ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2013 Perşembe 11:08

Erdoğan'dan ilk Ergenekon kararı yorumu

Erdoğandan ilk Ergenekon kararı yorumu

Erdoğan Ergenekon kararlarıyla ilgili, "Temenni ederiz ki adalet hakkıyla yerini bulsun.Ana muhalefet partisinin genel başkanının yaptığı açıklamalar suç teşkil etmektedir." dedi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Süleymaniye Camii'nde kıldı. Erdoğan, cami çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

Erdoğan, demokratikleşme paketiyle ilgili soruya "Bayram vesilesiyle ve bayram ertesi de ben bu yapılan çalışmaları gözden geçirme imkanı bulacağım ve bayram sonrası arkadaşlarımla biraraya gelmek suretiyle, bu çalışmalara nihai şeklini vereceğiz. Kaldı ki bu demokratikleşme paketi biliyorsunuz yeni atılmış bir adım değil. Bizim son büyük kongremizde bununla ilgili paketi aslında açıklamıştık. Fakat şimdi güncellemek suretiyle nerelerde ne gibi aksamalar var, nereleri nasıl güncelleyeceğiz, bu maddeler üzerindeki

çalışmalarımızı arkadaşlarım bitiriyorlar. Böylece de inşallah yeni döneme yönelik bu demokratikleşme paketimizi açıklayacağız. Meclisin erken açılma durumu söz konusu açılabilir" dedi.

ERGENEKON KARARLARI

Başbakan Erdoğan, Ergenekon kararlarıyla ilgil soruya ise, "Yargı bir karar verdi. Birinci mahkemenin verdiği karar nihai karar değildir. Temenni ederiz ki adalet hakkıyla yerini bulsun" dedi.

Erdoğan, muhalefetin kararla ilgili açıklamalarını da eleştirerek, "Gerek ana muhalefetin gerek diğer muhalefetin yaptığı açıklamalar çok çirkindir. Yargı kararı istediğim kararı verirse iyi, vermediğiyse kötü demek doğru değildir. Ana muhalefet partisinin genel başkanının yaptığı açıklamalar suç teşkil etmektedir. Bu, Türkiye'de siyaset yapmanın edebinin ne seviyeye geldiğini göstermektedir. En önemli savcı en önemli hakim millettir. Yargıda da son söz milletindir" diye konuştu.

Muhalefet liderlerinin kararları eleştirmesini değerlendiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Gerek anamuhalefetin gerek diğer muhalefetin yapmış oldukları açıklamalar bu süreçle ilgili çok çirkindir. Yargı organı ‘istediğim kararı verdiği zaman iyi, istemediğim kararı verdi kötü’ diye bir mantık olmaz. Şuanda bu süreç içerisinde özellikle anayasa gereği yanılmıyorsam 138. Madde, bu maddeye çok açık net muhalefet söz konusudur. Anamuhalefet partisinin yapmış olduğu açıklamalar bana göre suç teşkil etmektedir. Çünkü bu tür açıklamayı meşruiyet gayrimeşruluk gibi, ‘Bu mahkemelerin hakimlerini ve savcılarını tanımıyorum’ gibi ifadeler bunların hiçbirisi yargı içinde değerlendirilebilecek kanaatler değildir.Bu tamamıyla yargıyı tesiri altına almak yargıya müdahale gibi bir anlayışın içine girmektedir. Bu gerçekten Türkiye’de siyaset yapmanın edebinin de geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli. Bu şekilde bir siyaset yapılamaz. Siyasetçi konumunu gayet iyi bilecek. Bu tür hakaretlerle kimsenin oyu bu ülkede yükselmez. Nitekim yapılan kamuoyu araştırmalarında da anamuhalefetin oyunun nerede olduğu bellidir. Diğerlerinin oyunun nerede olduğu bellidir. Bu konuda hassasiyetimiz bizim çok farklıdır. Biz böyle bir dalaşmanın içinde AK Parti olarak yer almayacağız.Siyasetçi olarak bu tür açıklamalar karşısında kanaatlerimizi edebi adabı içinde söylemek bizim de ayrıca görevimizdir. MHP Genel Başkanı’nın yapmış olduğu açıklamalar çok çirkin açıklamalardır. Konuyla ilgili olarak da ‘madem ki bu insan örgütün başıydı, buna Başbakan niçin imza koydu’ gibi yaklaşımlar çocukça yaklaşımlar. Anamuhalefet genel başkanı bu ülkede hala genel müdürlükten sıyrılamadı. Bir siyasetçi gibi değil genel müdür gibi çalışıyor. Önce bir genel müdürlükten çıkıp siyasetçi olması lazım. Siyasetçi olduğu zaman da neyi nasıl değerlendireceğini çok daha iyi öğrenir. Bu konuda atamalar nasıl yapılır bunu öğrenmesi lazım.Bu atamalar içinde bir konuda suçu sabit olmamış bir insan için siz kalkıp da şöyledir, böyledir diyemezsiniz. Önümüzde suçlu olan birisi varsa, o zaman tabiî ki böyle bir adımı atmazsınız. Bunlar ne zaman ortaya çıktı diye baktığımızda emekli olduktan sonra ortaya çıkmış olaylardır. Bunların yargının önüne nasıl geldiği konusu ayrıca değerlendirilebilecek konulardır. Buralardan kendine göre bir şeyler çıkarmanın gayreti içinde. En önemli savcı en önemli hakim millettir.Milletten daha büyük bir hakim söz konusu değildir. Son sözü millet söyler.”

OBAMA İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Obama'ya yaptığı telefon görüşmesine de değinen Erdoğan, "Ağırlıklı olarak Suriye, Mısır konularını konuştuk. Suriye'de müşterek nasıl adımlar atabiliriz onu konuştuk. Aşırı uçların yer kapma mücadelesinden rahatsızız" ifadelerini kullandı 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER