verdi.

"MİTİNGLER YAPILACAK"

Başbakanın haftasonu yapacağı mitinglere ilişkin soruya Çelik, "AK Parti mitingleri metropol olan şehirlerde yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Mitinglerin seçimle ilgisi yoktur. Mitinglerde başkasına husumet olmaz. Sessiz yığınlar seslerini ortaya koyarlar. İstanbul'daki mitinglerde yapılacaktır." diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER